Reisverslag Utrecht

domtoren in Utrecht Jammer dat door de bouw van Hoog-Catharijne de entree van de stad zo aangetast is als je met de trein aankomt. Met de auto naar Utrecht komend, zou je bijna in de verleiding komen helemaal om de stad heen te rijden en de toegang vanaf Zeist te nemen. Gelukkig is de oude grachtengordel intact gebleven. Van de Oude Gracht heeft de gemeente zelfs een wandelgracht gemaakt. In de werfkelders aan de grachten zitten veel boetieks, restaurants en cafés. ‘s Zomers kunje aan de gracht op een terras zitten. Met mooi weer wel dringen want je bent niet de enige die op dat idee komt.

genezen en voorkomen

In de folder ‘Een avondje Utrecht…’ worden uitsluitend restaurants, cafés, bars en dancings vermeld. Ik heb jarenlang in Utrecht gewoond, maar ben er ook al weer jaren geleden vertrokken.

Toch zijn drie namen me bijgebleven: café De Vriendschap, Jan Primus met 100 soorten bieren Willem Slok. De folder geeft achterin wenken ter genezing en ter voorkoming van katers. In de Drie Haringensteeg bevindt zich de uitstekende salIe à manger Cartouche. Je kunt ook heel redelij k en gezellig eten in de kelder onder de bioscopen Studio en Camera aan de Oude Gracht. Alsje het ‘s avonds heel laat wilt maken zonder nachtclubprijzen loopt je naar het Janskerkhof.

Daar staat de sociëteit Woeloemoeloe. Hoerestaurant Graaf Floris op de Vismarkt is, weet ik niet maar het ligt wel op een heel mooi plekje in de buurt van de Dom. ‘t Wemelt in Utrecht ook van de Chinese restaurants. Als je naar een echte goede wilt moet je Drakenborgh aan de Oude Gracht naast het postkantoor nemen. Vroeger mochten studenten daar niet gezamenlijk met de gegoede burgerij eten. Ze werden in een apart zaaltje gezet. Dat is inmiddels historie.

456 treden

Een week voordat ik van Utrecht naar Amsterdam verhuisde ben ik eindelijk de Domtoren opgeklommen.’t Zou te gek zijn als ik na tien jaar Utrecht nóg niet op de Dom was geweest. Liften zijn er niet. Je moet ouderwets lopen. Om de hoogste omloop op 95 meter hoogte te bereiken, moet je 465 treden op.

Als je daar van tevoren uitvoerig aan gaat zitten denken, begin je er niet meer aan. Zonder nadenken de Dom opklimmen dus. Vooral geen munten en suikerklontjes van de omloop naar beneden gooien. Destijds hing de gids een bloedstollend verhaal op hoe iemand een stuiver over de rand wierp die 95 meter lager precies met zijn scherpe kant op de neust op van een voorbijganger viel zodat de man voor het leven werd geschonden.

Dan is Fort Hoofddijk, de hortus botanicus van de rijksuniversiteit aan de Boedapestlaan een veel veiliger bezichtiging. Het is de grootste rotstuin van Nederland. Tussen maart en augustus op z’n mooist.

Met een wandeling over de Visrnar kt loop je meteen in het prille begin van de Utrechtse geschiedenis. De Vismarkt dateert  uit 1196. Het enige wat daar heden nog aan herinnert is een eenzame viswinkel (als die er nog is). De grote ruimten van het keizerpaleis Lofen doen nu dienst als kelders.

bij regen

Omdat Utrecht ook z’n deel krijgt van onze jaarlijkse regenval, is het goed te weten wat je kunt doen op een verregende dag. Ik weet dat museumbezoek erg voor de hand ligt maar als er in de bioscopen toch alleen vakantiefilms voor het hele gezin draaien, is het beter dan niets. Het Nederlands Spoorwegmuseum aan de Johan van Oldenbarneveldlaan is erg leuk omdat je ook in de locomotieven en wagons mag. Je komt er ook niet onderuit om in het Centraal Museum in de Agnietenstraat het z.g. Utrechtse schip uit ca. 800 na Chr. te bekijken. Je kunt er ook de verzameling prehistorische, Romeinse en vroegmiddeleeuwse oudheden bewonderen. Het Museum voor Hedendaagse Kunst, Achter de Dom 14, heeft een grote verzameling internationale actuele kunst uit de jaren zeventig. Bovendien is de toegang gratis.

Alsje museumbezoek wilt combineren met een stevig stuk orgelmuziek kun je iedere donderdagavond terecht in het Nationaal Museum ‘Van Speeldoos tot Pierement’. Om acht uur geven ze een concert op de grote orchestrions en de grote kermisen dansorgels. Op hetzelfde adres, Achter de Dom 12, zit je ook goed voor een bezoek aan het Goud-, Zilveren Klokkenmuseum. Zandlopers, zonnewijzers, stoelklokken, staartklokken en Franse pendules. Je verliest er de tijd zeker niet uit het oog.

de stad uit

Als het prachtig weer is, blijf je niet dag in dag uit in de stad rondhangen. Je wilt even in de provincie Utrecht een frisse neus halen en wat gemakkelijker van de zon profiteren dan geheel aangekleed op het terras van een werfkelder.

Loosdrecht is een aardig uitstapje om op het water van de zon te genieten. Je doet er wel goed aan om vóóraf de botenverhuurders op te bellen om te controleren of er nog iets vrij is. Vooral in het hoogseizoen loop je kans dat je, op de bonnefooi naar Loosdrecht rijdend, overal te horen krijgt ‘uitverkocht’. De eerste plas en de Oud Loosdrechtsedijk zijn het drukste. Intensieve parkeercontrole tijdens het weekelld. Alsje geen zeilboot meer kunt krijgen kunjejetroosten met een rondvaart over de plassen.

Als je het liever in de bossen dan op het water zoekt, zit je in de provincie Utrecht ideaal. Je neemt in Utrecht de bus naar de Bilt en daar heb je de bossen al voor het uitzoeken: Heintjesoord, Beerschoten, Pan bos, Houdringhe… Je kunt door de bossen helemaal van de Bilt naar Soester berg lopen.

De Heksenwaag in Oudewater is ook een bezienswaardigheid die je niet mag overslaan. Vrouwen kunnen zich nog altijd op de waag laten wegen om vast te stellen dat ze geen heksen zijn. Vroeger kwamen vermeende heksen uit de hele wereld naar Oudewater toe omdat de waag daar bekend stond als eerlijk en ook een internationaal erkend certificaat mocht afgeven. Verder veel oude gebouwen en smalle straatjes.