Welke planten zijn goed voor bijen?

Bijen zijn onmisbaar – meestal als onderdeel van een gevarieerde omgeving, maar ook specifiek voor de bestuiving van veel planten die onze voeding dienen. Het is daarom in ons eigen belang om de bedreigde insecten te ondersteunen en hun voortbestaan ​​te verzekeren. Zelfs met weinig ruimte en weinig middelen kunt u iets doen: geef de voorkeur aan bloemen en kruiden in de tuin of op het balkon die bijen als voedsel dienen.

Bijenweide met voedzame bloemen Helaas zijn niet alle bloembedden en bloembakken die overlopen met kleurrijke bloemen een bijenweide. Dubbele bloemen zien er weelderig uit, maar ze bieden geen voedsel omdat ze weinig of geen stuifmeel produceren. Toegang tot de meestal dunne nectar wordt ook geblokkeerd door de dichte bloemblaadjes. Uniforme aanplant levert voor korte tijd overvloedig voedsel, maar laat de bijen hongerig voor de rest van het jaar. Bijen hebben echter bijna het hele jaar door voedsel nodig van ongeveer maart tot november. Ze nemen alleen een pauze in de winter. Bijen kunnen soms niet bij het eten van exotische variëteiten komen omdat de kelk anders is gevormd dan binnenlandse variëteiten waaraan de insecten zich lange tijd hebben kunnen aanpassen.

Zonnebloem:
Afhankelijk van de variëteit bieden de 20 cm tot meer dan 3 m hoge zonnebloemen bijen veel voedsel. Elk van de grote bloemschijven bestaat immers uit duizenden afzonderlijke buisvormige bloemen, die worden omgeven door een krans van tongbloemen. Ze bloeien van juli tot september voordat de smakelijke zonnebloempitten rijpen. Als je weinig ruimte hebt, kun je met een grote zonnebloem toch veel bereiken voor de bijen.

Lavendel:
De rijkelijk bloeiende en betoverend geurige lavendel bevalt zowel bijen als mensen. Er zijn geschikte variëteiten voor zowel grote tuinen als kleine balkondozen, waarvan sommige bloeien vanaf mei, andere tot in de herfst, wanneer veel andere zomerbloemen al zijn vervaagd. Tussendoor kunnen een paar lavendelbloemstengels van tijd tot tijd worden geoogst als vulling voor een rustgevend kruidenkussen of voor een ontspannend bad. Het snoeien bevordert zelfs een late tweede bloei. Vooral de echte lavendel is winterhard, zodat de bloei de komende jaren al is gewaarborgd.

Aardbei :
Ze zijn blij om te bewijzen dat bijen onmisbaar zijn bij het bestuiven van nuttige planten op de aardbeienplanten in de tuin. De planten bloeien in het vroege voorjaar en zorgen voor voedsel voor de bijen vóór de bloemrijke vroege zomer. Met hun hulp groeien sappige aardbeien vanaf juni, die kunnen worden verwerkt tot heerlijke aardbeienjam. Maandelijkse aardbeien en tweemaal dragende variëteiten produceren altijd nieuwe bloemen tot de late zomer en dragen vruchten tot de herfst.

Tijm:
Mensen geven de voorkeur aan tijm als een smakelijk culinair en medicinaal kruid. Bijen, daarentegen, geven de voorkeur aan de vele kleine bloemen die een bijzonder grote hoeveelheid nectar bieden en de hele zomer van juni tot oktober bloeien. Het is raadzaam om steeds kleine twijgen te snijden en ze te gebruiken voor het genezen van tijmrecepten zoals thee, hoestsiroop en koude zalf. Op deze manier is de plant minder houtachtig, maar vormt hij nieuwe, frisse scheuten.

Goudsbloem:
Dankzij de ingrediënten kan de goudsbloem of calendula op verschillende manieren worden gebruikt voor medische en cosmetische doeleinden, evenals voor plantversterkende goudsbloemgewassen. Tegelijkertijd is het robuust en vormt het onvermoeibaar nieuwe, felgele tot roodoranje bloemen. Geen wonder dat bijen ook op de goudsbloem vliegen!

Nasturtium:

De nasturtium is een multi-getalenteerd, omdat het dient als een sierlijke en nuttige plant en als bijenweide in één. Met zijn decoratieve, ronde bladeren groeit de plant langs de grond of langs de muren. Jonge bladeren voegen een peperige noot toe aan salades, kruidenwrongel en pesto. De fel rood-oranje bloemen zijn ook eetbaar. De plant die jaarlijks op onze breedtegraden wordt gekweekt, is zuinig, maar geeft de voorkeur aan een zonnige locatie en niet te voedingsrijke grond. Dan vormt het een bijzonder groot aantal bloemen die mensen en bijen verrukken.

Bieslook:
Naast de bekende eigenschappen als culinair kruid, hebben bieslook ook een decoratief karakter wanneer ze mogen bloeien. Dan is het een echte bijenweide, dus het is de moeite waard om er wat meer van te zaaien en het gewoon te laten blijven groeien. De bieslookbloemen zijn ook een delicatesse voor ons gehemelte, de oudere stelen met de bloemen zijn nogal houtachtig en bitter. Het is beter om regelmatig met jonge stelen te kruiden – verse groeien in plaats van de gesneden.

Klimop:
Als u noch een tuin, noch een balkon heeft, kunt u nog steeds klimop op de muur van een huis of op een lelijke vuilnishoek hebben, waardoor bijen een paradijs in de verticale richting zijn. Zelfs een nogal schaduwrijke plek is genoeg voor de zuinige plant. De muurdecoratie die in de herfst bloeit, is ook beschikbaar wanneer andere planten al zijn vervaagd. De bladeren kunnen worden gebruikt als een organisch klimopwas- en spoelmiddel.

Phacelia:
De eenjarige bloeiende plant, ook bekend als bijenvriend of bosje, wordt niet alleen door imkers gekweekt als bijenkostuum, maar is ook een zeer goede groene mestplant. Bedden en verhoogde bedden waarop de dode planten gewoon als mulchlaag blijven, profiteren van de extra voedingsstoffen. Het is dus de moeite waard om ze tussen andere bloemen te kweken en als bedekking in het bed. Voor bijen is een bloemenmix met phacelia een echt paradijs, omdat de bloemen veel nectar bieden.

Sneeuwklokjes:
Afhankelijk van de variëteit bloeien de sneeuwklokjes in de tuin en op het balkon in de winter en bezorgen bijen vroeg in het jaar zwermende bijen in tijden van ontbering. Het kan tussen andere bloemen en op bloemenranden worden geplaatst. Wanneer de rest van de natuur uit de winterslaap ontwaakt, is het sneeuwklokje teruggetrokken in zijn bol en wacht het op de volgende winter.

Crocus:
De krokussen, die in maart bloeien, behoren tot de eerste voedzame voorbodes van de lente voor bijen. Hun meestal violette of gele bloemen zijn vanaf maart te zien. Ze doen het zelfs goed op gazons omdat ze vervaagd zijn voor de eerste keer om te maaien.

Borage:
Borage wordt al sinds de vroege middeleeuwen in boerderij- en kruidentuinen gekweekt en dient als specerij en medicinale plant. Vooral de bladeren worden gebruikt als verfrissend ingrediënt voor salades, sauzen, soepen en drankjes