Soorten en gebruik van Contactlenzen

Er is tegenwoordig een grote keus in contactlenzen. Er zijn harde, zachte en zuurstof-doorlatende lenzen. Meer mensen kunnen ze daarom gaan dragen. Ga wel bij een specialist te rade. Hij kan u vertellen welke lenzen bij uw ogen passen. Harde lenzen zijn goedkoper en duurzamer, maar ze springen eerder uit het oog of verschuiven sneller. Gewoonlijk duurt het twee tot vier weken voordat men aan lenzen gewend is. Zachte lenzen zijn aangenamer in het dragen en de gewenningsperiode is korter. Ze moeten op een speciale manier gereinigd worden. Bovendien beschadigen ze eerder door cosmetica. Soms ziet men door zachte lenzen minder duidelijk. Men zegt dat zuurstof-doorlatende lenzen dertig dagen achtereen gedragen kunnen worden maar de meeste gebruikers doen ze toch om de andere dag uit. Omdat men ze niet zo vaak uitdoet is er minder kans op beschadiging. Sommige ogen wennen gemakkelijk aan lenzen, andere verdragen dit intensieve contact minder goed. Laat de oogarts regelmatig controleren.

Verzorging

Houd contactlenzen vlekvrij. Was uw handen voordat u ze aanraakt. Berg ze op in het meegeleverde etui. Zorg ervoor dat u uw oude bril bij de hand hebt voor het geval dat er iets met uw lenzen gebeurt. Ga voor elk probleem naar de leverancier of de oogarts.

Een wegglijdende lens

Als een lens van zijn plaats glijdt, sluit men het oog en masseert het ooglid zachtjes in een cirkel boven de plek waar de lens is terecht gekomen, hem langzaam naar het midden terugduwend. Draai het oog in de richting van de lens. Het kan zijn dat men de lens met een vinger een duwtje moet geven.

Een verloren lens

Valt een lens in de wastafel sluit de afvoer en ga zoeken. Waarschuw de huisgenoten als hij op de grond is gevallen. Zoek de vloer centimeter voor centimeter af. Verduister desnoods de kamer en schijn met een zaklamp over de vloer. De lens kan oplichten. Maak de lens, na het terugvinden, eerst schoon voordat u hem weer inzet.

Geef een reactie