Deze moet je weten voor een succesvolle beoordelingsgesprek

Beoordelingsgesprekken zijn geen wettelijk verplichte afspraken voor bedrijven, maar veel leidinggevenden maken van deze gelegenheid gebruik om dit professionele één-op-één-interview met hun werknemers te houden. Het maakt deel uit van de managementcultuur van veel bedrijven. Het moet een uitwisseling zijn over de taken, de tevredenheid en het perspectief en mogelijkheden bieden om vragen, zorgen en problemen op professioneel niveau te bespreken.


Waar gaat het beoordelingsgesprek over?

In tegenstelling tot korte, spontane vergaderingen moeten beoordelingen van werknemers specifieke inhoud, onderwerpen en doelstellingen hebben. Het kan bijvoorbeeld gaan over het analyseren van het afgelopen werkjaar of het definiëren en bespreken van nieuwe taken. Beide partijen moeten de eerdere taken, doelstellingen, successen en mislukkingen analyseren en feedback geven op de samenwerking. Ook kan worden besproken wat op basis hiervan moet veranderen en welke nieuwe doelen kunnen worden gesteld. Loopbaanperspectieven en ontwikkelingswensen moeten ook ruimte vinden. Salarisonderhandelingen maken meestal geen deel uit van het beoordelingsgesprek. Dit kan echter leiden tot de noodzaak van een andere afspraak, waarin het geld vervolgens wordt besproken.

De belangrijkste punten van het beoordelingsgesprek, met name de doelen en afspraken die de komende maanden samen zijn uitgewerkt, worden aan het einde samengevat en idealiter ook geschreven. Overigens wordt het gesprek mogelijk niet opgenomen om persoonlijke redenen.

Hoe kan ik me voorbereiden op het beoordelingsgesprek?

Zodat het gesprek niet de noodzakelijke, vervelende afspraak wordt om af te vinken, moeten werknemers zich voorbereiden op het interview. Notities helpen de gedachten te structureren. Het moet van tevoren duidelijk zijn wat het gesprek voor jezelf moet opleveren: welke doelen binnen het gebied of het bedrijf wil ik op korte of lange termijn bereiken? Degenen die al weten waar ze naartoe willen en hoe ze daar naartoe kunnen gaan, zullen het gemakkelijker vinden om hun managers te overtuigen en verdere ontwikkeling te ondersteunen. Toch is het belangrijk om je voor te bereiden op mogelijke kritiek en te overwegen welke punten in je eigen werk kunnen worden verbeterd. Uw eigen ideeën over hoe dingen in de toekomst beter zouden kunnen werken, moeten in de discussie worden opgenomen.

Hoe kom ik goed over in een gesprek?

Motiveren, rechtvaardigen, lasteren over andere collega’s – dit alles zou geen plaats moeten vinden in een gesprek op ooghoogte. Als u punten wilt scoren in de werknemersbeoordeling, moet u er feitelijk, authentiek en ontspannen uitzien, zelfs als het bij sommige onderwerpen moeilijk kan zijn. Het is des te belangrijker om je voor te bereiden op het interview, omdat het ook helpt mentaal om te gaan met kritieke punten. Constructieve kritiek moet daarom eerst positief worden ontvangen en worden beantwoord met suggesties voor verbetering, bijscholingsideeën of plausibele verklaringen van de feiten. In het gesprek moet er ook ruimte zijn voor feedback en je eigen kijk op werk, het bedrijf en de managementcultuur, maar altijd op een feitelijk, loyaal niveau en met concrete voorbeelden.

Kan ik de oproep weigeren?

Er is niet gespecificeerd hoe vaak een werknemersgesprek moet plaatsvinden. De directe leidinggevende kan dit zelf bepalen en de medewerkers kunnen ook om een ​​persoonlijk gesprek vragen. In sommige bedrijven vindt het elke zes maanden plaats, in de meeste waarschijnlijk één keer per jaar. Het is een van de verplichtingen uit hoofde van de arbeidsovereenkomst om deel te nemen aan de interviews en informatie te verstrekken over alle vragen met betrekking tot uw eigen werkgebied – de uitnodiging voor het werknemersinterview mag niet worden geweigerd. In de regel vindt het gesprek in paren plaats. In bepaalde gevallen kan een lid van de ondernemingsraad betrokken zijn, bijvoorbeeld als klachten over hun eigen werk worden besproken of werkprocessen aanzienlijk moeten veranderen.