Werkstuk over Antarctica

Antarctica is het gebied rond de Zuidpool. Het gebied bestaat uit land en de zee rondom, de Antarctische Oceaan. Het echte continent, de landmassa, wordt Antarctica genoemd en is bijna anderhalf keer zo groot als Europa.

Bijna het hele continent is bedekt met ijs. Dit maakt het de grootste woestijn ter wereld. Terwijl Antarctica het meest zuidelijke deel van de wereld is, is het Noordpoolgebied het meest noordelijke. De poolcirkel, het gebied rond de Zuidpool, bevindt zich op het Antarctische continent.De geschiedenis van Antarctica

Reeds in de oudheid en de middeleeuwen vermoedden sommige wetenschappers dat er een continent in het uiterste zuiden van de aarde was. Ze wisten echter helemaal niet hoe het daar leek. Ze zeiden dat als er zoveel landmassa is in het noorden van de wereld, er ook landmassa in het zuiden moet zijn om de wereld in balans te houden.

Pas nadat de zeelieden al door Afrika, Amerika en Australië hadden gereden, durfden Europeanen heel ver naar het zuiden te reizen. In 1820 zagen ze de kust van Antarctica. In 1911 bereikte de groep Roald Amundsen de eerste die de Zuidpool bereikte. Ongeveer 15 jaar later begonnen ze Antarctica per vliegtuig te verkennen.

Tegenwoordig zijn er bijna 100 stations waar onderzoekers werken en wonen. De helft van deze stations wordt alleen in de minder koude helft van het jaar gebruikt. Deze Antarctische zomer is altijd wanneer de winter in Europa en op het noordelijk halfrond is. Maar als we midzomer hebben, blijft Antarctica het grootste deel van de dag donker.

Hoe koud is Antarctica?

Het is erg koud op Antarctica. Binnen het continent zijn temperaturen gemeten die ongeveer negentig graden Celsius onder het vriespunt liggen. Gemiddeld is de temperatuur min 55 graden. Aan de kust is de Antarctische winter gemiddeld ongeveer 18 graden Celsius, in de zomer iets meer dan 0 graden.

Vanwege de kou is bijna het hele land en een groot stuk water bedekt met ijs. Gemiddeld is het ijs 2000 meter dik. Alleen aan de kust zijn er enkele gebieden die ijsvrij blijven. Zware sneeuwstormen vegen over het binnenland van het continent.

Leven dieren op Antarctica?

Er zijn heel weinig dieren op het continent van Antarctica. Er zijn maar een paar planten waar ze op kunnen leven. Op een paar algen na, zijn korstmossen en mossen slechts enkele plantensoorten met bloemen bekend. Bovenal is het binnenland van het continent een woestijn waarin alleen zeer kleine dieren kunnen overleven.

Aan de kust en op de eilanden zie je vaak vogels. De bekendste zijn de pinguïns, die kunnen zwemmen maar niet kunnen vliegen. Ze komen aan land om hun eieren uit te broeden. Er zijn ook zeehonden hier aan de kust. Deze omvatten de luipaardzeehond en de zeeolifant. Er is meer leven in de zee: veel vissen, maar ook walvissen.

Hoe is de Noordelijke IJszee?

De Antarctische Oceaan is de zee rond het Antarctische vasteland. Er is koud water. De grens loopt waar het koude water de warmere wateren van de Atlantische Oceaan, de Stille Oceaan en de Indische Oceaan ontmoet. Deze limiet verschuift afhankelijk van het seizoen en ligt tussen de 40e en 60e parallel. De Antarctische Oceaan heeft verschillende namen : Zuidelijke Oceaan, Zuidelijke Oceaan of Zuidelijke Oceaan.

In de winter bevriezen grote delen. Dit ijs wordt “pakijs” genoemd. De zee is erg diep, namelijk 5805 meter. In de zee is er steeds minder zout, omdat veel ijs smelt en dit zoete water in de zee terechtkomt. Naast het vasteland zijn er verschillende grotere en kleinere eilanden.

De Antarctische Oceaan gaat klimaatverandering tegen. Ten eerste slaat het veel warmte op, die de oceaanstromingen naar hem toe brengt. Aan de andere kant slaat het koolstofdioxide op : plankton absorbeert koolstofdioxide op het wateroppervlak. Wanneer het plankton sterft, zinkt het naar de bodem van de zee. Daar wordt het weer afgebroken door bacteriën, maar de koolstofdioxide blijft onder.

De belangrijkste wezens zijn kleine schaaldieren. Ze worden allemaal “Krill” genoemd. Ze maken deel uit van het plankton. Veel dieren voeden zich met krill, bijvoorbeeld walvissen.

In de Noordelijke IJszee is al vervuiling vastgesteld, hoewel er vrijwel geen mensen wonen: in het water zijn veel kleine plastic deeltjes die microplastics worden genoemd. De zeestromingen dragen ze hier van de bevolkte kusten. Ze bedreigen hier de dieren en planten. De wetenschappers dachten tot nu toe dat de Noordelijke IJszee gespaard bleef van vervuiling.