Regenjassen

Wie een regenjas koopt, doet er goed aan voor de aanschaf te bedenken of deze volstrekt waterdicht moet zijn of voornamelijk waterafstotend. Een heel bekend type regenjas is geïnspireerd op de trenchcoat uit de Eerste Wereldoorlog; deze is meestal gemaakt van popeline, een zeer lichte en dicht geweven textielsoort. Popeline is waterafstotend; het houdt een bui tegen en het lichaam kan ook door deze stof ademen, maar deze jas doorweekt in gestage regen.

Hang een natte jas niet meteen in een kast, dan wordt hij kreukelig en gaat hij muf ruiken. Hang hem buiten de kast op een kleerhanger totdat hij door en door is opgedroogd.

Lees het textieletiket; sommige jassen mogen niet chemisch worden gereinigd, terwijl andere jassen juist niet gewassen mogen worden. Wie de keuze heeft, doet er goed aan de jas twee keer achter elkaar machinaal te wassen -de eerste keer met waspoeder en de tweede keer in schoon water. Op den duur kan de waterafsootende afwerking verdwijnen; hoe lang dit precies duurt hangt af van de mate van gebruik. Maak de jas weer waterafstotend wanneer de regen niet meer op de jas blijft liggen maar juist in de stof trekt. Bij de drogist zijn verschillende middelen te koop om de jas weer waterafstotend te maken; laat het anders doen door de chemische wasserij.

Wie een werkelijk waterdichte jas wil hebben, moet een ander materiaal kiezen, bijvoorbeeld rubber, plastic of leer. Dit assortiment omvat bepaalde lichtgewicht jassen, bijvoorbeeld die van nylon met een binnenkant van polyrethaan.

Een nadeel van waterdichte regenjassen -op die van leer na -is dat ze niet ‘ademen’; men kan het in zo’n jas flink warm krijgen en daardoor gaan transpireren. Leer is het enige waterdichte materiaal dat wèl ademt, maar leren jassen zijn als regel zwaar en duur.