Tochten met rugzak

Tochten met rugzakEen zorgvuldige keuze is bij de aankoop van een rugzak van het allergrootste belang. Vooral wanneer u met de rugzak trektochten wilt gaan maken, waarbij u gedurende vele uren met de rugzak loopt.
Wordt de ruggewervel namelijk belast met een gewicht dat naar achteren trekt, of een zware, benedenwaartse druk uitoefent, dan heeft de wervelkolom het na verloop van tijd veel te zwaar te verduren. Het gevolg zal zijn een snel optredende moeheid. In het ergste geval ontstaat een pijnlijke en blijvende ruggegraatbeschadiging. Om deze reden zijn er voor trekkers speciale rugzakken ontwikkeld. Het draagstel ervan verplaatst het grootste gedeelte van het gewicht van de schouders naar de heupen.

En de rest van het gewicht wordt zo goed mogelijk verdeeld over de gehele lengte van de wervelkolom.
Om die ontlastende taak goed te kunnen vervullen, spreekt het dus vanzelf dat het draagstel als gegoten moet zitten. Maatstaf hierbij is de afstand tussen uw schouders en uw heupen. De heupgordel van het
draagstel dient namelijk te rusten op de heupen en de draagriemen moeten zo hoog bevestigd zijn, dat ze het draagstel stevig tegen de rug verankeren, zonder de schouders zwaar te belasten.

Proeflopen

Alvorens langdurig met de rugzak op pad te gaan, is het raadzaam eens met een gepakte rugzak te gaan proeflopen. Daartoe belaadt u de zak met zo’n 15 à 25 kg.

De gesloten heupgordel moet vrij strak sluiten om de bovenkant van de heupen en moet de schouders ontlasten. De draagriemen dan zo instellen, dat er bij de schouders nog gemakkelijk twee vingers onder gestoken kunnen worden. Ook onder de armen mogen ze niet knellen. Let erop dat de sluitingen degelijk en vooral ook veilig zijn en dat de heupgordel in geval van nood snel kan worden losgemaakt.

Inpakken

De belading van uw rugzak is heel belangrijk. Sommige trekkers geven de voorkeur aan een rugzak die in vakken is verdeeld, anderen willen liever hun spullen in één grote ruimte bergen. In beide gevallen moet de last gelijkmatig worden verdeeld. Ga daarom zo systematisch mogelijk te werk. Zware voorwerpen moet u zo hoog mogelijk plaatsen en zo dicht mogelijk bij het lichaam. Onderin de rugzak doet u zaken die veel plaats innemen, bijvoorbeeld kleding. Denk erom scherpe voorwerpen goed in te pakken. Spullen die niet met elkaar in aanraking mogen komen, apart verpakken in verschillend gekleurde plastic zakken; dat vereenvoudigt het opzoeken. Als uw rugzak buitenzakken heeft, moet u er een reserveren voor een veldfles drinkwater. Verder bergt u in die zakken op: een verbanddoosje, routekaarten, tissues, mondvoorraad voor onderweg, en dergelijke. De (lichtgewicht) tent bevestigt u bovenop uw rugzak en de slaapzak hangt u er in een hoes onderaan. Zorgt u er ook vooral voor dat uw rugzak goed waterdicht is of anders van plastic bescherming wordt voorzien -het zal best wel eens voorkomen dat u overvallen wordt door een regenbui.

Aanen afdoen

Het aanen afdoen van een rugzak met draagstel is vaak niet zo gemakkelijk. Bij een korte rust onderweg kunt u hem daarom misschien nog maar het beste aanhouden. De rug kunt u dan ontlasten door tegen een boom te leunen.

Het aandoen gaat het beste als volgt: zak iets door de knieën en zet de rugzak op uw rechterbovenbeen. Steek dan uw rechterarm door de ene draagriem. Laat met een rustige, vloeiende beweging de rugzak op uw rug terechtkomen en steek uw linkerarm door de andere draagriem. Daarna qangt u het geheel correct in balans en maakt de heupgordel vast.