Alles over 3d tv’s

3D was er al in de bioscoop, maar maakt nu ook zijn intrede in je woonkamer. Dankzij de driedimensionale weergave van films, sportwedstrijden en games wordt televisiekijken een spectacularire belevenis. Zet je 3D bril op: de 3D-revolutie is begonnen.

Wat is 3D?
We zijn er zo aan gewend dat we er niet bij stilstaan: het beeld dat we op de televisie zien, is niet natuurlijk. Hoe mooi de kleuren ook zijn en hoe scherp de details ook worden weergegeven, het blijft een plat scherm. Wanneer we naar de wereld om ons heen kijken, is die verrre van plat: behalve hoogte en breedte zien we ook diepte. Dankzij nieuwe technologieen kunnen we dat binnenkort ook op de televisie ervaren. Beelden voorzien van diepte noemen we ‘driedimencionaal’ ofwel 3D.

Wat is diepte?
Feitelijk is diepte een illusie: onze ogen zien een plat beeld, maar omdat wat het linker en het rechteroog ziet enigszins van elkaar verschilt, maken onze hersenen er een nieuw beeld van, inclusief diepte. De technologieen die worden gebruikt om een driedimencionaal beeld te produceren, werken op dezelfde manier. Door aan ieder oog een iets onder beeld voor te schotelen, construeren onze hersenen een nieuw beeld.

3D in de bioscoop is de laatste maanden aan een opmars bezig. Deze oplevering is met name te danken aan James Cmerons blockbuster ‘Avatar’. Vroeger zette je een brilletje op met rood en blauw glas, tegewoordig wordt een polarisatiefilter gebruikt. Mischein ken je dit nog van polaroidzonnebrillen, dankzij een speciaal filter wordt de hinderlijk weerkaatsing van licht tegengehouden.

Om thuis het 3D effect te verkrijgen, kiezen fabrikanten voor een andere technologie. De 3D bril laat afwisselend aan het linker en het rechteroog het heel beeld zien. De consequentie is uiteraard dat de televisie afwisselend weergave van gewone tv-beelden te bereiken, moeten dus veel meer beelden per seconde worden getoond en dat gebuert dan ook.

Hoe werkt het?
Een moderne 3D televisie laat twee keer zoveel beelden per seconde zien: afwisselend steeds een beeld voor het linker en voor het rechteroog. Je hebt een bril nodig die op het juiste moment het rechter dan wel het linkeroog laat kijken. Dat is mogelijk met zogenoemde actieve shutter-glazen LCD panelen, die heel snel transparant of juist ondoorzichtig kunnen worden. De televisi vertelt de bril welk oog moet worden afgedekt door infrarode zenders, die communiceren met een ontvanger in de bril.

3D bril

In een 3D-bril in de bioscoop zitten twee filters: een die horizontaal licht tegenhoudt en een die verticaal licht filtert. Aangezien er wordt gewerkt met twee projecten, laat elk glas maar een projectorbeeld zien. Op deze manier krijgt elk oog net een ander beeld voorgeschoteld. Onze hersenen doen hun werk, en zie daar: je ziet diepte in het geprojecteerde beeld.

Je eigen thuisbioscoop

Om te genieten van films en televisie in 3D moet je thuisbioscoop er natuurlijk wel helemaal klaar voor zijn. Naast een televisie die 3D  beelden kan weergeven, heb je maar meer nodig. Een passent 3D bril, een bron zoals een Blu-ray speler die overweg kan met 3D beelden. Hoewel de 3D technologie voor woonkamers nog enigszins in de kinderschoenen staat, is er al opvallend veel keuzen in de winkel.

3D TV Kijken

Behalve films wil je natuurlijk ook naar televisie in 3D kunnen kijken. Het leuke is dat het voor de meeste aanbieders van digitale televisi geen enkel probleem is om televisi in 3D aan te leveren. Het beeld wordt simpelweg in tweeen gedeeld (horizontaal en verticaal). De televisie herkent dit en schakelt dit automatisch naar het juiste oog. Makkelijk, want het vereist geen nieuwe ontvangers of grote aanpassingen in de technologie. Nadeel is wel dat een behoorlijk deel van de beeldscherpte verloren gaat. Het 3D signaal moet echter wel via een aparte digitale zender in het pakket van je televisiaanbieder worden opgenomen.

