Reisverslag Belgie

Belgie BrusselEr is maar één streek in België waar je met vakantie kunt gaan zonder je in een dependance van Nederland te voelen: de Belgische Ardennen. De rest van België is natuurlijk ook heel gezellig om een pint te pakken maar echt buitenland is het niet. De afstand is gewoon te kort. Als je zaterdagse uitgaansavond in Rotterdam één bonk verveling is, pak je de auto en met een uur zit je in het hartje van Antwerpen. Je kunt je pint met guldens betalen en als je geen Vlaams omje heen hoorde spreken zou je je in Breda wanen. Vakantiegangers die van afstand houden, stoppen op doorweg zelfs niet voor een frites. Ze laten aan de Nederlands-Belgische grens hun benzinetank volgooien en komen pas in Noord-Frankrijk weer uit hun kuipstoel. Alleen Brussel vertoont internationale allures. Waarschijnlijk te danken aan de EEG-instellingen die daar in lelijke kantoorgebouwen zijn ondergebracht. België betekent een schaal mosselen aan de kust, een smakelijk stuk hesp in Vlaanderen en een weelderig stuk zwijnsbraad in de Ardennen. Want in het land van Breughel staat het vullen van de maag nog in hoge ere.

Zoals je weet, spreekt de ene Belg een verbasterd soort Nederlands dat hij Vlaams noemt en de andere een plat soort Frans, het zgn. Walloons. Hoewel de Walloniërs ook officieel tweetalig zijn, houden ze zich doof voor Vlaams of Nederlands. Wil je in een Walloons café afrekenen dan heeft het geen enkele zin de ober in het Nederlands te ontbieden.

Antwerpen als begin

Geen beter begin dan Antwerpen als je je aan België waagt. Men spreekt er Vlaams, bestraat de wegen met kasseien en kent dankzij de haven een bloeiend avonden nachtleven. Alle horecawetten worden hier met de voeten getreden. Sluitingstijden zijn uitsluitend om aan te geven dat de uitbater van het café vanaf die tijd eventueel naar bed zou kunnen gaan. De vogeltjesmarkt op zondagochtend is ook heel genoeglijk, al heb ik er geen vogel gezien. Aan weerszijden van de markt kun je uitstekende filterkoffie met een lekker stuk vlaai krijgen. Op de terrassen krijg je je wisselgeld op een schoteltje terug. Het is de bedoeling dat je een paar muntstukken voor het personeel achterlaat. De meeste Hollanders echter ledigen het schoteltje geheel in bun jaszak en geven de Belgen daarmee jaar in jaar uit nieuwe aanleiding om mopjes over gierige Hollanders te bedenken. De laatste die ik hoorde, ging over een voetbalwedstrijd in Nederland: ‘De scheidsrechter wil een speler de gele kaart geven en wordt onder de voet gelopen door de toeschouwers die dachten dat hij een stuk kaas in zijn hand hield.’ Gelukkig hebben wij ook een ijzersterk repertoire Belgenmoppen.
Bepaald onthullend is het café/restaurant in de Antwerpse dierentuin. Op zondagmiddag komen hier oude Antwerpse dametjes met lilakleurspoelingen in hun haar en een laag poeder op hun gezicht hun glaasje port of thé complet nuttigen. De muziek die hun portgenip begeleidt is zeer Belgisch. Geen kwaad woord over Antwerpen, dat ook nog over voldoende historische gebouwen en musea beschikt om je met andere dingen dan uitsluitend pinten drinken bezig te houden.

schuitjevaren

Brugge BelgieDe rivieren de Ourthe, Semois, Lesse, Sure, Ambleve en Our stromen door woeste valleien in de Ardennen. De rivieren zijn niet gevaarlijk maar zorgen dankzij de aanwezigheid van watervallen wel voor een opwindende kanoofkajakvaart. In een groot aantal plaatsen kun je kano’s of kajaks huren om daarmee stroomafwaarts te zakken. Onderweg kun je aan de oevers aanleggen om een wandeling te maken of een pint te pakken. Als je geen zin hebt terug te paddelen, stroomopwaarts, kun je van tevoren afspreken dat de verhuurder je boot ophaalt als je bij je stroomafwaartse eindpunt bent aangekomen. Bij het Belgisch Verkeersbureau kun je een lijstje met verhuuradressen en trajecten krijgen. De langste tocht is van Houyet naar Anseremme, een afstand van 19 kilometer over het water waar je zo’n 5 uur over zult doen.
meenemen uit…

