Boetseren – een hobby met bijzonder veel mogelijkheden

Voor het boetseren kunt u meerdere grondstoffen gebruiken, maar voor de beginner zijn boetseerklei, gips en papier-maché het meest geschikt. Zelfllardende klei is het allergemakkelijkst in gebruik, want omdat deze uren nodig heeft om keihard te worden en te drogen, kunt u net zo lang doorgaan met modelleren als u nodig vindt. Ook kunt u klei rollen, kneden en snijden, zodat u sieraden en aardewerk kunt vervaardigen. Als u iets in klei hebt geboetseerd kunt u er door middel van een gietvorm een afgietsel in gips van maken.

Papier-maché -een populair boetseermateriaal in de vorige eeuw kunt u gemakkelijk maken van (oud) papier en stijfsel. Een bekende toepassing van papier-maché is het maken van poppenkastpoppen. Het materiaal is na droging erg hard en duurzaam.

Gips koopt u altijd in poedervorm, dat na vermenging met water al na een tiental minuten behoorlijk hard begint te worden.

Gereedschap

Bij het boetseren hebt u enkele speciale gereedschappen nodig, die te koop zijn in de meeste hobbyspeciaalzaken. We noemen er enkele.

Boetseerhoutjes, spatels e.d. U gebruikt ze om een kleimassa te modelleren. Boetseerhoutjes hebben één gebogen uiteinde. Met de platte kant van een spatel kunt u gemakkelijk klei toevoegen.

Schrapers. Een rasp, zaagbladen, schaar, linoleummes -heel handig bij het modelleren en afwerken.

Rolmateriaal. Zaken als een stevige houten lat en een deegroller gebruikt u voor het platwalsen van klei.

Natuursport. Voor het glad maken van een kleioppervlak gebruikt u een stuk spons.

Kwasten. Penselen en een goede, zachte kwast zijn onontbeerlijk bij het boetseren.

Verder nog zaken als snijdraad (voor het snijden van klei), stukjes stof (voor bij het modelleren van bijvoorbeeld poppekoppen) , krabbertjes, mengkom (om gips aan te maken), verf en vernis (voor de afwerking van uw werkstukken), enzovoort.