Versnellingsbakoliepeil

Bij de gewone versnellingsbak zijn er twee stoppen: de aftapstop aan de onderkant en de niveaudop die gewoonlijk in de zijkant is aangebracht. Wanneer laatstgenoemde wordt losgedraaid, is te zien of (met een schone vinger!) te voelen of de olie op niveau is. De olie moet enigszins warm zijn, dus het is het beste het oliepeil na een korte rit te controleren.

Omdat de automatische versnellingsbak meestal geen gewone koppeling heeft maar een vloeistofomvormer, moet de motor gewoonlijk stationair draaien en vaak ook met ingeschakelde laagste versnelling en aangetrokken handrem, indien u de olie van de versnellingsbak wilt controleren. Bij enkele merken lukt dit niet en daarbij moet u het oliepeil zo snel mogelijk na het afzetten van de motor controleren. Raadpleeg hierover het bij uw auto behorende instructieboekje. De automatische versnellingsbak heeft dikwijls een peilstok met een aanduiding voor het minimum en het maximum niveau. Vul de olie bij tot um. moet de versnellingsbak om de paar maandenworden bijgevuld, dan moet u deze op lekkage laten nakijken. Als de olie verkleurd is of verbrand ruikt, is de versnellingsbak aan reparatie toe.

Olie verversen
Het verversen van de olie gaat het beste als deze enigszins warm is, dus nadat u even met de auto heeft gereden. U draait eerst de niveaudop los en vervolgens de aftapstop. Heeft de auto een overdrive, dan moet hiervan ook de aftapstop worden losgedraaid. Vul de versnellingsbak met het in uw instructie boekje voorgeschreven olietype en betracht hierbij de uiterste reinheid.

Reageren niet mogelijk