Kastelen, abdijen en kathedralen worden in iedere folder vermeld en aangeprezen. Het is heel eenvoudig om er, in de provincie Luik bijvoorbeeld, achter te komen waar de grote bezienswaardigheden liggen. Maar hoe kom je erachter welke typische producten van de streek je moet kopen en meenemen of ter plaatse opeten. Om je niet met het zoveelste theelepeltje thuis te laten komen, hieronder een kort meeneem-overzicht.
Provincie Luik: Uit Chaudfontaine: mineraalwater. Uit Comte de Dalhem: fruit, stroop,jam. 

Herve: kaas van Herve, wafels met fruit, chocoladespecialiteiten, vaution,lefgo. Uit Spa: Spawater, Spa elixir, kunstvoorwerpen in ‘Hout van Spa’, blauwe bosbessen taart, rode bosbessenjam. Uit Verviers: rijsttaart, peperkoek, taarten van Verviers. Uit Waimes: bruin brood.

Uit Liemeux: stenen waarmee de Romeinen zich schoren. Uit La Gleize: boerenboter, room, makàye, folkloristische poppen. Uit Chevron: water van Chevron. Uit Stavelot: snoep van de Blancs Moussis, ham en worst. Uit Anthisnes: Cervoisebier, honingwater  Uit Ouffet: zwarte pens, bitterkoekjestaart. Uit Visé: gans op de wijze van Visé.

Provincie Luxemburg: Uit Barvaux: ijzer en aardewerk, Julienas-wijn. Uit Hotton: houtkachels, Brouilly-wijn. Uit Vielgalm: saucisson de Bêchfa, brandewijn en likeuren uit de blauwe bosbessen van Vielsalm. Uit Haute Lesse: suikertaart. Uit Marche-en-Famenne: bitterkoekjes, opgezette dieren, worst ‘vieux marchois’. Uit Corbios: tabak, Ardense ham.

Provincie Namen: Uit Dinant: Dinantse koek, kaastaart, gedreven koperwerk, bier ‘Bière des Copères’. Uit Rochefort: baisers, Demoiselles de Rochefort, trappistenbier. Uit Namen: karamels, worstebrood, sope aux kewis, crême ardennoise, appelbollen, vleessalade.
Sommige namen zijn me volmaakt onbekend. Ik heb geen idee wat bijvoorbeeld baisers zijn, maar dat uitvinden lijkt me de halve lol van het kopen al. De wijnen die in deze opsomming vermeld staan, mag je ook overslaan omdat ze niet uit België maar uit Frankrijk komen. Alleen in Olloy-surViroin zijn wijngaarden. De 2e zondag van september kun je er naar het wijnoogstfeest. Je kunt er wijn van Olloy kopen. In Nederland even bekend als olifanten in de Noorse fjorden.
de eeuwige grotten

Je kunt België niet verlaten zonder de grotten van Han bezocht te hebben. De grotten zijn prachtig, de commercie bovengronds door merg en been gaand. Dé klapper tijdens het grotbezoek is de fakkeldrager die in de donker gezette zaal met razende snelheid naar beneden komt stormen en de stalagmieten en stalactieten in een rood schijnsel zet. Hoorbaar applaus is hierbij bijna verplicht. Als je je image van dagjesmens helemaal compleet wilt maken dan laat je je ook nog anderhalf uur per ‘safari-car’ door het natuurreservaat rijden. Uitleg door een gids is niet meer nodig, een bandje komt op de juiste momenten in actie en via blikkerig luidsprekergeluid hoor je dat aan je linkerhand het bisonweitje ligt. De wilde zwijnen in het reservaat zijn door al die bezoekers erg mak geworden. Vergeet niet oud brood mee te nemen. Ze eten geen pepermunt en zuurtjes.
achteraf

Nadat je je tegoed hebt gedaan aan de Belgische keuken, blijft er misschien nog even tijd over om de historie in Luik, Brugge, Gent of Mechelen te bekijken. Zelfs in België leeft een mens niet voor z’n maag alleen.