Werkstuk Adelaar

Adelaars zijn grote roofvogels . Er zijn verschillende soorten , zoals steenarenden, zeearend of visarend. Ze voeden zich met kleine en grotere dieren . Ze vallen hun prooi aan met hun sterke klauwen tijdens de vlucht, op de grond of in het water .

Adelaars bouwen hun nesten , die bosjes worden genoemd, meestal op rotsen of hoge bomen . Daar legt het vrouwtje één tot vier eieren . Het broedseizoen is 30 tot 45 dagen, afhankelijk van de soort. De kuikens zijn in eerste instantie wit, hun donkere veren groeien later. Na ongeveer 10 tot 11 weken kunnen de jongens vliegen.

De meest bekende adelaarssoort in Midden-Europa is de steenarend. Zijn veren zijn bruin en zijn uitgestrekte vleugels zijn ongeveer twee meter breed. Hij woont voornamelijk in de Alpen en rond de Middellandse Zee , maar ook in Noord-Amerika en Azië . De steenarend is zeer krachtig en kan op zoogdieren jagen, die zwaarder zijn dan hijzelf en vangt meestal konijnen en marmotten, maar ook jonge herten en herten , soms ook reptielen en vogels .

Nauw verwant met hem is de Amerikaanse zeearend , die alleen in Noord-Amerika voorkomt. Zijn verenkleed is bijna zwart, zijn hoofd is helemaal wit. Hij is het heraldische dier, een onderscheidend kenmerk, de VS.

Mensen jaagden eeuwenlang op de steenarend of trokken zijn nesten af. Ze zagen in hem een ​​concurrent, omdat hij de prooi van mensen at, zoals konijnen, maar ook lammeren . In heel Duitsland werd de steenarend uitgeroeid, behalve in de Beierse Alpen. Hij overleefde vooral in bergen waar mensen hun nesten niet bereikten.

Sinds de 20e eeuw beschermen de staten de steenarend. Sindsdien is de adelaarspopulatie hersteld in veel landen, waaronder Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland .

De staten hebben op verschillende manieren geholpen dat er weer meer zeearenden zijn. Het insecticide DDT werd verboden. In de winter wordt de adelaar extra gevoed. Soms werden nesten van adelaars zelfs bewaakt door vrijwilligers zodat de adelaars niet werden gestoord of jonge vogels werden gestolen door handelaren in huisdieren,  In Oostenrijk wordt de zeearend met uitsterven bedreigd . Vooral in de winter eten ze ook aas , dode dieren. Deze kunnen veel lood bevatten , waar de zeearenden zichzelf vergiftigen. Zelfs rijdende treinen of hoogspanningsleidingen vormen een gevaar. Sommige mensen gebruiken nog steeds gifaas .

In Zwitserland was de adelaar nooit thuis. Hij komt er hoogstens als gast langs. In Duitsland, visarend en kleine bonte adelaarsras. Er zijn veel andere adelaarsoorten wereldwijd.

Een wapen is een afbeelding die staat voor een land, een stad of een gezin . Sinds de oudheid zijn mensen gefascineerd door de grote vogels die in de lucht glijden. Onderzoekers vermoeden zelfs dat de naam Adler komt van het woord “nobel”. In de oude Grieken werd de adelaar beschouwd als een teken van Zeus, de vader van de goden en van de Romeinen Jupiter.

Zelfs in de middeleeuwen was de adelaar een teken van koninklijke macht en adel. Daarom mochten alleen koningen en keizers de adelaar leiden als een heraldisch dier. Dus kwam hij in de wapenschilden van veel landen, bijvoorbeeld Duitsland, Oostenrijk , Polen of Rusland . Zelfs de VS hebben een adelaarswapen, hoewel ze nooit een koning hebben gehad.

 

Reageren niet mogelijk