Spreekbeurt en werkstuk over Marokko

Marokko is een van de meest diverse landen van Noord-Afrika. Nergens anders kunt u het land beter verkennen dan op de markten van Marokko. Er zijn eetkraampjes met Marokkaanse delicatessen, verhalenvertellers en slangenbezweerder. Op de stranden van Marokko kunt u surfen of een wandeling maken door de ruige bergen.

Locatie en landschappen
Marokko ligt in het noordwesten van Afrika, tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Het koninkrijk ligt op slechts een steenworp afstand van Europa. Vanuit Spanje kun je zelfs de meest noordelijke tip zien. In het zuiden wordt Marokko begrensd door het dunbevolkte land van de Westelijke Sahara. Marokko claimt dit gebied. Maar de inwoners van de Westelijke Sahara willen onafhankelijk zijn. Marokko heeft gevarieerde kusten, ruige bergen en hete woestijnen.
Marokko heeft gevarieerde landschappen met schilderachtige kustlijnen, ruige berglandschappen, groene velden, uitgestrekte vlaktes en woestijnen. De kusten zijn omzoomd met grote havensteden.

Marokko grenst aan de Middellandse Zee in het noorden. De Middellandse Zeekust is bezaaid met grote steden. Langs de kust loopt de hooglanden van de Er Rif. De Rifatlas is steil en rotsachtig en stijgt tot 2 456 meter. In het noorden vind je ook vruchtbare vlaktes met rivieren die het hele jaar door water voeren, zoals Moulouya en Sebou.
In het centrum, evenwijdig aan de Atlantische kust, strekken zich de bergketens van de Atlas uit. Ze bezetten het grootste deel van Marokko. De bergketens bestaan uit Hoge Atlas, Anti Atlas en Saharan Atlas. Deze bergketens kenmerken het landschap van Marokko. De Hoge Atlas is deels zwaar bebost. Het vormt de weersverdeling van Marokko. Vooral in de zomer verzachten de bergen de hittestormen van de Sahara. In de Hoge Atlas ligt de hoogste berg van het land, Toubkal, die op 4 165 m de hoogste berg in Noord-Afrika is. Hoog in de bergen zijn originele Berberdorpen. In de Anti-Atlas kunt u dorpen bezoeken met huizen met puntdaken, rode bakstenen en houten hekken. De dorpen zien eruit als bergdorpjes in Zwitserland met dennen en struiken.
Ten zuiden van het Atlasgebergte, de vlaktes van de Sahara met een verscheidenheid aan oases. De mooiste woestijngebieden zijn de woestijn “Erg Chebbi” in het zuidoosten van Erfoud en het woestijngebied van M’Hamid ten zuiden van Zagora, de Berberstad wordt ook wel de poort naar de woestijn genoemd. Op de “Weg van de 1000 Kashabs” langs de Dadesflusses leidt naar uitgestrekte duinlandschappen Een kameelrit door de Sahara is een van de unieke ervaringen van een reis naar Marokko.
In het westen ligt de Atlantische Oceaan. De Atlantische kust is ook bekleed met grote steden. Vanaf de Atlantische kust stijgt het terrein naar het centrale deel van de Marokkaanse Meseta, een plateau met geïsoleerde eilandbergen, dat ongeveer 450 m boven de zeespiegel ligt. De meseta wordt in het zuiden en oosten begrensd door de Hoge en Middenatlas.

Wateren
De langste rivier van Marokko is de Draa met een lengte van ongeveer 1100 kilometer. De Draa rijst op in de Hoge Atlas en stroomt richting de Atlantische Oceaan. Op zijn vlucht droogt hij regelmatig, zodat hij alleen zichtbaar blijft voor Zagora. Miljoenen dadelpalmen groeien langs de Draa. De rivierbedding van de Draa werd duizenden jaren geleden bezocht door nomaden. Ze hebben in de Wadi Draa rotstekeningen achtergelaten met dieren zoals olifanten, neushoorns en struisvogels.

