Verstekverbinding

Een verstekverbinding is een hoekverbinding voor hout waarbij twee delen in een hoek van 45. worden afgezaagd. Samengevoegd vormen deze delen vervolgens weer een haakse hoek (901. Dit type verbinding, mooi maar eenvoudig, wordt veel gebruikt voor schilderijlijsten, deuren raamkozijnen en kastjes waarbij de kopse kant van het hout uit het zicht moet blijven.

Verstekverbindingen worden voorgezaagd in tamelijk goedkope houten, metalen of kunststof verstekbakken met geleidesleuven of met behulp van een zogenaamde verstekzaagmachine: geen machine maar een verstelbaar verstekhulpmiddel met een daarin vast opgestelde zaag.

Het in verstek zagen in een verstekbak gebeurt met een handzaag met een vertanding van 8 tot 12 tanden per inch of, beter, met een kapzaag met 13 of meer tanden op diezelfde afstand.

Markeer het afzaagpunt, leg de in verstek te zagen lat of balk op een stuk afvalhout in de verstekbak en zet de verstekbak stevig tegen de rand van een werkbank of iets dergelijks. Breng het afzaagpunt in lijn met de 45″ geleidesleuf en maak een eerste zaagsnede net voorbij die lijn.
Doe hetzelfde, maar dan in de omgekeerde richting, met het andere deel van de verstekverbinding. Controleer of beide delen exact op elkaar aansluiten. Smeer beide zaagvlakken in met houtlijm en klem ze vast in een verstekklem. Verstevig de verbinding eventueel met koploze spijkers (in hardhout eerst even voorboren).

Reageren niet mogelijk