Versieringen snijden

Walvistanden en -kaken -het traditionele materiaal waarvan matrozen vroeger sieraden sneden -zijn niet meer beschikbaar. Ook slagtanden van olifanren en walrussen niet meer. Maar er zijn voldoende andere marerialen, zoals schelpen en botren.

Hobbyzaken verkopen kunststof voor siersnijwerk. Ook horens en geweien zijn re gebruiken, evenals het binnensre van ivoornoren.

Laat botren enkele uren koken om alle vleesen vetresren re verwijderen. Verhit de ivoornoren in de doppen gedurende 15 minuren tot 150 ‘C; pel ze daarna af.

Zaag het mareriaal met een kleine beugelzaag. Schuur het met heel fijn schuurpapier en daarna met polijstpapier en zeer fijne staalwol. Dicht het oppervlak van de botren af met polyurethaanlak.
Schets het figuurtje met een zacht potlood op het gepolijsre oppervlak. U kunt ook een ontwerp op papier maken en dit met carbon overbrengen. Zet het mareriaal vast in was of klem het in een houten tang. Graveer met een hobbymes, een scherpe priem of een modelbouwersmes. Snijd srevig en gelijkmatig; maak eerst de hoofdlijnen en daarna de details. Schraap evenwijdige lijnen dicht regen elkaar voor een schaduweffect. Breng met een fijn penseel onuitwisbare inkt, olieverf of warerverf op het figuurtje aan. Laat het even in de geëtsre lijnen trekken en veeg de rest van de kleurstof met een zachre doek weg. Polijst het werkstuk ten slotte met zeer fijne staalwol.

Reageren niet mogelijk