Klimaat
De kusten van Marokko hebben een mediterraan klimaat. In het Atlasgebergte regent het vaak, in de winter valt er veel sneeuw. Ten zuiden van het Atlasgebergte in de Sahara heerst een woestijnklimaat.
Marokko herbergt dieren die typerend zijn voor heel verschillende regio’s. Hier vindt u de dieren aan de Middellandse Zeekust en de Atlantische kust, dieren die thuis zijn in de bergen en dieren die u in de woestijnen kunt vinden.

De woestijnbewoners van Marokko
De woestijn is de thuisbasis van woestijnvossen, bugs, schorpioenen en spinnen. In de duinen wonen Cuviergazellen en de kleinere Dorcasgazellen. Grote katten zoals de caracal, ook wel bekend als de woestijnlynx, worden met uitsterven bedreigd. De woestijn is ook het koninkrijk van talrijke giftige slangen zoals de gehoornde adder, Atlasotter, hagedisslang, gewone bladerdepasser en de Marokkaanse cobra.

Dieren in de semi-woestijnen
In de semi-woestijnen zie je hyena’s, jakhalzen en gazellen. Als je een scherp oog hebt, kun je zelfs de verlegen gazelles van Dorkas ontdekken. Ze hebben een zandige vacht, waardoor ze bijna onzichtbaar zijn in de Dry Savannahs. De grootste vijand van gazelles is de mens, want hun vlees is gewild. De serval, luipaard en woestijnlynx worden met uitsterven bedreigd. Reptielen zoals iriserende hagedissen, kameleons en slangen zijn inheems in de kusten en semi-woestijnen van Marokko.

Inwoners van de bergachtige landschappen
Wilde zwijnen, konijnen, otters, croakers, spitsmuizen, wilde geiten en bavianen leven in de bergachtige streken. Berberse apen zijn ook hier geboren, die helaas zeldzaam zijn geworden. Mouflon en maneschapen leven wild in de bergruggen van het land. De Gundi is vergelijkbaar met de cavia en is ongeveer 20 cm lang. Hij woont voornamelijk in het Atlasgebergte, maar hij is alleen actief in de ochtend en avond in de schemering, de rest van de tijd slaapt hij. Gemeenschappelijke landbouwhuisdieren zijn paarden, ezels en muilezels, die op grote schaal worden gebruikt als een middel van transport.

Steden van Marokko
Marokko heeft vier koninklijke steden: Fez, Marrakech, Meknes en Rabat. Elk van deze vier steden was ooit de hoofdstad van een van de grote dynastieën van het land. Fez was de hoofdstad van de Idrisiden en Malwiden. Marrakech was de hoofdstad van de Almoraviden. Meknes was de voormalige hoofdstad van de Alawids. Rabat, voorheen de hoofdstad van de Alawids, is tegenwoordig de hoofdstad van Marokko. De grootste stad van het land is Casablanca met ongeveer drie miljoen inwoners. In de hoofdstad Rabat wonen ongeveer 1,7 miljoen inwoners.

Rabat, de hoofdstad van Marokko
Rabat is de hoofdstad van Marokko en een van de vier koninklijke of sultansteden van het land. Het ligt aan de Atlantische Oceaan, aan de monding van de rivier Bou-Regreg. De stad was ooit een grensvesting van de Berbers, die in de 12e eeuw werd uitgebreid tot een stad. Vanwege de locatie aan de kust was de stad een Eldorado voor piraten. De piratenrepubliek Bou-Regreg werd rijk door piraterij en de slavenhandel. Deze tijden zijn voorbij. Tegenwoordig bevindt de residentie van de koning van Marokko zich in Rabat.
Tegenwoordig is Rabat een mengeling van de Arabische oude binnenstad en de moderne westerse stad. Hooggelegen op een rots is de Kasbah Oudaya, vanwaar je een prachtig uitzicht op de zee hebt. De Kasbah werd in de 12e eeuw gebouwd als een versterkt kasteel en herbergt nu cafés en een klein park. Het behoort tot de oude wijk van Rabat met veel kronkelende straatjes, prachtige historische gebouwen, paleizen, tuinen en palmbosjes. De huizen zijn allemaal in blauw en wit. Delen van de oude stad zijn nog steeds omringd door oude stadsmuren en bankversterkingen. De oude stad grenst aan de Ville Nouvelle. De Frans geplande stad werd gebouwd in de koloniale periode en heeft een treinstation in het centrum, de Rabat Ville. De buurt omvat een villawijk met een aantal ambassades. Je bent in de buurt met moderne bankgebouwen en hoge gebouwen. Prachtige rivierwandelingen leiden langs de oevers. Bruggen leiden over de rivier. Voetgangers kunnen vertalen met roeiboten over de rivier. Trams verbinden het centrum met de buitenwijken. Slechte nederzettingen zijn te vinden naast luxueuze jachthavens. Acht kilometer van het centrum ligt de luchthaven Rabat-Salé.

