Tafel repareren

Een tafel kan, voor de stevigheid, voorzien zijn van zijregels, die de verbinding tussen poten en blad versterken. Zulke regels kunnen aan de onderzijde van het tafelblad in een groef vallen, rechstreeks op het blad zijn geschroefd of er op zijn vastgezet met tafelbladklemmen.

Als de verbinding tussen regels en tafelblad niet meer zo stevig is kan de speelruimte tussen groef en regel worden opgevuld door er een dunne reep hout of [meer in te lijmen. Is er gebruik gemaakt van tafelbladklemmen, zet de schroeven dan iets vaster of verplaats de klemmen. De ene kant valt doorgaans in een groefje in de regel of bijt er zich met twee scherpe punten in vast; de andere kant is vastgeschroefd op de onderzijde van het tafelblad.
De hoekverbinding tussen poten, blad en regels is vaak versterkt met een houtblok je of een hoekplaat. Als zo’n versterkte verbinding gammel wordt, is het vastzetten van schroeven of (vleugel)moeren meestal voldoende om het euvel te verhelpen. Is de verbinding niet versterkt dan kan dat alsnog gebeuren. Maak een verstevigingsblokje uit een driehoekig stukje hardhout waarvan de draad schuin op de hoekverbinding staat.

Maak zonodig een inkeping voor de tafelpoot. Lijm en schroef het blokje op de zijregels. De bevestiging van een hoekplaat is afhankelijk van de vorm. Als de verlengstukken van een klaptafel niet meer zo stevig zijn, kijk dan eerst of de scharnieren nog wel stevig in het hout zitten. Zet vervolgens de steun onder het verlengblad en schuif tussen steun en blad een dunne, houten wig. Schaaf of schuur de wig bij tot het verlengstuk waterpas blijft en lijm de wig vervolgens op de steun. Laat de lijm drogen terwijl de tafel uitgeklapt staat, eventueel met een gewicht erop.
Kleine tafeltjes krijgen meestal dezelfde mankementen als stoelen en kunnen op dezelfde wijze worden gerepareerd

Reageren niet mogelijk