Spijkeren

Gewone, ronde draadnagels met geruite kop zijn voor het meeste spijkerwerk nog het geschiktst doordat de brede kop verhindert dat ze door het hout worden getrokken. Voor extra verbindingskracht zijn er spijkers met inkepingen, met een spiraalvorm en met ringetjes onder de kop. Voor het maken van meubels en ander fijn werk ver\d:ienen vaak draadnagels met verloren kop voorkeur. Ze worden bijna helemaal in het hout geslagen en vervolgens met een drevel tot onder het houtoppervlak gedreven. De gaatjes worden later opgevuld met vloeibaar hout of plamuur. Verder zijn er speciale spijkers in de handel voor board, asfalt, plaatijzer, vloer bekleding enz.

Gebruik voor het bevestigen van hout op steen of beton stalen nagels. de nagels eerst in het werkstuk en bevestig het pas daarna aan de muur.

Indien twee delen van uiteenlopende dikte aan elkaar gespijkerd moeten worden, gaan de spijkers door het dunste deel heen in het dikste. Gebruik bij voorkeur spijkers die drie keer zo lang zijn als de dikte van het bovenste deel van het werkstuk; tweederde van de nagel vormt dan in het onderste deel een stevige verankering. Sla de spijkers liefst schuin in; ze kunnen daarbij naar elkaar toelopen of uit elkaar wijken. Een extra stevige (maar lelijke) verbinding ontstaat door de spijker dwars door beide delen heen te drijven en vervolgens de punt om te slaan.

Om het splijten van het hout te voorkomen, kunnen de spijkers beter niet in één lijn in de draad van het hout liggen. Boor in hardhout gaten voor die iets kleiner zijn dan de doorsnee van de spijkers. Spijkers die dicht op de rand van een werkstuk komen, kunnen beter van te voren bot worden gemaakt met een tik van de hamer op de punt. De punt splijt het hout dan niet, maar baant er zich snijdend een weg doorheen.

Voor de meeste spijkerklussen is een middelzware klauwhamer heel geschikt. Houd een spijker tussen duim en wijsvinger en tik op de spijker tot hij zelfstandig blijft staan. Sla hem dan in het hout, met steeds krachtiger slagen op de kop. Verwijder spijkers door onder de hamer een stukje hout te leggen, de klauw onder de spijkerkop te schuiven en de spijker uit het hout te trekken.

Reageren niet mogelijk