Spreekbeurt Eikelmuis

De opvallend bonte vacht van de eikelmuis is op de rugzijde grijs tot kastanjebruin; de buikzijde is gelig wit van kleur.

Als een masker loopt vanaf de snuit een kenmerkende zwarte streep rondom de ogen tot achter het oor. De behaarde staart eindigt in een zwartwit kwastje.

Deze middelgrote slaapmuis komt in Nederland hoofdzakelijk in de Zuid-Limburgse hellingbossen voor; in België is hij veel algemener. De eikelmuis is minder aan echte bossen gebonden. Zijn biotopen bestaan meer uit een combinatie van bomen, struikgewas, rotsen, muren en gebouwen. (more…)

Spreekbeurt over Wild zwijn

Het is nauwelijks voor te stellen dat het wilde zwijn de stamvader is
van het kale, zware, zich maar moeizaam voortbewegende varken.
De dichte, borstelig behaarde, zwartbruine vacht kenmerkt dit dier
dat niet voor niets door jagers ‘zwartwild’ wordt genoemd.
Wilde zwijnen hebben een lange, sterke snuit met een beweeglijke wroetschijf van kraakbeen om naar voedsel te zoeken.
Volgroeide keilers bezitten grote hoektanden of houwers in boven- en onderkaak. (more…)

Spreekbeurt Ree

Reeën komen verspreid over Nederland voor, van Zuid-Limburg en Zeeland tot in de kop van de provincies Groningen en Friesland, ja zelfs in de nieuwe IJsselmeerpolders en op het eiland Ameland.
Het aantal reeën dat in ons land leeft wordt geschat op zo’n 25.000 dieren. Dat is erg veel voor zo’n volgebouwd land als het onze. Het zijn dan ook meestal een of meer van deze reeën die als ‘hert’ door de mensen worden gezien.

De ree is het kleinste van de inlandse hertensoorten. Een diersoort die meer aan een gazelle doet denken dan aan een hert: sierlijk gebouwd en gracieus van beweging en bovenal perfect aangepast aan de toch steeds weer veranderende omgeving. Door de geringe grootte, schouderhoogte ongeveer 70 cm en een lichaamslengte van ongeveer 120 cm, zijn reeën uitermate geschikt om te leven in terreinen met veel struikgewas. Door van de verschuilmogelijkheden tussen de struiken gebruik te maken worden de dieren niet zo snel opgemerkt. (more…)

Spreekbeurt Grote bosmuis

De grote bosmuis ziet eruit als een grote, zandkleurige bosmuis.
Behalve door zijn groter formaat onderscheidt deze soort zich van zijn neefje
door zijn gele halsband (hij wordt soms ‘geelhalsbosmuis’ genoemd)
en doordat zijn vacht op de flanken meer oranje van tint is.
De grote bosmuis is in de meeste gebieden bepaald zeldzaam te noemen.
Soms kan hij lokaal steeds algemener worden om dan om onverklaarbare redenen enkele jaren later volkomen te verdwijnen.
De grote bosmuis bewoont vooral het dichtst begroeide gedeelte van het bos,
in het bijzonder oude eiken- en beukenbestanden, terwijl de gewone bosmuis zich hoofdzakelijk op de open plekken ophoudt. (more…)

Spreekbeurt Dwergmuis

De dwergmuis is een van de kleinste knaagdieren ter wereld.
De stompe snuit, kleine oren en geelbruine vacht met vuilwitte buik zijn kenmerkend.
De pels is ‘s winters donkerder dan ‘s zomers.
Hun staart gebruiken ze als grijporgaan.
Dwergmuizen leven vooral in hoog gras aan de voet van een heg.
Aan het begin van de zomer trekken ze voor korte tijd graanakkers in
om er een kraamnest te bouwen en voedsel te zoeken.
Maar hun belangrijkste zomerverblijfplaatsen
zijn hoge bosjes, van bijvoorbeeld, braam en biezen.
Ze komen echter ook veel in rietvelden en zeggepollen voor,
ondanks dat deze in het water staan.
De soms brede bermen langs autosnelwegen vormen voor de dwergmuis een welkom toevluchtsoord.
Wanneer in de herfst de lange plantenstengels afsterven, zoeken ze hun beschutting tussen lage planten en soms ook in gebouwen.
Door zijn gering formaat kan de dwergmuis snel en gemakkelijk in dunne stengels klimmen. (more…)

