Wat is HTML?

HTML is een “taal” voor computers en de afkorting van de Engelse term “Hypertext Markup Language”. Vertaald, zou je kunnen zeggen: “opmaaktaal voor hypertekst”. HTML is de basis voor alle pagina’s op internet en bestaat sinds 1992.

Een hypertekst is een tekst die is gekoppeld aan andere teksten. Dat doe je met een link, een snelkoppeling. Wanneer de bezoeker van een website op een link klikt, komt hij aan de andere kant.

Opmaaktaal is een manier om de computer te vertellen hoe een tekst eruit moet zien. Als u bijvoorbeeld wilt dat een woord vetgedrukt en met dikke letters wordt geschreven, geeft u dat op in de opmaaktaal. Hiervoor gebruikt men speciale commando’s en tekens. Zoiets ziet er zo uit: “Dit is <vetgedrukte tekst> alleen <vetgedrukte tekst> een voorbeeld.” Het woord “alleen” verschijnt vetgedrukt, dwz met dikke letters.

Dit bepaalt niet alleen welke tekst wordt weergegeven, maar ook in welke kleur en in welke grootte. Bovendien kunt u HTML gebruiken om te bepalen welke kleur de achtergrond heeft en waar een bepaalde afbeelding wordt weergegeven. Van de HTML-tekst maakt de computer vervolgens een correcte, leesbare tekst.