Reisverslag Griekenland

Griekenland SantoriIn Griekenland zal de grote toeristische doorbraak wel even op zich laten wachten omdat het prijspeil nogal gestegen is. Het glaswerk dat je traditioneel tegen de muur gooit tijdens een dolle avond moet je trouwens achteraf ook betalen. Wat duurder dan Spanje en Italië maar die hebben ook geen Parthénon en Acropolis. En waar koos koning Minos de plek uit om zijn labyrinth te bouwen? Nergens anders dan op het Griekse Kreta. Heb je op school ooit een woord vernomen over de Spaanse mythologie? Geen wonder, toen in Spanje nog uitsluitend grauwende barbaren leefden, stoeiden de goden uit de Olympus al met zeer menselijke Griekse meisjes. Griekse en Romeinse sagen en mythen leerde je op school en als je een eerlijke leraar had zei die er ook bij dat de Griekse verhalen veel ouder en indrukwekkender waren. Een land dat zoveel goden, monumenten en verhalen heeft, mag een slordige cent meer kosten.


liever geiten

Soms benauwt ons dat met historie volgepropte Griekenland zo hevig dat we niets meer van het orakel van Delphi willen weten. We trekken ons liever terug op een klein eiland met grazende geiten en smalle strandjes. Op weg van het glas ouzo naar het strand willen we dan wel een enkele keer peinzend voor bemoste marmeren zuilen blijven staan, maar té veel tijd mag dat niet kosten.

Het eiland Lesbos heelt lang de reputatie gehad dat er uitsluitend vrouwen te vinden waren die niet mannen, maar elkaar beminden. Ooit is dat waar geweest, maar persoonlijk controleren is niet meer nodig. Lesbos is heden niet meer dan een klein, zonnig vakantie-eiland. Zo’n tien reisorganisaties bieden chartervluchten naar Athene aan. Ze kunnen je ook volop excursies naar de oudheden in en rond Athene aanbieden. Als je alleen zo voordelig mogelijk naar Athene wilt vliegen en daarna op eigen houtje met een boot oversteken naar een van de kleinere eilanden waar niet half Europa zit te zonnen, kun je bij de aanbiedingen eens kijken naar campingvluchten op Athene. Je vindt die zowel in de reisgidsen als bij de aanbiedingen van kantoren die zich specialiseren in goedkope vliegreizen: de snelste en goedkoopste mogelijkheid om in Griekenland te komen.

Griekenland Zakynthos

de zee weer op

Aan het strand liggen kun je overal en het maakt niet zo bar veel uit of er ouzo, sangria, slivowitsch of jenever inje glas zit. Toegegeven, je krijgt geen gevulde druiven bladeren in Zandvoort en aan het strand van Cannes zul je ook lang zoeken voordat je een kopje Turkse koffie vindt. Toch zijn dat detailverschillen waarvoor je niet persé voortdurend aan de kust hoeft te blijven. Een land met zoveel eilandjes, haventjes en stranden is natuurlijk ideaal om per boot te doorkruisen. In de aanbieding van Greek Express (‘Griekenland voor een schijntje’ meldt het bureau veelbelovend) kwam ik een nieuwe vorm van vaarvakanties tegen: de flottielje cruise. Je vliegt eerst naar Athene, daarna verder naar je startpunt waar je je boot ophaalt. Daar ontmoet je ook de andere mensen die een boot gehuurd hebben. Onder leiding van een flottielje-kapitein vaar je met 6-7 boten de eilanden af: Spetsai, Hydra, Poros, Aegina …Het aangename van zo’n flottielje cruise is datje er geen volwaardig zeeman voor hoeft te zijn. Als je het verschil tussen bakboord en stuurboord weet, zeil je al een heel eind weg. Je vaart trouwens alleen overdag en dan nog langs routes waar zelfs de grootste walrot weinig kwaad kan. De schepen zijn voor geroutineerde zeilers een gruwel: makkelijk te bedienen, uiterst veilig, practisch onzinkbaar en nog comfortabel ook. Als beginnend cruisezeiler zal het jou een zorg zijn of zo’n schip ondertuigd is of met een paar ingrepen fraaier van lijn had kunnen zijn. Je zeilt op je gemak van eiland naar eiland, van baai naar baai en hier en daar legje aan bij een stil strand of een vissershaventje. Alle vissershavens op de eilanden zien er van zee uit gezien gezellig uit.

los op Ios

los, dat deel uitmaakt van de eilandengroep de Cycladèn, beroemt zich erop het graf van Homerus te bezitten. Dat is ook de enige oudheid op het hele eiland. Verder biedt het onderdak aan een groep jonge vakantiegangers die niets geven om comfortabele hotels, buigende obers en stijlvolle achtergrondmuziek. los is een ruig eiland’ met een even ruig klimaat. In de maanden juli, augustus en september is het er niet warm maar bloedheet. Oudere mensen die meenden in allè rust en eenzaamheid eindelijk eens T olstoj’s lijvige roman ‘Oorlog en Vrede’ uit te kunnen lezen, komen bedrogen uit. Ze blijven doorgaans ook weg zodat je door niemand anders op je vingers gekeken wordt dan door je leeftijdgenoten. De weinige Grieken die op het eiland wonen, zo’n 1200, leven bijna allemaal in de hoofdstad Chora. Ze stellen zich op het standpunt: als jij naakt wilt zwemmen moet je dat gewoon doen. Om je vast een hint te geven hoe de stemming op los ongeveer ligt: de bus die je van de haven naar Chora rijdt heeft een prima spelende stereo-acht aan boord. Op het strand bij de haven is het iedere dag grootscheeps verzamelen en feestvieren. Maar als je een dag in een meditatieve bui bent, kun je ook een strand voor” jezelf opzoeken. Er zijn er genoeg op los.

hydra, steil uit zee

Het eiland Hydra verheft zich grotendeels steil uit zee, maar heeft toch een paar leuke stranden aan z’n kust. De uit Ibiza overgewaaide kunstenaars maken daar al jarenlang dankbaar gebruik van. De laatste jaren hebben ook mensen die niet in artistieke kringen verkeren toegang gekregen.

Schepen zijn nog altijd de grote liefde van dit eiland, dat op anderhalf uur varen van Athene ligt. Al bestaan die schepen nu meer uit motorjachten en cruiseschepen dan de oude kaiks. Wegen van enige betekenis zulje op het eiland niet vinden. Zelfs geen fietsen. Als je niet wilt lopen, moet je op de rug van een muilezel klimmen. De hoofdstad Hydra is tegen een heuvelrug gebouwd en heeft een prachtige natuurlijke haven. Je vindt er nog een aantal heel gave 19e eeuwse kapiteinswoningen die dankzij hun overdadige interieurs bijna op musea lijken. In de havenwinkeltjes kun je spullen kopen die geen mens nodig heeft, maar die je juist op Hydra hoogst begerenswaardig voorkomen. Lekker eten voor weinig geld doe je in de tavemas en omdat iemand er ooit over denkt vroeg naar bed te gaan, vind je er ook nog nachtclubs en discotheken.

http://www.visitgreece.gr