Splinters

Kleine houtscherfjes of doornen die in de huid gedrongen zijn, kunnen een infectie veroorzaken als ze niet zorgvuldig verwijderd worden. Grote splinters of doornen die niet meer door de huid heensteken moet men niet zelf verwijderen; ga daarmee naar een arts.

Als men thuis probeert een splinter te verwijderen, hetgeen in de meeste gevallen zal gebeuren, steriliseer dan eerst een pincet door de uiteinden even door een vlam te halen.
Veeg eventueel roet niet af. Steriliseren kan ook door het pincet 10 minuten in kokend water te laten liggen.

Maak de huid rond de splinter zorgvuldig schoon met warm water en veeg daarbij van de wond af, zodat er geen vuil in terecht komt. Droog voorzichtig af.

Trek de splinter met het pincet uit de huid. Als het om een zeer kleine splinter gaat, kan een vergrootglas uitkomst bieden. Krijgt men de splinter er niet uit, dek dan het wondje luchtig af en ga ermee naar een arts.

Als de splinter verwijderd is, de wond reinigen met een licht ontsmettingsmiddel. Daarna afdekken met een pleister of steriel verbandgaas. Indien de plek opzwelt of pijnlijk wordt, ermee naar een arts gaan.

Reageren niet mogelijk