De Hassan-toren, het oriëntatiepunt van Rabat
De Hassan-toren is 44 meter hoog, hij is vernoemd naar al-Hasan ibn’Ali, de kleinzoon van de profeet. De toren was onderdeel van een minaret en behoorde toe aan een moskee gebouwd door de Almohaden. Ze wilden de grootste moskee in de Maghreb bouwen, 50.000 gelovigen zouden er ruimte in moeten vinden. De Almohad-dynastie wilde hun machtsclaim in Noord-Afrika consolideren. Maar de kracht van de Almohaden vervaagde en de moskee werd nooit voltooid. De overblijfselen werden vernietigd tijdens een aardbeving in 1755.

Marrakech en zijn kleurrijke markten
Marrakesh landinwaarts is een van de oudste steden van het land. De stad is vernoemd naar Marokko, dat wordt genoemd in de taal van het Berbers “land van doorgang”. Voor Marrakech had een speciale historische betekenis voor de Berbers. Marrakech ligt in het binnenland. De stad werd in de 11e eeuw gesticht door Berbers en is nog steeds een belangrijk handelscentrum. Het levendige hoofdplein Djemaa el-Fna heeft een lange, bloederige geschiedenis. Eerder werden de veroordeelden hier geëxecuteerd. Tegenwoordig is het plein een kleurrijke marktplaats met verhalenvertellers, donutbakkers en slangenbezweerder. Daarnaast is hier het grootste handelscentrum voor mobiele telefoons in Noord-Afrika. ‘S Avonds is er veel gaande in de straten. Waarzegger en goochelaar bieden hun diensten aan. Kinderen en tieners maken hun huiswerk in het licht van straatlantaarns, want thuis is het te smal voor de meeste of is er geen elektriciteit.
De overdekte markten van Marokko zijn erg kleurrijk. In de souks zijn de winkels georganiseerd door goederen. Er is bijvoorbeeld een straat voor fruit- en vleeshandelaren, een voor tapijtdealers en een voor juweliers. Voor de winkels zitten de handelaars bij hun klanten voor een kopje muntthee. Prijzen worden geruime tijd gerekend en daardoor worden berichten uitgewisseld. Je ziet nauwelijks westerse kleding op de markt. Mannen en vrouwen dragen djellaba’s, lange gewaden of prachtig geborduurde kaftans.

Volkeren en talen
Ongeveer 60 procent van de bevolking is Arabisch sprekende Marokkanen. De Berbers zijn de oudste inwoners van het land. Ze vormen ongeveer 40 procent van de bevolking. De naam Berber betekent oorspronkelijk “barbaren”, dus riepen de Romeinen alle volken die niet tot de Romeinse of Griekse beschaving behoorden. Later werd de term “Berber” verengd tot de volkeren van Noordwest-Afrika. Veel van de Marokkaanse bevolking woont in kustgebieden in het noorden en noordwesten en op de vruchtbare vlaktes van het land. Bijna de helft heeft zich in de steden gevestigd. De Berbers wonen in de bergketens van de Rif en de Hoge Atlas, evenals in de oases ten zuiden van de bergen. In de steden wonen ze in kronkelige stadskastelen, de Kasbahs.

