Siervoorwerpen uit acrylaat

Acrylaat -beter bekend onder merknamen als perspex en plexiglas -is een materiaal dat zich uitstekend leent voor het maken van sieraden en snuisterijen. Acrylaten zijn verkrijgbaar in al dan niet doorschijnende platen, buizen en staven in vele kleuren.

Acrylaat is gemakkelijk te zagen, boren en vijlen. Na verhitting kunt u het materiaal alle mogelijke vormen geven, die het na afkoeling behoudt. Het kan met speciale lijm uitstekend worden gehecht. Acrylaatlijmen zijn zeer brandbaar.

Acrylaatplaat heeft gewoonlijk op één of beide kanten een beschermende papieriaag. U kunt het ontwerp op deze papierlaag tekenen of met een fijne viltstift rechtstreeks op de plaat zelf. Kras de lijnen voorzichtig met een kraspen over en zaag ze met een figuurzaag. Wrijf het zaagje regelmatig schoon. Vijl de rafels aan de zaagranden met een fijne vijl glad; werk ze desnoods met fijn schuurpapier nr. 240 af.

Bedek voordat u gaat lijmen het werkoppervlak met papier en houd een keukenrol bij de hand. Giet wat lijm in een bakje van karton of aluminiumfolie. Maak het materiaal goed schoon en droog. Plak oppervlakken die schoon moeten blijven met afplakband af. Breng een dun laagje lijm aan en druk de oppervlakken goed tegen elkaar.

Acrylaatvoorwerpen kunnen met zeer fijn schuurpapier van oneffenheden worden ontdaan. Ondiepe krasjes kunnen worden weggepolijst met vloeipapier en tandpasta. Giet ,daarna een paar druppels koperpoets ‘op een zachte doek en poets het voorwerp tot het gaat glanzen.

Reageren niet mogelijk