Medicijnen voor huisdieren

De beste geneesheer is de natuur. Maar bij een juiste toediening kan een geneesmiddel de pijn van uw huisdier helpen verlichten en de genezing bevorderen. De dosering levert altijd enige problemen op, omdat er nu eenmaal geen hond of kat met een standaardgewicht bestaat. Honden bijvoorbeeld kunnen variëren van 2 tot wel 60 kilo. Zorg er dus altijd voor dat u het gewicht van uw huisdier kent. Raadpleeg zonodig de dierenarts voor de juiste dosering voor het betrokken dier.

Zorg dat u het dier tijdens de toediening stevig, maar wel liefdevol, vasthoudt. Spreek hem geruststellend toe. Als een kat erg onwillig is, kunt u hem het beste in een grote doek wikkelen, of door iemand anders laten vasthouden, zoals u op de tekening kunt zien.

Tabletten en capsules
Neem het tablet tussen wijsen middelvinger. Open de bek van de hond met de andere hand, door de duim achter de grote bovenhoektand te leggen en hem stevig tegen het verhemelte te drukken. Duw de onderkaak van het dier met de duim of de twee vrije Vingers van de hand waarin u de tabletten hebt, naar beneden. Stop dan het tablet achter in de keel van het dier. Trek nu uw vingers weg en sluit de bek snel. Geef met uw vingers korte tikjes op zijn neus, meestal slikt uw hond het tablet dan wel in.

Vloeibare medicijnen
Geef uw hond nooit vloeibare medicijn met behulp van een lepel. Giet de voorgeschreven hoeveelheid geneesmiddel in een flesje. Trek de mondhoek van het dier naar buiten en gebruik deze als trechter. Giet het er met kleine hoeveelheden tegelijk in. Als de hond eenmaal gaat slikken, kunt u iets grotere scheutjes in zijn bek gieten. Til de neus niet te hoog op, de vloeistof zou dan in de luchtwegen terecht kunnen komen.

Deze manier van ingeven van vloeibare geneesmiddelen kunt u ook toepassen bij katten. Omdat zij anders reageren is het bij katten veel moeilijker.