Weekendje Helsinki

Helsinki, uitgesproken als Hell-singki, is de hoofdstad van Finland. Het is de thuisbasis van meer dan 300.000 mensen, meer dan elke andere Finse stad. Over elke twintigste persoon spreekt Fins als moedertaal, maar Zweeds. Daarom mogen bewoners het personeel van de stad in beide talen spreken.

De stad is meer dan vijfhonderd jaar oud, maar lange tijd was Turku de belangrijkste stad in Finland. Maar in 1812 kwam Finland van Zweden naar Rusland. Helsinki was de hoofdstad van Finland. Finland is sinds 1917 een onafhankelijk land.

Helsinki ligt in het uiterste zuiden van Finland aan de kust , meer bepaald aan de Finse Golf. De stad is ook de thuisbasis van de belangrijkste haven van het land. Veel mensen reizen bijvoorbeeld per veerboot naar Estland, en vice versa, maar ook naar Zweden, Rusland, Polen en Duitsland. Veel cruiseschepen varen ook naar de haven van Helsinki.

Het belangrijkste grote evenement dat tot nu toe in Helsinki plaatsvond, waren de Olympische Spelen in 1952. Daarnaast werden de Wereldkampioenschappen atletiek van 1983 en 2005 in Helsinki gehouden. De Linux-oprichter Linus Torvalds en de schrijver Mika Waltari komen uit Helsinki.

Reageren niet mogelijk