Tapijten – Lussen met een snelknooppen

Tapijten met een vast patroon, bijv. een mozaïek of een bloemmotief, zijn heel gemakkelijk met een snelknooppen te maken. Voor een smyrnawoltapijt met een poollengte van 2 cm hebt u een snelknooppen nr. 6 nodig en een stuk jute matting, ongeveer 8 cm langer en breder dan het tapijt zelf. Reken op 100 m smyrnawol per tapijtoppervlak van 28 X 28 cm.
Maak een ontwerp op ware grootte en breng het met behulp van kleermakerscarbon en een raderwieltje op de verkeerde kant van de ondergrond over. Vouw voor u begint de randen van de jute matting om en stik ze vast om te voorkomen dat ze gaan rafelen. Span de jute met de tekening naar boven in een tapijtraam of een grote borduurring. Wind de wolstrengen op tot bollen. Steek de draad in de snelknooppen.

Houd de groef in de richting waarin gewerkt wordt. Duw de pen tot het handvat door de ondergrond en trek het einde van de draad door de stof naar beneden. Haal voor elke volgende lus de pen omhoog tot de punt het oppervlak raakt, schuif haar enkele weefseldraden verder en duw haar opnieuw tot het handvat door de jute. Trek de pen maar net uit de stof, anders komt er te veel garen uit de schacht vrij.
Maak eerst de details van het tapijtontwerp en daarna de achtergrond. Begin elk detail met een rij lussen over de omtreklijn; vul daarna de vorm verder in.
Trek het begin en het einde van een draad naar de poolkant van het tapijt; knip ze later op gelijke lengte met de pool af. Als u de lussen wilt doorsnijden, steekt u een schaar in een aantal lussen en knipt u ze in één keer door.
Om het tapijt afte werken, knipt u de ondergrondstof op 2 cm van de laatste rij lussen af. Leg tapijtband langs de goede kant van het tapijt tegen de laatste rij lussen. Naai het met kleine rijgsteken stevig vast. Vouw het band naar achteren; maak schuine hoeken (vouw het overtollige band naar binnen weg). Naai het band met overhandse steken aan het tapijt. Voor een rond of ovaal tapijt knipt u biaisband (5 cm breed) uit zwaar katoen. Vouw de rand ~ cm naar binnen. Rek de buitenkant van het band uit voor u het op het tapijt naait. Voeg de binnenkant zo dat het band platligt.
Om de polen stevig aan de ondergrond te verankeren wordt aan de achterkant een laagje textiellijm opgebracht.

Reageren niet mogelijk