Goedkope producten kopen uit China: Hoe betrouw zijn ze?

Ze adverteren elektronica, kleding en vele, vele andere dingen tegen onverslaanbaar lage prijzen. Hoofdtelefoon voor één euro, smartwatches voor minder dan twintig. Prijzen die aanzienlijk onder de Duitse verkoopprijzen liggen. AliExpress, Wish of Joom zijn online platforms die producten verkopen van verkopers in het Verre Oosten. Bijna geen koopjesjager kan het vermijden. Maar wees voorzichtig: online bestellingen in China hebben hun valkuilen en uiteindelijk kunnen goedkope aanbiedingen duur zijn voor kopers.

Wie zit erachter?

Veel platforms die adverteren met aanbiedingen tegen spotprijzen zijn geen klassieke online winkels. Ze verkopen zichzelf niet, maar bemiddelen alleen, vergelijkbaar met Amazon Marketplace of Ebay. De verkopers bevinden zich meestal in China of elders in het Verre Oosten. De exacte naam van de verkoper en dus van de contractpartner is niet altijd transparant voor kopers. Dit compliceert vragen over het product of de contractverwerking.

Orderverwerking, verzendkosten, levertijden

Juridische situatie in geval van plagiaat – met welke straffen worden vervalsers geconfronteerd?

Het aanbod op de platforms is enorm. Veel providers strijden om de gunst van klanten met vergelijkbare producten en verschillende prijzen. Ten slotte kan het enige tijd duren om een ​​specifiek product te kiezen. Er kunnen ook taalbarrières ontstaan, omdat productbeschrijvingen soms alleen in het Engels of slecht in het Duits worden vertaald.

Afhankelijk van het platform worden prijzen vermeld in euro’s of Amerikaanse dollars. Bij deze laatste moeten de prijzen nog worden omgerekend. Dealers behandelen verzendkosten heel anders. Bij zeer lage productprijzen worden soms zeer hoge verzendkosten aangegeven. Als er meerdere onderdelen worden besteld, moeten verzendkosten vaak meerdere keren worden betaald. Let daarom op de totale kosten! Als de goederen vanuit China worden verzonden, kunnen de levertijden erg lang zijn. Enkele weken of maanden zijn niet ongewoon.

Douanerechten en belastingen

Tot een aankoopwaarde van 22 euro inclusief verzendkosten, hoeven geen extra belastingen en douanekosten te worden betaald. Als deze limiet wordt overschreden, is invoerbelasting en, indien van toepassing, accijns verschuldigd. Vanaf een orderwaarde van 150 euro moeten douanekosten worden betaald. De hoeveelheid hangt af van het type product. Douane controleert pakketten willekeurig op correcte douaneaangifte. Deze moeten door de verkoper worden ingevuld. In geval van problemen is de koper verplicht en moet hij zich mogelijk melden bij de douane.

Betaling

De goederen kunnen in de meeste winkels worden betaald met een creditcard, directe overboeking, GiroPay of PayPal. AliExpress werkt niet met PayPal, maar biedt wel een eigen kopersbeschermingsprogramma. Bij Wish kunt u ook per factuur betalen. Kopers krijgen deze echter niet van Wish, maar van Klarna, de factuurserviceprovider, met een vervaldatum van meestal 14 dagen. Als u nog steeds geen goederen heeft vanwege de lange levertijden, moet u de factuur niet negeren maar contact opnemen met Klarna. Anders waarschuwingen en mogelijk kosten voor een incassoprovider.

Kwaliteit van goederen

De consumentencentra ontvangen herhaaldelijk klachten over de inferieure kwaliteit van de goederen, slechte verwerking of schade. Kleding is vaak te klein voor Europese normen. Als u internetfora gelooft, zijn er ook tal van klanten die tevreden zijn met de leveringen. Met onevenredig goedkope merkartikelen moet u echter voorzichtig zijn omdat namaakgoederen altijd worden aangeboden. Als een namaakproduct wordt ontdekt tijdens een douane-inspectie, kan de douane de goederen vernietigen of terugsturen. Dit is ook het geval als de CE-markering op elektronische producten ontbreekt. De CE-markering geeft aan dat het product voldoet aan de Europese veiligheidseisen. Het probleem is echter dat dit label geen testmerk is; de fabrikanten drukken het zelf op hun producten. De klant moet op lange termijn met het beveiligingsrisico leven, omdat de wettelijke garantieperiode van twee jaar niet van toepassing is op aankopen in het Verre Oosten. De providers hebben vaak slechts een klachtenperiode van 30 dagen. En zelfs met verzekeringen, kunnen er problemen zijn in het geval van een claim als een product geen CE-label heeft.

Opbrengst

Als de klant het koopcontract annuleert of, in het ergste geval, de goederen helemaal niet ontvangt, moet hij contact opnemen met de dealer en zorgen voor de retourzending. Daarom moet voor het kopen worden gecontroleerd of er een specifieke contactpersoon voor dergelijke gevallen is. Als u de goederen niet leuk vindt of ze om andere redenen moet retourneren, moet de klant deze kosten meestal zelf dragen. Verzend- en douanekosten voor een pakket naar China kunnen dan behoorlijk duur zijn. Bovendien worden volgens de consumentenbeschermers van Wish bijvoorbeeld belastingen en douanekosten voor de oorspronkelijke levering niet terugbetaald wanneer de goederen worden geretourneerd. Een verondersteld koopje kan dan behoorlijk duur zijn.

Conclusie

De productprijzen in de Chinese winkels zijn erg verleidelijk. Veel elektronische producten, kleding, sieraden en nog veel meer zijn beschikbaar voor weinig geld. Maar wees voorzichtig: dergelijke goedkope producten kunnen slecht worden verwerkt, bevatten de goedkoopste componenten en voldoen niet aan de Europese productveiligheidsnormen. Consumenten die nog steeds besluiten te kopen, moeten hiervan op de hoogte zijn. Als u uw verwachtingen echter aanpast aan de prijzen, kunt u zeker onderhandelen bij dealers uit het Verre Oosten.