Talen in Marokko
Officiële talen zijn Arabisch en Tamazight, een Berber-taal. De meeste Marokkanen spreken Marokkaans Arabisch, Darija, is een mix van Arabische en Berberse taal .De meerderheid van de kinderen in Marokko, betekent dit dat ze opgroeien met drie talen: Arabisch, Frans en Darija, de Marokkaanse is een variant van het Arabisch. Berberse kinderen spreken hun Berberse taal. De beroemdste Berber-taal is Tamazight, die ook in sommige scholen wordt onderwezen. Kinderen uit Berberse gezinnen moeten naast hun moedertaal ook Arabisch leren, want dat is de taal van de school. Als je later een veeleisende baan wilt, moet je ook Frans spreken. Omdat Frans belangrijk is als een taal van handel en onderwijs en wordt gesproken door veel Marokkanen.

Geloof in Marokko
De inwoners van Marokko zijn erg religieus. Bijna zijn alle moslims. Ze behoren tot de soennieten, zoals de meeste Noord-Afrikanen. De wetten en riten van de islam bepalen het dagelijks leven. Ze vormen het leven in het gezin, de opvoeding van de kinderen en het leven op school. Politiek wordt ook bepaald door de islam, omdat Marokko de staatsgodsdienst is. Dit betekent dat staat en religie niet gescheiden zijn. Volgens de grondwet is de koning zelfs de hoogste religieuze autoriteit. De Berbers adopteerden de islam van de inkomende Arabische strijders van de 8e eeuw. Maar ze zorgen ook voor hun oude, Afrikaanse geloof. In dit populaire geloof van de Berbers spelen mystieke ideeën en het geloof in magische krachten een belangrijke rol. Een speciale betekenis is “Baraka”, de goddelijke zegen. Mensen kunnen zowel “baraka” hebben als objecten, planten, dieren of bepaalde stoffen. Veel Marokkanen gaan niet naar de dokter voor lichamelijke of emotionele klachten, maar naar een genezer of een genezer. Velen geloven ook in geesten. Wanneer geobsedeerd, vragen de healers hun “djinn”. Dit is hun persoonlijke geest, die ze in een trance bevragen en die hen een boodschap van de andere wereld geeft. De Berberse vrouwen kleuren patronen op hun gezicht en handen met henna, in de overtuiging dat het hen beschermt tegen tegenslagen. De Berbers hebben niet alleen hun oude geloof bewaard.

School en onderwijs
Ongeveer de helft van alle Marokkaanse kinderen gaat naar een kleuterschool. Dit zijn meestal koranscholen waarin de kinderen de koran uit hun hoofd leren, ze leren ook lezen, schrijven en berekenen. Verplichte scholing is verplicht in Marokko en bijna alle kinderen ouder dan 6 zijn ingeschreven. Het curriculum heeft dezelfde onderwerpen als onze scholen: lezen, schrijven, rekenen, aardrijkskunde, muziek, sport en religie. De instructietaal is Arabisch, de eerste vreemde taal is Frans. Na vele protesten door de Berber-volkeren, is de Berber-taal Tamazight sinds 2003 geïntroduceerd als een onderwerp. De studenten dragen witte en blauwe kielen, het schooluniform in Marokko. Een aanzienlijk deel voltooit de basisschool.
Om 12 uur verlaten veel kinderen de school. Op het platteland komt dit omdat de meeste kinderen hulp nodig hebben in de landbouw. In de stad maakt ongeveer 80 procent van alle studenten een diploma secundair onderwijs. Afhankelijk van hun cijfers, kunnen ze na drie jaar schooltijd afstuderen of gaan ze naar een vakschool en leren ze een vak. Tegenwoordig gaan bijna net zoveel meisjes naar de school als jongens.

