Werkstuk over antilope

Antilope is een woord voor bepaalde dieren. Ze lijken op elkaar, maar zijn niet biologisch gerelateerd. De mannetjes hebben gebogen of geringde horens, meestal de vrouwtjes. Maar het zijn geen schapen, geiten of runderen. Ze leven in het wild, dus ze zijn geen huisdieren. Ze leven in kuddes en zijn vegetariërs. Antilopen worden voornamelijk gesproken in Afrika en Azië.

Er zijn veel verschillende soorten antilopen, die zijn gegroepeerd in verschillende geslachten. Ze wonen in verschillende gebieden, maar meestal in de savanne. Antilopen worden door mensen bejaagd omdat ze veel vlees leveren. Bepaalde soorten zijn daarom bedreigd. De gigantische eland antilope wordt zelfs met uitsterven bedreigd.

Antilopen worden pas sinds de moderne tijd, dat wil zeggen ongeveer 500 jaar, door ons gesproken. In de middeleeuwen werd gedacht dat wat tegenwoordig antilope wordt genoemd, een mythisch dier was. Het leefde aan de oevers van de rivier de Eufraat in Mesopotamië, dus in het huidige Irak. Deze antilope was zo behendig dat geen jager hem kon doden. Ze kon zelfs bomen omhakken met zijn scherpe hoorns. In veel wapenschilden komt deze antilope daarom voor.

Welke dieren horen bij de antilopen?

De gigantische antilope is de grootste en zwaarste antilope. Het is bijna drie voet lang van top tot teen en tot 180 centimeter hoog op de schouders, zo lang als een man. Op de schaal bereikt het tot 900 kilogram. Van deze soort zijn er slechts ongeveer duizend dieren verspreid over twee nationale parken in de Centraal-Afrikaanse Republiek en Guinee.

Ook erg groot zijn de gnoes. Ze vormen een geslacht waarvan er verschillende soorten zijn, bijvoorbeeld de blauwe gnoe, de witstaartgnu en vele anderen. De mannetjes groeien tot twee meter lang van het hoofd tot de billen en meer dan anderhalve meter bij de schouders. Ze wegen tot 250 kilogram. Ze leven voornamelijk in de zuidelijke regio’s van Afrika.

De kudu’s vormen ook een geslacht met veel soorten. Ze worden bijna even groot als de gnoe, maar zelfs zwaarder. Ze leven in grote gebieden ten zuiden van de Sahara en zijn erg talrijk.

Er zijn ook veel soorten impala’s. Ze zijn het meest vergelijkbaar in grootte met onze herten, ook is hun kleur erg vergelijkbaar. Ze worden ongeveer 90 centimeter hoog op de schouders en veertig tot zestig kilo zwaar. Ze wonen in veel landen van Oost-Afrika, van Kenia tot de Republiek Zuid-Afrika. De naam Impala komt uit de Zulu-taal, dat wil zeggen uit het land Zuid-Afrika. De eerste wordt benadrukt bij Impala.

De dikdiks behoren tot de kleinste antilopen in Afrika. Ze zijn slechts een beetje groter dan een konijn. Ze meten niet meer dan zeventig centimeter van het hoofd tot de billen, maximaal vier centimeter op de schouders en wegen niet meer dan zeven kilogram. Ze wonen in verschillende landen aan de oostkust van Afrika.

Er zijn veel meer geslachten en diersoorten die als antilopen worden beschouwd. Dit komt vooral omdat hun genen heel verschillend zijn. De dieren zijn niet allemaal verwant, zelfs als ze dezelfde collectieve naam dragen.

Reageren niet mogelijk