Hardlijvigheid – Beste redemie: goed dieet

Bij hardlijvigheid of constipatie blijft de ontlasting te lang in de dikke darm achter. Door uitdroging wordt de ontlasting hard en is daardoor moeilijk kwijt te raken.

De klachten bij verstopping kunnen zijn: een gestoorde darmwerking, winderigheid, een opgeblazen gevoel en buikpijn.

Oorzaken van hardlijvigheid moet men vooral zoeken in een verkeerd dieet. nerveuze spanningen, onvoldoende beweging en een overmatig gebruik van laxeermiddelen De aandoening is zelden ernstig te noemen, tenzij de constipatie het gevolg is van een organische ziekte
Nadat het voedsel verteerd is, wordt het door de bewegingen van de darmspieren afgevoerd naar de dunne darm. Daar worden de meeste voedingsstoffen aan het voedsel onttrokken en in het bloed opgenomen. De voedselresten gaan van hieruit in de vorm van een dik vocht naar de dikke darm, waar het vocht eraan wordt onttrokken door de wand van het colon (karteldarm) heen. De spieren van het colon kunnen door verschillende redenen tijdelijk buiten werking zijn, waardoor de afvalstoffen niet direct uit het lichaam worden afgevoerd. Dit kan gepaard gaan met een vervelend gevoel in het onderste deel van het spijsverteringskanaal of met hoofdpijn.

Voorkomen van verstopping
Een eenvoudig programma kan ertoe bijdragen constipatie te voorkomen. Overtuig u er eerst van dat de voeding die u dagelijks gebruikt voldoende rauwkost, bladgroente, fruit en volkorenprodukten bevat. Eet ook eens dadels, rozijnen, vijgen of pruimen. Zorg ervoor dat uw lichaam voldoende vocht krijgt in de vorm van water, melk, vruchtesap of soep. Regelmatig gebruik van kleine hoeveelheden vet (olie, boter, mayonaise) is eveneens aan te bevelen.

Nerveuze spanning kan een niet onbelangrijke rol spelen bij constipatie. Bespreek de problemen eens met uw huisarts als u zich dikwijls gespannen voelt of regelmatig zorgen maakt.

Een slechte toestand van de spieren, vooral die van de buik, moet ook gezien worden als een mogelijke oorzaak van een traagwerkende colon. Meer lichaamsbeweging kan een oplossing bieden.

Probeer een mildwerkend laxeermiddel als de verstopping erg lang duurt. Gebruik dergelijke middelen altijd bij voorkeur in overleg met de arts en stop met het gebruik zodra de constipatie is opgeheven.

Hoe vaak naar het toilet?
Veel mensen hebben niet elke dag ontlasting. Toch lijden zij niet aan constipatie; hun ontlastingspatroon is zodanig dat enkele keren per week voldoende is Het is moeilijk om in het algemeen aan te geven hoe vaak de darmen geledigd zouden moeten worden. Het is per persoon sterk verschillend en afhankelijk van gewoonten en van de lichamelijke gesteldheid