Bezienswaardigheden in Marokko
Marokko biedt veel buitengewone bezienswaardigheden. Van oude rotstekeningen tot oude Berbersteden en Romeinse ruïnes, legendarische moskeeën en luidruchtige markten, u kunt een reis maken door de geschiedenis van Noord-Afrika. Een neushoorn is afgebeeld op deze prehistorische rotstekening in Ait Ouazik. Mensen waren in de begintijd jagers en er leefde eens in de natuur. In het Nationaal Museum in Rabat kun je enkele sporen van deze periode vinden. De medina van Marrakech is een bezoekje waard, omdat je je meteen in een wereld als Duizend-en-één-nachts voelt. Alsof je in het Oosten was en niet in Afrika. Een wandeling naar de middeleeuwen zelfgenoegzaam? Bezoek dan de Kasbah Ait Ben-Haddou. Kasbah betekent vesting, hier hadden de Berbers zich teruggetrokken uit oorlogszuchtige stammen en de invallende Arabieren. De oude Berberstad is nog steeds goed bewaard gebleven.
De kusten van Marokko zijn erg populair bij windsurfers omdat de windomstandigheden uitstekend zijn. Je kunt ook snorkelen, duiken of de tribune op een kameel berijden. De woestijn met zijn hoge zandduinen is ideaal voor zandstralen. In de winter kun je skiën in de skigebieden, omdat ze niet zo druk zijn als de skigebieden in Europa.

Economie en minerale hulpbronnen
Marokko is een economisch stabiel land met een vrije markteconomie. Landbouw is van groot belang, maar er zijn ook veel minerale bronnen in Marokko. Daarom worden mijnbouw en industrie steeds belangrijker.

Landbouw en visserij
Ongeveer de helft van de bevolking werkt in de landbouw, visserij en mijnbouw. Het grootste deel van de landbouw concentreert zich op de kustvlakten en de stroomgebieden rond Marrakech en Fes. Citrusvruchten en groenten worden hier geteeld voor de export. Arganolie, het “witte goud” van Marokko, wordt ook gekweekt in de kustvlakten. De Marokkanen gebruiken het als geneesmiddel, de exporteurs verkopen het als een cosmetisch middel tegen hoge prijzen. In het noorden van Marokko, in het Rifgebergte, wordt hennep verbouwd. Er leven ongeveer een miljoen mensen, omdat de felbegeerde hasj wordt gewonnen uit hennep. Hoewel de handel in hasj verboden is, geeft bijna niemand er aandacht aan. Want hasj is een lucratieve zaak voor de bevolking.
Tegenwoordig kunnen veel vissers niet langer leven van traditionele visvangst omdat de kusten leeg zijn vanwege industriële visserij. Jaarlijks wordt meer dan 750.000 ton vis gevangen. Sindsdien probeert de Marokkaanse overheid een ‘blauwe gordel’ rond de kust te trekken. Hier alleen duurzame visserij om de visstand te behouden.
Wist je dat? Hoe komen Noordzeegarnalen naar Marokko? De schuld is de “Pulindustrie”. Gekookte Noordzeegarnalen worden naar Marokko gebracht, omdat de Pulen daar 20 keer goedkoper is dan in Nederland, de machinespiralen. De banen zijn vooral populair bij vrouwen, omdat ze ongeveer 150 euro per maand verdienen. Ze kunnen de huur betalen voor het hele gezin. Wanneer de garnalen naar Nederland terugkeren, zijn ze al drie weken oud.

Industrie en minerale hulpbronnen
Vooral voor de economie van Marokko is de fosfaatextractie van groot belang. 75 procent van ‘s werelds fosfaat komt uit Marokko. Fosfaten zijn zouten die dienen als grondstof voor belangrijke industriële producten zoals meststoffen, detergentia-additieven, diervoeders of brandvertragers. Marokko heeft ook belangrijke olie-, gas-, ijzererts- en goudreserves. Vooral in het noordoosten zijn er grotere olievoorraden tegengekomen.

Service en transport
In de dienstensector wordt bijna 40 procent van het personeelsbestand ingezet. Vooral vrouwen dragen veel bij. Ze werken op de markten, als huishoudelijk personeel, en velen zijn werkzaam in het toerisme. Toerisme wordt bovendien steeds belangrijker. Omdat Marokko een populaire bestemming is voor strandvakanties, educatieve uitstapjes en wandel- en trektochten. Marokko hecht veel belang aan ecologisch en sociaal verantwoord toerisme. Hij biedt momenteel meer dan 500.000 banen.