Wat heb ik nodig?

3D Televisie
Om in 3D van films en televisie-uitzendingen te kunnen genieten, heb je logischerwijs een 3D-tv nodig. Tal van fabrikanten bieden fraaie 3D toestellen aan, uitgerust met krachtige elektronica die de dubbele beelden kan verwerken die noodzakelijk zijn voor het weergeven van 3D beelden. E en 3D televisie biedt dus een hoge verversingssnelheid van de beelden (minimaal 120 Hertz, 60 Hertz voor elk oog). Sommige televisies zijn zelfs in staat om van gewone 2D beelden 3D televisie te maken. Zo kun je gewone tv-uitzendingen en films voorzien van een extra dimentie.

Let wel op bij de aanschaf. Je hebt 3D Ready en echte 3D modellen. Als een tv klaar is voor 3D houdt dat niet automatisch in dat de benodigde 3D bril en 3D zender worden meegeleverd. Dergelijke accessoires moet je vaak nog los aanschaffen.

 3D bril
Naast een televisie  heb je een speciaal 2D bril nodig. Zonder bril is het beeld namelijk onscherp en wazig. Televisies die zonder bril worden geleverd, worden ook wel 3D ready genoemd. Het voordeel hiervan is dat de aankoopprijs binnen de perken blijft.
Je kunt het aantal brillen in de loop der tijd uitbreiden. Voor de brilletjes worden verschillende technologieen gebruikt, daarom raden wij je aan om altijd brilletjes van hetzelfde merk als je televisie aan te schaffen. Naar verwachting komen er ook universele brilletjes op de markt.

Overweeg je die aan te schafen, let wel dan natuurlijk op dat ze geschikt zijn voor jouw 3D televisie.

3D Blu-ray speler
De Blu-Ray speler valt te beschouwen als de opvolger van de DVD-speler. De beelden op een Blu-ray Disc halen het uiterste uit de mogelijkheden van een Full HD en 3D televisie. Dankzij de veel grotere opslagcapaciteit is niet alleen de beeldkwaliteit uitmuntend, ook de audiomogelijkheden zijn enorm. Je hoeft je oude verzameling dvd’s mee af te spelen. Het gaat bij Blu-ray niet alleen om betere beeld en geluidkwaliteit, maar ook om meer mogelijkheden, waardoor je de speler makkelijk verbindt met internet.

Let wel op: om optimaal van 3D te kunnen genieten, is de neiuwe HDMI 1.4 aansluiting noodzakelijk.

Home cinema set
Perfect beeld vraagt natuurlijk ook om perfect geluid. En hoewel de speakers in de nieuwste generatie tv’s steeds beter worden, ervaar je je 3D Blu ray films optimaal mer een daarvoor geschikte home cinema set.

HDMI 1.4

Behalve een televisie die 3D kan weergeven, heb je ook een bron nodig. Hiertoe wordt gebruikgemaakt van de nieuwe HDMI 1.4 aansluiting. Die lijkt als twee druppels water op de gewone HDMI aansluiting die al langer op televisies en randapparatuur wordt gebruikt. HDMI 1.4 bschikt over extra kracht om beelden om te zetten in 3D. Je hebt een speciale 3D Blu-ray speler nodig, die je via een HDMI 1.4 kabel aansluit op je TV.

Dat geldt ook voor een thuisbioscoopsysteem met ingebouwde 3D Blu-ray speler. Maak je gebruik van een thuisbioscoopreceiver waarop je zo’n neiuwe speler hebt aangesloten, dan moet deze ook geschikt zijn voor HDMI 1.4. Zowel de kabel van de receiver naar de blu-ray speler als de kabel naar de blu-ray speler naar je TV, moet voldoen aan de nieuwe HDMI standaard.

