Werkstuk over bijen

Bijen zijn insecten en hebben zes poten, vier vleugels en een tank. De tank is gemaakt van chitine. Hij is zogezegd het skelet van de bijen. Vrouwelijke bijen hebben een angel op de buik.

Bij de meeste bijensoorten leeft elk dier op zichzelf. Ze worden solitaire bijen genoemd. Ze geven alleen om hun eigen kittens. De groep koekoeksbijen legt hun eieren in vreemde nesten, net als de vogelkoekoek en laat het grootbrengen van de jongen over aan de buitenlandse ouders.

Sommige bijensoorten leven samen in een volk, dat ook staat wordt genoemd. Ze worden daarom staatvormende soorten genoemd. Dit omvat de honingbij. Het wordt gefokt in onze landen en wordt daarom veel gebruikt. Imkers worden in het jargon “imkers” genoemd.

Hoe leven honingbijen?

De honingbij is donkerbruin en harig op het lichaam. Het is ongeveer anderhalve centimeter groot en vliegt snel tot 25 kilometer per uur. Dat is ongeveer net zo snel als een stevige fietser rijdt.

Bij een bijenkolonie hoort een koningin. Zij is de enige die eieren kan leggen. Voor de voortplanting vliegt de koningin uit en paren met ongeveer 20 mannetjes uit een andere bijenkolonie. De mannetjes sterven dan.

De koningin legt haar eieren, tot 2.000 per dag. Van hen ontwikkelen de larven. Vruchtbare eieren worden gebruikt om werknemers te produceren, ongeveer 40.000 tot 60.000. Uit onbevruchte eieren ontstaan mannetjes, de hete drones. Het zijn er ongeveer duizend.

De eieren worden larven en vervolgens bijen. Een enkele larve wordt speciaal gevoed, het wordt een koningin. Als de bijenkolonie te groot wordt, vliegt de jonge koningin weg met een deel van de arbeiders en vormt haar eigen bijenstatus. De koningin is drie tot vijf jaar oud, de arbeiders minder dan een jaar oud.

Zolang er bloemen zijn, zwermen de bijen. Ze verzamelen nectar en honingdauw. Samen met hun lichaamssap veranderen stuifmeel en nectar in honing. Deze worden opgeslagen als voedsel voor de larven en voor zichzelf in de winter in de honingraat. In de winter trillen ze overal met hun spieren en blijven ze warm. Ze voeden zich met de verzamelde honing of suiker die hun door de imker wordt gegeven.

Waarom zijn bijen zo belangrijk?

We zijn het aan de bij verschuldigd dat we zoveel verschillende soorten groenten, fruit en bloemen hebben. De bij eet graag bloemnectar met zijn slurf. Terwijl ze een paar seconden op een bloem zit, raakt een paar stuifmeel gevangen in haar jas. Als ze vervolgens naar een andere bloem vliegt, verwijdert ze daar een paar stuifmeelkorrels. Dit bestuift de andere bloem. Als de bij dat niet doet, kunnen er geen nieuwe planten groeien.

Imkers zeggen dat honingbijen zich niet goed voelen. Dit heeft veel oorzaken. Over de Varroamijt. Het is een parasiet, wat betekent dat hij zich voedt met de bijen zonder hem te gebruiken. Ze klampt zich vast aan de bij en zuigt haar bloed. Dit creëert een open bijtwond en de bij kan snel ziek worden. Veel tuiniers of boeren gebruiken ook gif om hun planten te beschermen tegen parasieten. Deze pesticiden zijn ook gevaarlijk voor bijen.

Waarvoor wordt de angel gebruikt?

Bij sommige soorten wordt de angel gebruikt om eieren af te zetten waaruit jonge bijen ontstaan. Anderen, inclusief de honingbij, hebben de angel nodig om zich te verdedigen tegen vijanden. Vaak voelen ze zich bedreigd als ze zich beperkt voelen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als ze ons onder een kledingstuk krijgen. Wanneer bijen steken, injecteren ze een gif in het lichaam van hun tegenstander. Dat bijt ons mensen enorm.

De angel van veel bijen heeft weerhaken. Ze kunnen andere insecten steken en het uit hun chitin-pantser trekken. Als ze wegvliegen van een gestoken man, blijft de angel in zijn huid steken. Dit verwondt de bij ernstig en sterft snel na de steek.