Hoe verwerk je een miskraam?

Hoewel niemand op dezelfde manier reageert, blijken veel vrouwen na een mis kraam vaak door een diep dal te gaan. Na de periode van onzekerheid en spanning en de hoop dat het misschien toch nog goed zal gaan, krijg je het definitieve bericht dat het mis is. Ook al weet je dat het in zo’n geval bijna altijd om een afwijkende vrucht is gegaan, het kan je moeilijk vallen om de gebeurtenis te verwerken. Allerlei zaken kunnen er dan door je hoofd spelen. Het is heus niet ongewoon dat je daar wat neerslachtig door wordt.Zo probeer je misschien de reden of oorzaak te vinden waardoor het misging. Het ligt voor de hand dat je gaat twijfelen over het functioneren van je eigen lichaam. Ook kun je je wellicht schuldig gaan voelen. Je had dit niet moeten doen, je had dat verkeerd gedaan en dergelijke verwijten kunnen in je opkomen. Die gevoelens, die in feite ten onrechte zijn, kunnen je dikwijls nauwelijks worden afgenomen. Je kunt het onredelijk vinden dat jij je kind verliest, terwijl anderen kennelijk moeiteloos de zwangerschap uitdragen. Je vergeet dat ook andere vrouwen miskramen hebben. Ogenschijnlijk ben jij de enige ongelukkige. Ondanks het feit dat een kwart van de vrouwen vroeg of laat een miskraam krijgt, is er haast niemand van wie je dat te weten komt en met wie je erover kunt praten. Opmerkingen als: kop op, de volgende keer lukt het best, geven je het gevoel dat anderen er niets van begrijpen. Je houdt jezelf dan maar groot, hoewel je misschien het liefst in een huilbui zou willen uitbarsten. Vooral als je dan weer op de reclame ziet hoe een moeder haar baby verzorgt. Je weet immers ook niet of het de volgende keer wél goed zal gaan.

Ook veel mannen proberen zich vaak groot te houden, omdat ze niet alleen menen dat dit ‘mannelijk’ is, maar ook omdat ze denken dat ze hun vrouw het meest tot steun zijn wanneer ze zichzelf ‘sterk’ tonen. Maar dit kan nogal eens de indruk geven dat het hem weinig of niets kan schelen. Onbedoeld kan de vrouw hierdoor in een nog groter isolement komen. De man zet zichzelf trouwens ook emotioneel in de kou. Toch zal hij ook zijn verdriet moeten verwerken, nu hij geen vader wordt.

Het is duidelijk dat een miskraam voor veel paren een sterk emotionele gebeurtenis vormt. Samen zul je die gebeurtenis moeten verwerken en het is heus geen schande, maar zelfs eerder goed om de gevoelens die daarbij in je omgaan, te uiten. Het samen begraven op een door je zelf uitgekozen plek, bijvoorbeeld in de tuin of ergens op een mooi plekje in de natuur, kan bij de verwerking van het verdriet helpen. Zoek eventueel steun bij een ander die hetzelfde heeft meegemaakt. Vroeg of laat zul je ervaren dat je de situatie te boven bent gekomen.

Neem daar echter wel de tijd voor. In het algemeen wordt het daarom ook afgeraden om zo snel mogelijk weer zwanger te worden.