Spreekbeurt over konijnen

Konijnen hebben meestal een bruingrijze pels, die in de nek een oranjebruine tint vertoont. Er bestaan echter veel kleurvariaties; de zwarte kleurvariëteit bijvoorbeeld komt vaker voor dan de albino.
De korte staart is van boven zwart en aan de onderzijde wit. Konijnen zijn kleiner dan hazen, met kortere oren zonder zwarte punt. De oorpunten hebben wel een dun donker randje aan de buitenzijde.
Het wijfje is kleiner dan het mannetje en heeft een smallere kop.
De staart is meestal opgewipt, zodat alleen de witte onderzijde zichtbaar is.

(more…)

Spreekbeurt Wasbeer

De wasbeer is ongeveer zo groot als een vos. Het zwarte masker contrasteert sterk met de witte koptekening.

De volle staart is licht en donkergeringd. Wasberen leven in de buurt van stromend water, omdat het voedselaanbod daar groot is en ze er hun gewoonte om voedsel eerst te wassen alvorens het naar binnen te werken naar hartelust kunnen botvieren.
De eigenaardige gewoonte zijn voedsel vrijwel altijd eerst te wassen, alvorens het te verorberen, heeft hem aan de naam geholpen.

De wasbeer heeft een groot aanpassingsvermogen.
Hoewel hij eruit ziet als een kleine gemaskerde beer beschikt hij toch over het klimvermogen van een berggeit, over het grijpvermogen van een aap en de zwemtalenten van een vis.
Wasberen, en vooral jonge exemplaren, spelen graag.
Ze houden zich veel op in bomen en ze rusten of slapen dikwijls in een vork van een tak. (more…)

Spreekbeurt Bruine rat

De naam bruine rat is enigszins verwarrend want er zijn nogal wat kleurvartiaties. Gewoonlijk is de rugzijde van het lichaam geelachtig bruingrijs, terwijl de onderkant witachtig is. Meestal is er een duidelijke grens tussen deze beide kleuren. Er komen echter ook zwarte individuen voor waarvan sommige een witte vlek op de borst en lichtgekleurde voorpoten hebben. De stompe snuit is voorzien van duidelijke snorharen en het dier heeft kleine, fijn behaarde oren en een dikke, geschubde staart, die altijd korter is dan het lichaam.
De lichaamslengte varieert van 22 tot 27 cm.
Hij onderscheidt zich van de zwarte rat niet alleen door kleur, maar ook is hij aanzienlijk groter en robuuster. Daarnaast is de staart van de zwarte rat altijd langer dan het lichaam. Bruine ratten houden van een biotoop met water in de buurt en veel schuilplaatsen. Ze leven niet alleen in gebouwen, maar ook op vuilstortplaatsen, in stadsriolen en langs oevers van allerlei wateren, in het bijzonder afvoerkanalen. Bruine ratten leven in ondergrondse holen, waar platgetreden paadjes naartoe leiden.

Spreekbeurt over Kameel

kameel met twee bultenKamelen kunnen zo’n 2,5 meter hoog worden en 3,5 meter lang (met uitgestrekte hals). Wilde kamelen zijn iets kleiner dan tamme kamelen. Opvallend zijn natuurlijk de twee bulten op zijn rug, waar een vetvoorraad in zit (dus geen water zoals veel mensen denken!) De bulten vormen een voedselvoorraad voor moeilijke tijden.
De vacht is bruin, met vooral op de nek en de rug lange haren. In het voorjaar verliezen de kamelen hun wintervacht in grote plukken tegelijk. Ze zien er dan een beetje slordig uit. (more…)

