Spreekbeurt Dwergmuis

De dwergmuis is een van de kleinste knaagdieren ter wereld.
De stompe snuit, kleine oren en geelbruine vacht met vuilwitte buik zijn kenmerkend.
De pels is ‘s winters donkerder dan ‘s zomers.
Hun staart gebruiken ze als grijporgaan.
Dwergmuizen leven vooral in hoog gras aan de voet van een heg.
Aan het begin van de zomer trekken ze voor korte tijd graanakkers in
om er een kraamnest te bouwen en voedsel te zoeken.
Maar hun belangrijkste zomerverblijfplaatsen
zijn hoge bosjes, van bijvoorbeeld, braam en biezen.
Ze komen echter ook veel in rietvelden en zeggepollen voor,
ondanks dat deze in het water staan.
De soms brede bermen langs autosnelwegen vormen voor de dwergmuis een welkom toevluchtsoord.
Wanneer in de herfst de lange plantenstengels afsterven, zoeken ze hun beschuttingĀ tussen lage planten en soms ook in gebouwen.
Door zijn gering formaat kan de dwergmuis snel en gemakkelijk in dunne stengels klimmen. (more…)