Schoonmaken en onderhoud van marmer

Marmer is bepaald niet de hardste soort natuursteen. Het neemt daardoor vrij gemakkelijk vloeistoffen op; zodra marmer niet goed wordt onderhouden ontstaan er snel vlekken. Ook krast marmer vrij gauw.

Vooral zure vloeistoffen als azijn, citroensap en rode wijn leveren akelige vlekken op, evenals zwarte koffie. Ruim omgevallen en gemorste vloeistof meteen op -zelfs al is het maar een druppeltje op een aanrecht. Maak royaal gebruik van onderzetters -op marmeren tafels, maar ook op het aanrecht.

Bescherm marmer tegen vlekken met een laagje vet; maak het schoon met een sop van groene zeep. Of gebruik een van de speciale middelen die te koop zijn in de tegelen natuursteenhandel. Maak marmer niet schoon met synthetische middelen; neem het aanrecht bijvoorbeeld niet af met een sopje van afwasmiddel -daarvan vergeelt deze steensoort. Zet vensterbanken, vloeren en aanrechten tafelbladen verder regelmatig in de was -voor dit doel is speciale marmerwas te koop, maar blanke bijenwas is ook geschikt.

Desgewenst zijn marmer (en andere steensoorten) te impregneren; ze worden dan minder poreus, met als gevolg dat ze niet zo snel vlekken. Impregneringsmiddelen zijn te koop bij de natuursteenhandel. Besluit niet te snel tot deze behandeling; geïmpregneerd natuursteen is inderdaad gemakkelijker te onderhouden maar helaas is het ook minder mooi. Aan geïmpregneerd marmer is niet meer te zien dat het een levend materiaal is, het heeft eerder iets doods en kunstmatigs.

Print Friendly, PDF & Email
Spread the love

Reageren niet mogelijk