Leer bewerken – Snijden en naaien van leer

Leer wordt verkocht per vierkante voet; de dikte wordt aangegeven in mmo Voor riemen is kalfs-, rundof varkensleer nodig van 2,5 à 3,5 mm, voor portefeuilles leer van 0,8 à 1,5 mm.

Gebruik een kartonnen mal en een scherp hobbymes om het leer te snijden. Beter nog is een snijdersmes. het leer met de zachte kant boven op een snijplaat van linoleum, vezelplaat of hard rubber. Zet een potlood met een scherpe punt loodrecht op het leer en trek de mal rondom om. Trek de potloodlijn met een priem nog eens na. Snijd niet in één keer door dik leer, maar doe dit in een aantal sneden na elkaar. Werk bij dik leer altijd met een snijdersmes. Heel dun leer kan ook geknipt worden. Rechte lijnen snijdt u langs een stalen liniaal.

Voordat u begint te naaien, tekent u op 3 à 5 mm afstand van de buitenrand de stikgaatjes af; prik de gaatjes met een priem voor. Dun leer wordt genaaid met een naald met een scherpe punt, voor dik leer is een naald met een stompe punt nodig. Het naaien gebeurt met ijzergarens. Voor dun leer kan knoopsgatenzijde gebruikt worden. Naald en draad moeten dezelfde diameter hebben als de voorgeprikte gaatjes. Prik de naald op korte afstand van een uiteinde halverwege door de draad, steek het korte eind door het oog en trek de naald verder door de draad.
De twee meest toegepaste steken zijn de rijgsteek de zadelsteek. bij een rijgsteek een knoop in het begin en het einde van de draad, zodat deze niet kan losschieten, of rijg weer terug (dubbele rijgsteek) knoop de twee draadeinden samen.

Voor de zadelsteek wordt aan beide uiteinden van de draad een naald gedaan. Maak aan het einde een gesloten zadelsteek een of beide naalden terug te halen door de laatste lus of lussen. Trek de draad strak en snijd de draadeinden vlak op het leer af.

Kanten kunnen ook aan elkaar geregen worden; u werkt dan met vierkante of platte strookjes leer in plaats van met draad. Gebruik hiervoor een speciale naald met twee lipjes. Prik ook hier de gaatjes voor. Een veel toegepaste rijgsteek is de overhandse steek. het einde van de leren veter onder een aantal steken door.