Eerste hulp tijdens vakantie

Als u met de auto in het buitenland bent en pech krijgt moet u ervoor zorgen dat de auto geen gevaar voor andere weggebruikers wordt. Stuur de auto zo snel mogelijk de wegberm in of de vluchtstrook op. Zorg ervoor dat de rijweg vrij blijft voor het overige verkeer. Zet de knipperlichten aan en plaats de gevarendriehoek minstens dertig meter achter de auto.

Zorg voor een opvallende markering als de auto niet naast de rijweg gezet kan worden. Beveilig uzelf en de andere weggebruikers op een overdreven manier. Zet bijvoorbeeld het rechterportier open en ontsteek de binnenverlichting. Zet de wagen schuin, de achterkant verder naar achteren dan de voorkant, waardoor het achterop komende verkeer het zijvlak van de auto ziet. Moet er linksvoor aan de auto iets hersteld worden, zet de wagen dan met de voorkant schuin helemaal naar rechts en werk met het gezicht naar het achteropkomende verkeer toe, zodat het in noodgevallen mogelijk is bijtijds weg te komen.

Medische hulp
Wordt u onderweg ziek ga dan naar een lokale arts of een ziekenhuis. Zorg ervoor voldoende verzekerd te zijn en de polissen bij u te hebben, alsmede een lijst van medicijnen die u eventueel gebruikt in een omschrijving die men in het buitenland kan lezen. Onze taal is niet zo bekend dat vele medici die kunnen begrijpen. Mocht u er door de noodsituatie niet uitkomen dan kunt u altijd een beroep doen op de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat.

Verloren bagage
Als uw bagage bij een vlucht op de verkeerde plaats aankomt kunt u het beste meteen reclameren aan de hand van uw bagage-reçu. Geef dit echter niet uit handen, het is uw enige eigendomsbewijs.

In alle omstandigheden moet u er rekening mee houden voldoende verzekerd te zijn voor pech onderweg, diefstal, ziektekosten en repatriëring, zowel van uw auto als van uw zieke medepassagiers.