Spreekbeurt over Wolf

wolfWolven zijn familie van de huishonden. Ze kunnen erg verschillen van kleur en grootte. De meeste wolven hebben grijze of bruine haren. ‘s Winters is hun vacht dikker dan in de zomer. De kleur van de vacht verschilt per leefgebied. In Noord-Amerika komen veel wolven voor met een zwarte vacht; de wolven die in de buurt van de poolgebieden leven zijn juist weer bijna helemaal wit van kleur.

Een wolf is erop gebouwd om lange afstanden te lopen. Het is een slank dier, net als de mens. Als de wolf rent kan het een snelheid van wel vijftig kilometer per uur halen. Hierbij maakt hij dan sprongen van meer dan vijf meter. Ook kunnen wolven goed zwemmen. Het gebit van wolven is heel sterk. Het kapotbijten van botten van hun prooien vormt dan ook geen probleem.

Waar leven wolven?

Vroeger leefden wolven op het hele noordelijke halfrond, behalve in tropische bossen. Rond het jaar 1700 kwamen zij nog in heel Europa voor. In Nederland werd de laatste wolf in 1845 gedood. In de rest van Europa, komen nu nog maar weinig wolven voor. In Spanje, Portugal, Italië, Duitsland, Polen, Roemenië, Bulgarije en Scandinavië zijn wat kleine groepen te vinden. In Canada, de Verenigde Staten en Azië leven nog wel wolven, ook al is het aantal kleiner dan vroeger.
Wolven voelen zich in veel verschillende gebieden thuis. Ze leven in heel barre gebieden zoals de toendra’s, vlakbij de noordpool, en in zeer hete en droge gebieden, zoals woestijnen. Maar ook heel bergachtige gebieden vormen een geschikt leefgebied voor wolven.

Wat eten wolven?

Wat wolven eten, hangt af van het gebied waar ze leven. Ook het seizoen speelt hierbij een belangrijke rol. Ze jagen meestal op hoefdieren zoals: rendieren, elanden en andere herten. Deze grote prooien vangen ze door samen te werken tijdens de jacht.

Soms eten wolven kleinere dieren, zoals konijnen, vogels en knaagdieren. Op het menu staan ook insecten, eieren, wormen en bessen. Als een wolf een dood dier vindt, zal hij hiervan eten.

Familie
Wolven leven in groepen. Zo’n groep heet een roedel. Een roedel bestaat meestal uit een volwassen mannetje en vrouwtje met hun jongen. Binnen een roedel heerst een duidelijke rangorde. Eén man is de leider samen met een vrouwtje. Ze maken hun plaats in de groep duidelijk met hun lichaamshouding. De leiders lopen met hun staart recht omhoog en plassen met één achterpoot van de grond getild. Het leidende vrouwtje plast dus ook op die manier.
Dieren die lager in rang staan geven dat ook aan met hun lichaamshouding. Zij houden hun staart laag, likken de snoet van hun leiders en plassen gehurkt. Veel van deze gedragingen komen nog voor bij onze huishonden. Het leven in een groep waar elk dier zijn plaats weet, heeft een groot voordeel. Onderling wordt er weinig gevochten.
wolven
Janken
Heel bekend van wolven is het huilen dat zij doen. Dit geluid maken zij om aan te geven wat hun territorium is. Een roedel verdedigt het territorium tegen andere groepen wolven. Op de grens van zo’n gebied wordt veel geplast. Op plaatsen waar het goed te zien is, poepen de wolven ook. Een territorium kan heel groot zijn, tot wel honderd vierkante kilometer.

De jacht
Bij het jagen op grote prooien zoeken wolven eerst het zwakste dier uit. Wolven jagen in groepen, waardoor ze een grotere kans van slagen hebben. Maar niet elke poging om een prooi te vangen lukt. Vooral elanden kunnen zich goed tegen wolven verdedigen. Ze slaan bijvoorbeeld met de poten naar de jagers.

Het gezin
Na de winter gaat het belangrijkste vrouwtje van de groep een hol graven. Hierin krijgt zij haar pups. De jongen komen eind april of begin mei ter wereld. Meestal bestaat een nest uit vijf of zes pups. Vlak na de geboorte zijn de pups doof en blind. Ze hebben kleine oren en een ronde, stompe kop. Na ongeveer twee weken gaan hun ogen open. De pups blijven in en bij het hol tot ze tien weken oud zijn. Soms versleept een moeder haar jongen naar een ander hol.

Vanaf de leeftijd van acht weken, krijgen de pups uitgebraakt voedsel van hun ouders. Ook de pups van het vorige jaar helpen bij het opvoeden van de jongen. Zij zijn soms ‘oppas’ als de volwassen dieren op jacht zijn.

Wolven van twee jaar oud verlaten de roedel. Zij gaan dan zwerven door een heel groot gebied. Als ze een jonge wolf uit een andere roedel tegenkomen, kunnen ze een nieuwe groep vormen.
Help!
Er bestaan veel verhalen waarin wolven voorkomen. Denk maar aan ‘Roodkapje, de wolf en de zeven geitjes’ en het verhaal van de weerwolf. Mensen zijn vaak bang van wolven. Toch zijn er maar weinig mensen ooit echt aangevallen door een wolf.

Wolven zijn dus niet zo gevaarlijk voor mensen, zoals verschillende onderzoekers hebben bewezen. Als het even kan, gaan wolven mensen juist uit de weg. Huishonden kunnen paren met wolven. De pups die hierdoor ontstaan zijn meestal iets minder bang voor mensen. Het gevaar is dat deze dieren wel eerder geneigd zouden zijn om mensen aan te vallen.

Wolven als prooi
In sommige landen wordt op wolven gejaagd, omdat wolven soms op koeien en schapen jagen. Dit doen zij alleen als ze geen andere prooidieren kunnen vinden. Sommige jagers vangen wolven met behulp van klemmen. Hun vacht blijft dan mooi en kan dan voor veel geld worden verkocht. Ook voor de lol worden wolven wel eens gedood. Door al dit jagen is de wolf in veel gebieden verdwenen.

Wist je dat…
… wolven de voorouders zijn van onze huishonden?
Bij het fokken van bepaalde hondenrassen zijn zelfs vele eigenschappen van de wolf gebruikt. Net als wolven zijn huishonden trouw aan hun groep, waaks en werken ze graag samen. Door dieren op één van deze eigenschappen te selecteren en door te fokken zijn jacht-, waak-, en speurhonden ontstaan. Al meer dan 10.000 jaar maken mensen gebruik van honden.
http://www.nvdzoos.nl