Moederbord

Een PC moederbord (motherboard) is een printplaat zoals die gebruikt wordt in personal computers. Het is een forse printplaat (orde grootte 30cm30cm, maar dat hangt van de zogeheten formfactor (af) die aansluitpunten heeft voor verschillende componenten (CPU, video kaart, geluids kaart, hardisk(s), geheugen chips, etc). Dit stelt een PC bouwer (winkel of een doe-het-zelver) in staat om bij een moederbord zelf een CPU of geheugen chips te kiezen (natuurlijk binnen grenzen; bij een moederbord hoort bijvoorbeeld typisch een lijstje ondersteunde CPUs). Op een moederbord zitten ook vaak connectors voor externe apparaten (USB, muis, telefoon, netwerk, etc). Dit stel de PC gebruiker in staat om zelf een muis, MP3 speler of CAM-corder aan te sluiten.

Al die componenten (en connectors) zijn met elkaar verbonden op het moederbord. Verder zitten erwat hulp chips op het moederbord, die de zaken in goede banen leiden. De belangrijkste “hulp chips” worden samen de chipset genoemd. De chipset bestaat meestal uit twee chips die northbridge en southbridge worden genoemd.
De interne aansluitpunten zijn vaak bussen. Er zijn vele standaarden voor bussen, een aantal zijn uitgestorven, maar een hudige PC ondersteunt er nog verscheidene tegelijkertijd: PCI, ISA, AGP, and PCI Express, IDE, ATA. Overigens zijn aansluitpunten niet altijd pinheaders, slots of connectors; er zijn ook steeds meer draadloze verbindingen: IrDA, Bluetooth, or 802.11 (Wi-Fi).
De formfactor is ook een standaard; het beschrijft de fysieke aspecten van een moederbord zoals grootte en waar de schroefgaatjes zitten. Dit stels weer anderen in staat om PC kasten te maken. Een beroemde formfactor is ATX (net iets groter dan een A4tje).
De foto hieronder laat een ATX moederbord uit 2007 zien (links de foto, rechts schematisch). Als chipset bevat dat moederbord nVidia nForce 650i (northbridge) en 430i (southbridge). Dit is een moederbord van het bedrijf MSI, maar er zijn vele andere fabrikanten, waaronder ASUS, Intel, AOpen.