Slapeloosheid

Er zijn vele vormen van slapeloosheid en iedereen heeft er in meer of mindere mate wel eens last van. Gewoonlijk is de zorg om het feit dat men niet genoeg slaap krijgt voldoende om niet in slaap te komen. Als er sprake is van regelmatig terugkerende slapeloosheid is het belangrijk de oorzaken daarvan op te sporen en te trachten die uit de weg te ruimen.

Iemand kan om een groot aantal redenen moeilijk in slaap vallen of niet in slaap blijven. Zijn matras kan te hard of juist te zacht zijn. Met teveel dekens in een warme nacht kan hij het te warm hebben. Als het beddegoed te licht is, kan hij het koud hebben. Ook kan men er last van hebben als het te licht of te donker, te stil of te luidruchtig is. Iedereen reageert weer anders op de omgeving en de omstandigheden waarin hij slaapt.

Iets eten of drinken voor het slapengaan, houdt sommige mensen wakker, terwijl anderen er weer juist prettig op inslapen. Niet kunnen slapen is dikwijls een symptoom van emotionele, geestelijke of lichamelijke aandoeningen.

De oorzaak van slapeloosheid kan vaker verholpen worden dan men denkt. Controleer het matras, het beddegoed en de slaapkamertemperatuur. Oogmaskers houden het licht buiten en oordoppen het geluid. Men moet zich wellicht een uur voor het slapen gaan rustig houden, een niet te inspannend boek lezen of een warm bad nemen.

Als men gedurende de nacht wakker wordt, kan men het licht aandoen en proberen iets te lezen. Het drinken van warme melk en het eten van iets lichts kan ook helpen.

Blijven de klachten, dan is advies van een arts aan te raden. De medicijnen die hij eventueel voorschrijft, mogen in dosering niet worden overschreden. Bovendien hebben de meeste van dergelijke middelen een ongunstige invloed op het rijgedrag.