Spreekbeurt over Wolf

wolfWolven zijn familie van de huishonden. Ze kunnen erg verschillen van kleur en grootte. De meeste wolven hebben grijze of bruine haren. ‘s Winters is hun vacht dikker dan in de zomer. De kleur van de vacht verschilt per leefgebied. In Noord-Amerika komen veel wolven voor met een zwarte vacht; de wolven die in de buurt van de poolgebieden leven zijn juist weer bijna helemaal wit van kleur. (more…)

Spreekbeurt over Siberische tijger

Siberische tijgers zijn de grootste en de sterkste van alle katachtigen. Ze hebben een groot, zwaar en sterk lichaam. Ze zijn dus gebouwd op het vangen en doden van grote prooien. Aan de poten zitten stevige, scherpe klauwen die ze kunnen uitslaan. Ze hebben ronde oren die zwart zijn aan de achterkant met een witte stip in het midden. Hun dikke wintervacht is lichter van kleur dan de zomervacht. (more…)

Spreekbeurt over Orang oetan

Orang oetanDe orang oetan is één van de vier soorten mensapen. Net als de andere mensapen en de mens hebben ze geen staart. Ze zijn makkelijk te onderscheiden van de chimpansees, de bonobo’s en de gorilla’s, want de orang oetan heeft als enige lang, rood haar. (more…)

Spreekbeurt over Ooievaar

OoievaarEr zijn verschillende soorten ooievaars. De gewone ooievaar is de bekendste. Het zijn grote vogels met lange poten, een lange nek en een lange stevige snavel. De poten en de snavel zijn rood van kleur. De veren zijn zwart met wit. Ooievaars kunnen meer dan één meter hoog worden.

Er is bijna geen verschil te zien tussen de mannetjes en de vrouwtjes. Mannetjes zijn iets langer. Deze vogels zijn gebouwd om door ondiep water te lopen. Hun tenen zijn voorzien van zwemvliezen zodat ze stevig in het water kunnen staan. (more…)

Spreekbeurt Kleine panda

Kleine pandaDe kleine panda is 35 tot 40 centimeter groot. Van zijn kop tot zijn staart is de panda 80 tot 110 centimeter lang. Zijn staart is dus net zo lang als de rest van zijn lichaam. De panda’s hebben een dikke, roodbruine vacht met witte en zwarte vlekken. Deze vacht beschermt hen goed tegen de kou. Ze kunnen hierdoor wel slecht tegen de warmte van de zon. Het is dan ook een schemerdier. Dit betekent dat hij vroeg in de ochtend en avond actief is. Op deze momenten van de dag is het namelijk minder warm. De kleine panda is een goede klimmer en brengt zijn tijd vooral door in bomen. Hun poten zijn breed en hebben nagels die ze gebruiken bij het klimmen. Onder de voetzolen zitten haren waardoor ze minder snel uitglijden op natte takken. Ook beschermt die vacht onder de poten deze tegen de kou. Als een panda loopt, loopt hij met een kromme rug en zijn staart in de lucht. (more…)

Werkstuk Afrikaanse olifant

Er bestaan twee soorten olifanten, de Afrikaanse en de Aziatische olifant. De Afrikaanse olifanten zijn het grootst. Zij hebben ook grotere oren dan de Aziatische olifanten.

Aan het uiteinde van de slurf van de Afrikaanse olifant zitten twee puntjes, een soort ‘vingers’. Hun gerimpelde grijze huid is op sommige plaatsen wel 2,5 centimeter dik. De huid aan de binnenkant van de oren en rond hun bek is zo dun als papier. De volwassen mannen heten ‘stieren’ en de vrouwen ‘koeien’. Een stier kan wel 3,5 meter hoog zijn. De koeien worden maar zo’n 2,5 meter hoog. Een jong wordt een kalf genoemd. (more…)

  • Pagina 2 van 2
  • <
  • 1
  • 2