Het gemiddelde inkomen van Marokkanen is ongeveer $ 7.285 per jaar, volgens de Wereldbank. Zo is het inkomen in Marokko hoger dan in veel andere Afrikaanse landen. Niettemin leeft 15 procent van alle mensen op de armoedegrens. Dit betekent dat ze niet meer dan een dollar of twee per dag hebben. Zorg is ook een hoge jeugdwerkloosheid. Ongeveer een kwart van alle jongeren heeft geen baan en geen inkomen. Dit is te wijten aan vele redenen. Een van de redenen is dat er te weinig grondstoffen worden verwerkt in het eigen land. Bovendien is de training niet goed. Om deze reden proberen veel jonge Marokkanen naar Europa te emigreren.

Armoede en kinderarbeid in Marokko
De boerenfamilies in Marokko gaan ervan uit dat hun kinderen helpen. Daarom is kinderarbeid gebruikelijk in de landbouw. De kinderen bewaken en voeden de geiten en schapen, ze helpen op het veld en bij de oogst. Zelfs in het kleinbedrijf en in ambachtelijke bedrijven werken kinderen al vroeg. Meisjes maken bijvoorbeeld tapijten, helpen stoffen of pottenbakkerijen verven. Kinderen helpen met rijke gezinnen of werken in de toeristische sector. De situatie is heel anders met straatkinderen die in de grote steden te vinden zijn. Ongeveer dertigduizend kinderen leven op straat. Ze werken als schoenpoetsers, helpen op de markt of verkopen toeristische zakdoekjes, ballonnen of bloemen, als het goed gaat, verdienen ze 20 tot 30 dirhams, wat overeenkomt met twee tot drie euro. Zo kan een gezin van vijf een maaltijd betalen of de helft van de dagelijkse huur van een goedkope accommodatie betalen. Sommige hulporganisaties zorgen voor de kinderen en voorzien hen van de benodigdheden, zoals in veel islamitische samenlevingen. Maar het is erg dat de meesten niet naar school gaan. Zonder afstuderen vinden ze later geen goedbetaalde baan en ontsnappen ze amper aan armoede.

Geschiedenis van Marokko
Aan de Atlantische kust van Marokko is tegenwoordig een moderne haven met luxe jachten. Millennia geleden woonde hier een van de vroegste voorouders van ons. Opgravings vondsten van de eerste menselijke wezens dateren van ongeveer 2 miljoen jaar. Bij Oujda kwamen onderzoekers een andere sensationele vondst tegen: met slakkenhuisjes die tevoorschijn kwamen als overblijfselen van een ketting. Ze zijn ongeveer 82 000 jaar oud! In die tijd begonnen onze voorouders daarom zichzelf te versieren. In Europa is de oudste sieraden slechts 40 duizend jaar oud.
Marokko heeft sinds 1956 een constitutionele monarchie. De koning heeft een sterke positie in de politiek. Conservatieve partijen steunen de monarchie. Zo krijgt de koninklijke familie meer en meer macht. Ze is bij veel bedrijven betrokken en verzamelt meer en meer rijkdom. De kloof tussen arm en rijk neemt toe. Marokko heeft veel natuurlijke hulpbronnen, maar het is nog steeds het armste land in Noord-Afrika. Meer dan vijf miljoen mensen leven onder de armoedegrens. Ongeveer de helft van de bevolking kan niet lezen en schrijven. Ze doen eenvoudige banen die slecht worden betaald. Scholen en onderwijs zijn arm. De gezondheidszorg voor de bevolking is beperkt. Slechts een deel heeft toegang tot vers drinkwater, dit geldt vooral voor de plattelandsbewoners.
Het vogelleven is bijzonder rijk aan soorten aan de kust en in de bergen. Zwergadler, gieren, vliegers en ooievaars wonen hier. De ooievaars zijn trekvogels, brengen de lente en zomer door in Europa en bezoeken de winterkwartieren in Afrika in de herfst.