Soorten en maten van Breinaalden

Alle naalden zijn in verschillende dikten verkrijgbaar. Het nummer geeft de dikte in mm aan: hoe hoger het nummer, hoe dikker de naald. In het algemeen wordt dik garen met dikke naalden gebreid en dun garen met dunnere. Als de breinaald te dik is voor het garen, wordt het werk los en flodderig, te dunne naalden maken het werk te vast en plankerig. Op het etiket van het garen wordt meestal een nummer aanbevolen. Wijk daar nooit meer dan één nummer van af.

De keuze van het materiaal (hout, metaal of plastic) is een kwestie van voorkeur: plastic naalden buigen iets mee en maken weinig lawaai. Bij metalen naalden glijden de steken er gemakkelijk overheen. Houten naalden zijn kwe~baar, maar breien erg prettig. Breinaalden moeten plat weggelegd worden, bij voorkeur in een houten of kartonnen koker.

Er zijn drie soorten breinaalden: met knop, zonder knop en rondbreinaalden. Een rondbreinaald gebruikt bij naadloze kledingstukken en platte, ronde breiwerken die te groot zijn voor gewone naalden. De punten zijn van nylon of aluminium met daartussen een flexibel nylon koord. Breinaalden met knop per paar verkocht. Ze dienen voor breiwerk in heenen teruggaande naalden. De lengte varieert van 17,5 tot 35 cm. Breinaalden zonder knop meestal met vier of meer tegelijk gebruikt. Ze dienen voor breiwerk in rondgaande toeren zonder naad, bijv. sokken en wanten.