Verhuizen

Neem in een zo vroeg mogelijk stadium de maten op van elk vertrek in het nieuwe huis. Meet daarna de meubelen, om te controleren of ze in de gedachte ruimte passen. Noteer de hoogte en breedte van de ramen om te kunnen nagaan welke stoffering nog bruikbaar is in het nieuwe huis. Noteer tevens hoogte en breedte van elke deur: dan is tevoren al te zien of er getakeld moet worden.

Maak zeker een maand tevoren een lijst waarop de namen en adressen komen van iedereen die een adreswijziging moet krijgen; vul de lijst telkens aan als een nieuw adres is bedacht en verzamel voor hetzelfde doel adresstrookjes van abonnementen en tijdschriften.

Neem ook al contact op met de PTR (voor de telefoonaansluiting) en met het plaatselijk energiebedrijf (aansluiting van gas, elektra en water). Zeg tevens de oude aansluitingen op.

Ga langs het postkantoor om een gratis -verhuisbericht te halen: wie dat invult, krijgt de post nog een tijdje nagezonden.

Wie zèlf wil inpakken, moet de laatste maand geen kranten wegdoen; ze zullen hard nodig zijn voor het verpakken van glaswerk, serviesgoed en dergelijke.

Verhuizer huren

Of u nu zelf een bestelbus huurt en eigenhandig verhuist of een officiële verhuizer inschakelt, vraag in beide gevallen tevoren een prijsopgave liefst aan verschillende bedrijven. De inboedel is tijdens de verhuizing tegen schade verzekerd indien een erkende verhuizer de klus opknapt; informeer zelf naar de voorwaarden en details. Desgewenst kan een beroepsverhuizeI de hele inboedel voor u inpakken; dat scheelt veel werk, maar het is niet goedkoop. U kunt ook zelf inpakken in verhuisdozen die de verhuizer beschikbaar stelt. Deze dozen moeten na gebruik weer terug naar de verhuizer. In veel verhuiswagens worden hangkleren hangend vervoerd, zodat ze in het nieuwe huis meteen in de kasten kunnen.

Inpakken
Maak een plattegrond van het nieuwe huis; geef elke kamer een naam of een nummer en zet die ook op de betreffende verhuisdozen. Het is handig als bovenin elke doos een inventarislijst ligt.

Doe een verhuisdoos niet helemaal vol met zware voorwerpen zoals boeken; de doos is in dat geval niet meer te tillen. Leg een laag boeken onderin en laat de doos verder leeg of vul hem met lichte voorwerpen. Doe zware voorwerpen altijd onderin een doos. Gebruik zo nodig veel krantepapier om breuk te voorkomen. Pers de dozen niet te vol. Als er te weinig dozen zijn, bel dan met de verhuizer om extra dozen te vragen.

Vervoer dierbare of kwetsbare voorwerpen (zoals een mooie plant, een antieke karaf en sieraden) zelf.

De verhuisdag
Regel zo mogelijk dat jonge kinderen en huisdieren een paar dagen uit logeren gaan; het scheelt veel werk als daar tijdens de verhuizing niet voor hoeft te worden gezorgd.

Zorg dat er hulp komt in beide huizen om grote en elektrische apparaten en lampen te ontkoppelen en weer vast te maken.

Maak de koelkast de dag voor de verhuizing leeg, laat hem ontdooien en maak hem schoon. De diepvries daarentegen moet tot het laatste moment in het stopcontact zitten, schakel hem in het nieuwe huis meteen weer in.

Probeer op de morgen van de verhuizing alles klaar te hebben; maak zelfs de ontbijtboterhammen de avond tevoren al klaar (verpakt in plastic zakjes en met een blaadje sla ertussen blijven ze wel vers). Pak de koffiepot en toebehoren pas in de allerlaatste verhuisdoos: helpers stellen verse koffie zeer op prijs.