Spreekbeurt over hyena

hyenaGevlekte hyena’s zijn de grootste van alle soorten hyena’s. Ze hebben een massieve kop met krachtige kaken, waarmee ze zelfs botten kunnen kraken. De voorpoten zijn langer dan de achterpoten. Het lijkt dan ook of ze een schuine rug hebben. Aan elke poot hebben ze vier tenen. Een kwartier lang houden ze een snelheid van 40 km per uur vol. Hun topsnelheid is zo’n 60 km per uur. De ruige vacht van gevlekte hyena’s is geelgrijs met veel donkere vlekken. Hun staart is kort en geeft de stemming van de dieren aan. Een opgerichte staart betekent zoiets als: pas op. Heeft een hyena zijn staart tussen de achterpoten dan zegt hij tegen de ander: jij bent de baas.

Waar leven hyena’s?
In Afrika ten zuiden van de Sahara komen gevlekte hyena’s voor. Daar leven ze voornamelijk op de savannes. In deze gebieden groeien veel grassen die door verschillende diersoorten worden gegeten. Hyena’s jagen op hun beurt op die planteneters. Tegenwoordig komen hyena’s steeds meer voor in de buurt van gebieden waar mensen wonen. Ze worden aangetrokken door het afval van de mensen en eten ervan.

Wat eten hyena’s?
Vooral ‘s nachts gaan de gevlekte hyena’s op jacht. Zebra’s en verschillende soorten antilopen staan op hun menukaart. Ze jagen meestal in een groep. Als ze de kans krijgen, eten ze een dier dat ze dood gevonden hebben. Een hyena alleen lukt het een prooi van ongeveer 150 kg te overmeesteren. Net als de meeste roofdieren pakken hyena’s ook wel eens een prooi af dat gevangen is door anderen.
hyena
Van een maaltijd laten hyena’s bijna geen resten achter. Met hun sterke kaken kunnen zij zelfs botten verbrijzelen en vervolgens opeten. Het enige dat ze laten liggen zijn de hoeven, horens en vacht van de prooi. In één keer kan een hyena wel 14 kg vlees eten. Per dag heeft hij maar anderhalve kg nodig. Na een grote maaltijd gaan hyena’s dan ook dagen lang niet opzoek naar voedsel.

Familie
Afhankelijk van het gebied waar hyena’s leven, vormen ze groepen of niet. In een bebost gebied leven ze meestal alleen en op de savanne in een groep. Een groep hyena’s heet een clan. In een clan is het aantal mannen en vrouwen ongeveer gelijk. Iedereen herkent elkaar aan geluiden en geuren. De volwassen dieren zijn de baas over de jongeren. De vrouwen zijn de baas over de mannen. Zij leiden ook de jacht. Doordat elk dier zijn plaats in de clan kent, komen ruzies weinig voor. Als de dieren van een groep elkaar begroeten, besnuffelen en likken ze elkaar tussen de achterpoten.

Het meest bekende geluid van de hyena’s is het ‘lachen’. Dit geluid maken ze tijdens de jacht. Hierdoor hebben hyena’s een slechte naam gekregen. Mensen dachten namelijk dat deze dieren hun prooi doden voor de lol. De meeste mensen weten nu wel beter. Hyena’s moeten andere dieren eten om zelf in leven te blijven. Het geluid dat het meest voorkomt is een soort gejoel. Dit is over kilometers afstand te horen. Elke hyena heeft een ander gejoel en is dus hieraan te herkennen.

Het gezin
Eens in de twee weken is een vrouwtje van de gevlekte hyena’s vruchtbaar. Alle mannen van de clan kunnen dan met haar paren. Na drie maanden worden de jongen geboren. Ze hebben direct na de geboorte al haren en de ogen zijn dan al geopend. De snijtanden en hoektanden zijn zelfs al doorgekomen! De eerste weken blijven ze in een hol en komen alleen naar buiten als hun moeder roept. Na anderhalve maand komen de eerste vlekken op hun vacht. Na vier maanden hebben ze al bijna dezelfde vacht als een volwassen hyena.

Pas na twaalf tot zestien weken gaan jonge hyena’s vlees eten. Tot die tijd drinken ze alleen moedermelk. Beetje bij beetje eten ze steeds meer stukjes vlees. Als een mannetje twee jaar oud is kan hij vader worden. De vrouwtjes zijn ongeveer drie jaar als zij voor de eerste keer jongen krijgen.

Wist je dat…
…hyena’s vijanden proberen af te schrikken door hun tanden te laten zien?
Door de tanden te laten zien, is een tegenstander misschien wel onder de indruk. Zo onder de indruk dat hij vlucht en niet gaat vechten. Op deze manier worden onnodige verwondingen voorkomen.

…hyena’s hun eigen gebied op verschillende manieren aangeven?
De grenzen van een territorium worden aangegeven met uitwerpselen. Tussen de tenen van hyena’s zitten klieren. Als ze met de poten over de grond schrapen geven die klieren een geur af. Andere groepen hyena’s ruiken zo dat een gebied al bezet is door een andere clan.

Print Friendly, PDF & Email

Reageren niet mogelijk