3D films
Om cunsumenten enthousiant te maken, geeft een groot aantal fabrikanten 3D blu-ray films cadeau bij aanschaf van een 3D tv. Het is in de toekomst zeer waarschijnlijk dat films die in de bioscoop in 3D zijn uitgebracht, ook als 3D blu-ray uitkomen.

–          Toy Story 3d
–          Het regent gehaktballen
–          Alice in Wonderland
–          Monsters vs. Aliens

Philips 3D Televisie

Technische specificaties en mogelijkheden zijn natuurlijk belangrijk, maar het draait vooral om jou, de kijker. De schermen van Philips laten je optimaal genieten van films en sportwedstrijden en dankzij de combinatie van 3D technologieen en het innovatieve Ambilight wordt tv kijken een echte belevenis.

De Philips 3D televisies bieden tal van mogelijkheden Zo beschikken ze onder meer over een netwerkaansluiting en kun je eenvoudig je digitale foto’s bekijken en video’s en muziek afspelen via DNLA en Philips Net TV. Verder heb je toegang tot populaire online diensten.

Philips 3D tv modellen
Philips Cinema 21:9 3D TV

Samsung 3D LED-TV’s

Samsung biedt een complete oplossing voor je 3D thuisbioscoop. De Samsung LED-tv’s zien er prachtig uit, zijn bijzonder dun en beschikken over de nieuweste 3D technieken. Ook 3D blu-ray spelers ben je bij Samsung aan het juiste adres.

En als je je kamer helemaal wilt omtoveren tot een 3D bioscoop, kies je voor een thuisbioscoopsysteem dat 7.1 kanaals geluid biedt en beschikt over WiFi en een iPod-dock.

En van de meest innovatieve mogelijkheden van de Samsung 3D televisies is te danken aan de Real Engine 3D televisies.

Tweedimensionale films, maar ook je favoriete tv-programma’s en sportuitzendingen, worden dankzij deze gepanteerde technologie omgezet naar 3D. De krachtige Real Engine 3D technologie analyseert de beelden en bepaalt of een persoon zich voor of achter een ander object bevindt. Om deze manier wordt de diepte bepaald en geniet je dus ook zonder 3D uitzendingen en 3D blu-ray films van de extra dimensie. 

3D tv modellen van Samsung
Samsung C7700
Samsung C8700
– Samsung C9000

Sony 3D Televisies

Sony weet als geen ander hoe hoog de eisen voor 3D weergave zijn en heeft dit vertaald naar zijn BRAVIA 3D televisies, Blu-ray spelers en home cinema systemen voor thuis.

Bij Sony draait het niet alleen om de techniek, ook de gebruiker staat centraal. Dat zie je duidelijk terug in de neiuweste topmodellen. Uiteraard ben je verzekerd van de nieuwste technieken, maar Sony heeft daarnaast tal van handige snufjes ingebouwd. Zo heb je dankzij Bravia Video direct toegang tot kanalen van de NOS, SBS 6 enz..

De Sony 3D tv’s staan garant voor haarscherpe beelden bij zowel tweedimensionale als drie-dimensionale films. Daarnaast biedt hij een breede kijkhoek, omdat in deze zender maar liefst 15 led’s zijn verwerkt, meer dan bij andere 3D televisies. Je hoeft je 3D bril dan ook niet recht op de televisie te richten.

De schermen maken gebruik van een zeer efficinten led verlichting. De verlichting is langs de randen aangebracht (dit wordt ook wel Edge LED genoemd) Op deze  manier wordt een slank ontwerp gecombineerd met een uiterst laag energie verbruik. 

Sony 3D  tv modellen:
–          Bravia HX800
–          Bravia HX900
–          Bravia LX900


LG 3D televisies

Superplat en toch een perfecte beeldkwaliteit. Dankzij de hoeveelheid led’s achter het scherm geniet je bij LG van heldere, sprekende kleuren over het gehele scherm. En bij een dergelijk uitmuntend scherm horen natuurlijk ook dito metgezellen, zoals de blu-ray speler van LG of de Home Cinema set.

LG 3D tv modellen

LG Infinia Full Led 3D tv