Cocktails en longdrinks

Dranken voor allerlei feestelijke gelegenheden
Cocktail betekent letterlijk ‘hanestaart’. Men beweert dat het woord afkomstig is van de vroegere hanengevechten in Amerika. De eigenaar van het winnende dier had namelijk het recht de gedode haan de staartveren uit te trekken; daarop dronk men dan een glas: ‘on the cock’s tuil’.

In bartermen is een cocktail een uit verschillende ingrediënten gemengde drank die wordt geroerd of geschud, en gedronken uit een speciaal cocktailglas -al dan niet met een gesuikerde rand (crusta).
Een gesuikerde rand maakt men als volgt. Snijd een kwart citroen in het midden in tot de schil. Draai de rand van het glas langzaam rond in de insnede, zodat de rand vochtig wordt. Druk nu de glasrand in een laagje suiker. Zorg ervoor dat bij het inschenken van de cocktail de suikerrand niet beschadigt. Voor sommige cocktails, bijvoorbeeld die waarin tequila een belangrijk ingrediënt is, wordt het cocktailglas voorzien van een zoutrand. Deze wordt op dezelfde manier gemaakt.

Voor een longdrink doet men een aperitief, of een drankmengsel dat op dezelfde manier als een cocktail gemixt is, in een longdrink glas; daarna bijvullen met (mineraalof soda)water..Er kan een rietje in geserveerd worden; als er (stukjes) vruchten inzitten ook een prikker.
Tot de basisuitrusting van een huisbar behoren: flesopener, kurketrekker, schudofmixbeker, strainer (barzeet), barlepel, roerglas, ijsemmer, maatbeker, fruitpers, rasp, scherp mesje, glazen.

Caracas (1 cocktail)
1 glaasje witte rum, 1 scheutje angostura, 3 scheutjes grenadinesiroop, 1 glaasje grapefruitsap, 3-4 stukjes ananas, 1 schijfje sinaasappel, 3 eetlepels fijngestampt ijs. Doe alle ingrediënten met het ijs in een shaker. Goed schudden. Door een barzeef in een glas gieten.

Calvadoscocktail (1 cocktail)
Gelijke delen calvados, sinaasappellikeur, sinaasappelsap. Doe alles met 1 à 2 blokjes ijs in een shaker. Goed schudden. Door een barzeef in een glas gieten.

Highbali (1 longdrink)
1 glaasje whisky, 1 flesje ginger-ale, 1 citroenschil (in spiraal), ijsblokjes. Doe de whisky met een blokje ijs in een hoog glas. Met ginger-ale bijvullen en garneren met de citroenschil. Peachdrink (4 longdrinks)

1 glaasje sinaasappellikeur, 1 fles witte wijn, 2 eetlepels ,suiker, 4 mooie perziken, blokjes ijs. Ontdoe de perziken van hun schil. Snijd ze in kleine blokjes en doe ze in een schaal. Na vermenging met de suiker, de sinaasappellikeur en enkele ijsblokjes, de wijn toevoegen. Ruim een uur koud zetten.

Laat een reactie

U moet inloggen om een bericht te plaatsen