Wat te doen met slechte adem?

Slechte adem wordt vaak toegeschreven aan een maag- of darmprobleem. Maar dat klopt niet. In tot 90 procent van de gevallen ontwikkelt zich een slechte adem eigenlijk in de mond. Je kunt het alleen ruiken als je uitademt en spreekt. Naast alcohol, sigaretten en knoflook zijn bacteriën in de mondholte verantwoordelijk voor een slechte adem, de meeste in de tongcoating. Tandvleeszakken en gebroken tanden kunnen ook foci zijn. De bacteriën leven op restjes, dode cellen en bloed. Uw afvalproducten bevatten zwavel en deze zwavel is verantwoordelijk voor de vieze geur. Maar medicatie, ontstekingen, schimmels en verkoudheid kunnen ook een slechte adem veroorzaken. Maximaal 15 procent van slechte adem kan worden toegeschreven aan een ernstige maag-darmziekte, kanker of een stofwisselingsziekte. Overigens komt de geur ook uit de neus, dus je kunt hem ruiken met je mond dicht.

Zelftest en noodgeval

Het is gemakkelijk om erachter te komen of je zelf een slechte adem hebt: lik je tong een paar keer aan je pols en wacht tot het speeksel is opgedroogd. Als het op dat moment onaangenaam ruikt, heb je een slechte adem en moet je het behandelen. Belangrijk: als een slechte adem plotseling en atypisch optreedt, kan er een ernstige ziekte zijn, zoals nierfalen of vergiftiging. Een bezoek aan de arts is essentieel als slechte adem niet kan worden bestreden met grondige mondhygiëne.

Dat helpt op de korte termijn

Bedekken van de geur: snoepjes van pepermunt, gember of peterselie zuigen of kauwen, helpen net zo snel als het inademen van sprays en irrigators. Maar: de muffe geur wordt alleen gemaskeerd. De oorzaak van slechte adem wordt niet geëlimineerd.

Veel drinken: water spoelt enkele van de stinkende zwavelverbindingen weg.

Kauwgom zonder suiker: ze verwijderen een deel van de zachte tandplak en stimuleren de stroom van speeksel. Het spit desinfecteert en houdt de bacteriën onder controle.

Dat helpt langer

Tandplak kan alleen worden verwijderd door uw tanden regelmatig te poetsen. Dit voorkomt dat bacteriën in de mond nestelen, die verantwoordelijk zijn voor de onaangename geur. Het is het beste om twee keer per dag schoon te maken en de minimale duur van twee minuten in acht te nemen.

De interdentale ruimtes moeten minstens twee keer per week grondig worden schoongemaakt, omdat je met een normale tandenborstel niet de hele tand kunt bereiken. De interdentale ruimtes zijn daarom een ​​voedingsbodem voor slechte adem. Interdentale ragers en flosdraad zijn hiervoor het meest geschikt. Voor gevoelig tandvlees raden experts aan om tandzijde te gebruiken, een pluizige draad die het tandvlees meestal niet beschadigt.

Professionele tandreiniging kan mondhygiëne ondersteunen. Met speciale apparaten worden niet alleen de tanden schoongemaakt, maar worden ook vlekken zoals koffie of nicotine verwijderd. Omdat de tandoppervlakken ook worden gladgemaakt bij het reinigen bij de tandarts, kunnen bacteriën niet vast komen te zitten. De kosten van professionele tandreiniging variëren sterk en worden niet door elke zorgverzekeraar vergoed.

Het is het beste om de tong dagelijks schoon te maken met een speciale borstel of schraper. De normale tandenborstel werkt ook. Dit is hoe je onaangename tongcoating verwijdert, wat de belangrijkste oorzaak is van slechte adem.

Mondwateroplossingen kunnen de groei van bacteriën remmen, tandplak verminderen en zo een slechte adem elimineren. Sommige douches elimineren echter micro-organismen die deel uitmaken van een normale orale flora. Daarom moet het vóór gebruik met een tandarts worden besproken.

Wanneer de kroon wiebelt

Slecht passende implantaten, losse vullingen of tandvleeszakken kunnen ook ruimte bieden voor restjes. Bacteriën kunnen zich daar vermenigvuldigen en ontstekingen en geuren veroorzaken. Dit geldt natuurlijk ook voor tanden die door cariës zijn aangevallen. Dit kan worden gecontroleerd tijdens het jaarlijkse bezoek aan de tandarts.

Denk ook aan kunstgebitten

Bacteriën vestigen zich hier evenals normale tanden. Juist omdat kunstgebitten soms buiten de mond worden gehouden, moet speciale aandacht worden besteed aan de juiste reiniging en hygiëne.

Als je zelf vastloopt

Parodontitis of gebroken tanden kunnen niet worden behandeld met een huismiddeltje. Dan is het belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan. Als de reden voor de slechte adem in de maag, de neusbijholte of dergelijke ligt, blijft alleen het bezoek aan de specialist over.

conclusie

Grondige reiniging van de tanden en interdentale ruimtes helpt meestal tegen een slechte adem. Pastilles helpen altijd op korte termijn. Als de oorzaak niet in de mond ligt, maar bijvoorbeeld in de maag of neusbijholten, kan alleen een specialist helpen.