Slaapzak

Let bij de keuze van een slaapzak op het gewicht, het isolerend vermogen en de slaapgewoonten. Zo is een mummieslaapzak alleen geschikt voor rustige slapers; op plaatsen waar ellebogen en knieën de vulling in elkaar drukken kan warmteverlies optreden. Een rechthoekige slaapzak die minder isoleert, is desgewenst met een ritssluiting aan een tweede zak te koppelen. Bij de cilindervormige zak is geprobeerd de voordelen van beide modellen te combineren.

Een slaapzak moet meer kou buitensluiten naarmate de buitentemperatuur lager is, maar een slaapzak met een te groot isolerend vermogen is even ongerieflijk als een te licht model. Los dit probleem op met een driedelige slaapzak. Deze bestaat uit een lichte slaapzak met een uitneembare katoenen voering voor goed tot koel weer en een buitenzak van waterdicht nylon met een polyestervoering, die bij zeer koud weer op de lichte zak bevestigd kan worden.

Vulling
De meeste slaapzakken zijn gevuld met dons of kunstvezel. Beide materialen vormen een isolatielaag tussen het lichaam en de buitenlucht. Hoe beter het isolerend vermogen, des te warmer de slaapzak. De beste en duurste vulling bestaat uit ganzeveren; deze wegen zeer weinig en isoleren uitstekend. Een nadeel van dons is dat natte veren aan elkaar klitten en zeer langzaam drogen. De veel goedkopere kunststofvullingen hebben dit nadeel niet, maar hun isolerend vermogen is veel kleiner en ze slijten tamelijk snel.

Slaapzakken zijn doorgestikt om de vulling op haar plaats te houden. Er gaat veel warmte verloren bij doorlopende naden; andere stikvormen hebben een veel betere isolerende werking. Neem tijdens de vakantie naald en draad mee om losse stiksels te repareren.

Gebruik de slaapzak altijd op een grondzeil. Een luchtbed of schuimrubber matrasje geeft nog meer bescherming tegen kou uit de grond.

Reageren niet mogelijk