Braken

Braken kan vele oorzaken hebben. Soms kan het eten niet goed vallen, maar men kan ook te maken hebben met een ernstige ziekte. Meestal is er echter sprake van een maagof darmvirus. Braken kan incidenteel voorkomen of enkele dagen duren.

Het beste kan men vast voedsel een tijdje laten staan. Neem kleine slokjes helder, vloeibaar voedsel zoals bouillon en heldere appelsap. Bij een zuigeling kan men de borstvoeding halveren. Het is belangrijk voldoende vloeistof binnen te krijgen om uitdrogen te voorkomen. Wees, na het braken, nog een dag matig met vast voedsel. Licht en gemakkelijk te verteren kost is dan aan te raden. Zelfs een volwassene heeft extra aandacht nodig als hij moet braken, maar vooral kinderen moet men op hun gemak stellen. Veeg het braaksel voorzichtig af. Verschoon bed en pyama als dat nodig is. Maak het toilet en de directe omgeving schoon met een ontsmettingsmiddel. Reinig vaste vloerbedekking met een verdunning van ammoniak en water.

Waarop letten
Let op symptomen die kunnen wijzen op een meer ernstige afwijking. Informeer uw arts. Braken, gepaard gaande met buikpijn en koorts, kan wijzen op een ontsteking van de blinde darm.
Ongecontroleerd braken kan ook ontstaan als men een medicijn niet verdraagt. Als een kind hevig braakt en de hele maaginhoud ineens uitspuugt kan een dokter snel de helpende hand bieden. In ieder geval is het verstandig om een dokter te raadplegen als het braken langer duurt dan een dag, als het abnormaal hevig is of als er bloed in het braaksel zit.