Wat is het juiste bandenspanning?

Te weinig bandenspanning kan gevaarlijk zijn en de banden beschadigen. Als de luchtdruk correct is, bent u niet alleen veiliger op de weg, maar bespaart u ook brandstof

Hand in hart en nieren: wanneer hebt u voor het laatst de bandenspanning van uw auto gecontroleerd? Misschien afgelopen zomervakantie? Dat is niet genoeg! Automobilisten moeten om de twee weken controleren of de banden niet zonder lucht zitten. En niet zonder reden: in Duitsland sterven elk jaar 27 mensen aan verkeersongevallen door technische defecten in de banden, 1710 raken gewond.

Neem een ​​paar minuten bij de volgende tankstop en controleer de bandenspanning. Meetapparatuur en compressoren zijn gratis verkrijgbaar bij veel tankstations. Bandenspanningstesters (foto hierboven), die u voor weinig geld in elke ijzerhandel kunt krijgen, zijn handig voor op reis. Ze zijn handig en gemakkelijk te gebruiken.

Dat gebeurt met een verkeerde bandenspanning?

Zelfs bij een luchtdruk van een halve bar te weinig veranderen de rijeigenschappen van de auto: de remafstand kan langer zijn, de bochten slechter en bij zeer hoge snelheden bestaat er zelfs een risico dat de band barst. Zelfs een vuldruk van ongeveer 0,4 bar onder het instelpunt verhoogt de slijtage en de hogere rolweerstand van de band zorgt voor een toename van het brandstofverbruik tot 0,3 l per 100 km.

Het jaarlijkse oververbruik in Europa alleen al door onvoldoende gevulde banden bedraagt ​​drie miljard liter brandstof. Dat komt overeen met een waarde van ongeveer vijf miljard euro. Als u met te veel druk reist, heeft dit een negatief effect op het rijcomfort. Je hebt ook ongelijke slijtage van de banden.

Waar vind ik de informatie over de juiste bandenspanning?

Hoeveel bandenspanning de zomer- of winterbanden van uw auto nodig hebben, wordt gegeven door de autofabrikant. De waarden variëren enigszins voor de voor- en achterbanden. De informatie over de juiste bandenspanning kan op verschillende locaties worden gevonden, afhankelijk van het voertuig. Bijvoorbeeld:

-Beschrijving in de handleiding
-bij de B-stijl met het bestuurdersportier open
-op een sticker in het handschoenenkastje
-in de binnenkant van de tankdop
-op internet in de bandenspanningstabellen van de fabrikant

Bandenspanning meten, banden correct vullen

Het is het beste om de bandenspanning te controleren voordat u gaat rijden of als u al een paar kilometer hebt gereden. Idealiter bij een buitentemperatuur van 20 graden. De band mag nooit te warm zijn.

Schroef de ventieldop op de band los en plaats de plug van de meter erop. Als het sissende geluid niet onmiddellijk stopt, moet de positie van de stekker worden gecorrigeerd. Als de verbinding goed is, kunt u de druk aflezen op het display van het apparaat. Met de regelaars “Plus” en “Min” wordt vervolgens de gewenste hoeveelheid lucht toegevoegd of afgevoerd. Vergeet niet: alle vier de wielen, indien mogelijk ook het reservewiel, moeten worden gecontroleerd.

De juiste bandenspanning is afhankelijk van de voertuigbelasting en kan variëren tot 1 bar. Als u volledig op vakantie bent, moet u de bandenspanning dienovereenkomstig verhogen. In individuele gevallen schrijven voertuigfabrikanten ook een hogere bandenspanning voor bij het rijden op hoge snelheden.

Dit is waar u op moet letten wanneer u probeert te vermoeien op een motorfiets.

Stikstof in plaats van lucht: bandengas is duur en levert nauwelijks voordelen op

De banden van commerciële vliegtuigen, Formule 1-auto’s of transporters van gevaarlijke goederen zijn meestal gevuld met stikstof in plaats van lucht. Dat is logisch, omdat deze banden worden blootgesteld aan extreme belastingen. Stikstof heeft het voordeel dat het niet brandbaar is en zelfs verstikt.

Bandendealers roeren krachtig de reclametrommel. Een volledige vulling van alle vier banden met stikstof of zogenaamd bandgas kost ongeveer 10 euro. Maar dan moeten de autobanden minder druk verliezen en hoeven ze nauwelijks te worden gecontroleerd. Zelfs slijtage en brandstofverbruik zouden een positief effect op stikstof moeten hebben. Hoe zit het met de beloften?

Wat goed klinkt, relativeert duidelijk bij nadere inspectie. “Lucht” is immers al ongeveer 78 procent stikstof. En dat verdampt nauwelijks in een intacte band, want een indicatie is ongeveer 0,1 bar gedurende drie maanden.

En zelfs met stikstof gevulde banden, moet u de spanning regelmatig controleren. Schade of lekken aan de band kunnen altijd optreden.

Onze conclusie: bandengas is het niet waard! Als u regelmatig de bandenspanning controleert en met normale lucht vult, kunt u de duurdere stikstof besparen!