Werkstuk over China

China is een land in Oost-Azië. In geen enkel ander land ter wereld wonen meer mensen. Het grootste deel van China wordt “Volksrepubliek China” genoemd. De hoofdstad is Beijing. Maar een eiland voor de kust van China heeft een eigen regering en wordt de Republiek China of Taiwan genoemd. De hoofdstad is Taipei.

De Chinezen kijken terug op een lange geschiedenis en oude cultuur. Deze omvatten bijvoorbeeld de Chinese karakters. Tegenwoordig is de Volksrepubliek China een land waar veel wordt verbouwd en geproduceerd.

Geografie van China

China is het op drie na grootste land ter wereld. Omdat het land enorm is, zijn er veel verschillende regio’s in het land. In het noordwesten zijn veel steppen en woestijnen, zoals de Taklamakan, de tweede grootste zandwoestijn ter wereld. In het zuidwesten ligt de hooglanden van Tibet, ten zuiden van de bergen van de Himalaya. Een deel van Mount Everest, de hoogste berg ter wereld, bevindt zich in China. Het centrum van China is ook erg bergachtig.

In het zuiden vind je jungle en in het westen grote vlaktes met grote rivieren. De grootste zijn de Yangtze-rivier of de Lange Rivier, de Huanghe of Gele Rivier en de Xi Jiang of West-rivier. De vlaktes en rivieren zijn de thuisbasis van de grootste steden van China, zoals Beijing, Shanghai, Canton en Hong Kong.

Het meest bekende dier uit China is de Grote Panda, die alleen hier woont. Er zijn nog maar weinig panda’s over, maar omdat de zwart-witte beer erg populair is, probeert hij deze te fokken. Uit Tibet komt de jak, een grote os met een ruige vacht. In het oosten houden mensen bactrams, zoals de tweevingerige kameel ook wordt genoemd. In het noorden woont de Siberische tijger, de grootste tijger ter wereld.

De geschiedenis van China

China is een van de oudste landen ter wereld. Reeds 12.000 jaar geleden werd rijst verbouwd op de Gele Rivier en op de Yangtze-rivier. 5000 jaar geleden ontstonden de eerste hoge culturen. In 221 v.Chr. Verenigde de heerser van Qin, ‘Chin’, de verschillende Chinese koninkrijken en werd de eerste keizer van het land. Van hem heeft het zijn naam in het Duits: China. Hij introduceerde een enkel schrift voor zijn hele koninkrijk, waaruit het hedendaagse Chinese schrift voortkwam. Toen keizer Qin stierf, werd hij begraven in een enorm, ondergronds graf. Hij wordt bewaakt door duizenden levensgrote kleisoldaten, het Terracottaleger.

China had de volgende millennia veel verschillende keizers, soms viel het land in kleinere rijken. De Mongolen veroverden ooit China en regeerden bijna 100 jaar voordat ze werden verdreven. In die tijd was er al een levendige handel met Europa. Via de Silk Road brachten caravans zijde, porselein, kruiden en andere kostbare goederen van het ene eind van de wereld naar het andere. De Italiaanse Marco Polo meldde dat hij naar het hof van keizer Kublai Khan was gereisd.

400 jaar geleden veroverde de Manchu China en presenteerde hij nu de keizer. De Han vond het niet leuk en het kwam keer op keer tot rellen. Ze waren vooral boos omdat China onder de Manchukaisern erg zwak werd en verschillende keren door Europese landen werd verslagen in oorlogen. Verschillende havensteden moesten China aan deze landen geven. In 1912 werd de keizer afgezet en China werd een republiek. Maar onder de politici kwam het tot ruzie en uiteindelijk tot een burgeroorlog.

Kort daarna veroverde Japan grote delen van China. Veel mensen stierven totdat de Japanners moesten vertrekken na de verloren oorlog. De burgeroorlog eiste ook veel slachtoffers. Uiteindelijk vluchtten de nationalisten naar het eiland Taiwan, waar ze de Republiek China voortzetten. Ondertussen riepen communisten op het vasteland de Volksrepubliek China uit.

De stad Macau is al lang een kolonie van Portugal en Hong Kong van Groot-Brittannië. Ondertussen behoren beide steden tot de Volksrepubliek China. Het land is veel veranderd en is tegenwoordig belangrijk voor de economie van de hele wereld.

Chinese taal

De meeste mensen in China spreken Chinees. Maar er zijn verschillende dialecten van deze taal die heel verschillend zijn. Samen hebben ze het Chinese schrift, dat vele duizenden karakters heeft. Zonder hen zouden mensen uit verschillende delen van China elkaar niet kunnen begrijpen.

Die mensen die Chinees spreken, noemen zichzelf meestal Han. Maar elke tiende Chinees behoort tot een van de meer dan 50 andere etnische groepen. Er zijn Tibetanen, Oeigoeren, Zhuang, Mongolen, Manchu en vele anderen. Ze hebben meestal een andere taal, religie of manier van leven dan de Han.

De meest voorkomende in China zijn religies zoals het boeddhisme, het confucianisme en het taoïsme. Chinezen hebben geen probleem om naast meerdere religies te leven. Bovendien aanbidden velen hun voorouders en er zijn ook veel moslims en christenen.

Politiek in China

China is verdeeld in twee landen, elk met een eigen regering. Eén regeerde op het eiland Taiwan en wordt de Republiek China genoemd. De andere regeert de grote rust en wordt de Volksrepubliek China genoemd. Als je vandaag over China spreekt, bedoel je meestal de Volksrepubliek.

In de Volksrepubliek China regeert de Chinese Communistische Partij. Er is een parlement, maar slechts één partij. De beslissingen worden grotendeels genomen door het leiderschap van de partij. De hoogste baas is de president, die ook het hoofd is van de communistische partij. Hij wordt gekozen door het parlement, de nationale vergadering.

In de Republiek China op Taiwan is er een meerpartijenparlement, zoals in de meeste Europese landen. Ook hier wisselen de partijen in de regering van tijd tot tijd af. Nogmaals, er is een president. Hij wordt ook gekozen door het volk.

Waar staat China om bekend?

China heeft een zeer oude cultuur. De afzonderlijke tekens kunnen lettergrepen, maar ook hele woorden betekenen. Wetenschap en wiskunde spelen ook een grote rol in de Chinese geschiedenis, lang voor de wetenschap in Europa. De filosoof Confucius hield zich bezig met hoe mensen goed zouden moeten leven. Kungfu is een soort vechtsport die zijn oorsprong vond in China en voornamelijk werd beoefend door monniken van Shaolin. De Duitse vertaling betekent zoiets als “hard werken “.

In China werden veel dingen uitgevonden. Papier, porselein, zijde en buskruit bijvoorbeeld. De noedels werden hier ook uitgevonden en zouden naar verluidt van Marco Polo naar Italië zijn gebracht. Lange tijd brachten handelaren porselein en zijde naar de hele wereld.

Economie in China

Sinds 1949 hebben de communisten geregeerd in de Volksrepubliek China. Ze wilden precies bepalen wat er wordt geproduceerd en hoe. Sinds ongeveer 1980 hebben de Chinezen meer vrijheid in de economie: wie een bedrijf wil starten, kan dat doen. Als gevolg hiervan zijn sommige Chinezen erg rijk geworden, die goed met de staat kunnen opschieten. Vele anderen zijn arm gebleven, vooral op het platteland.

Tegenwoordig produceert China veel producten en levert deze in het buitenland, bijvoorbeeld kleding. Hoewel China al lang buitenlandse machines en elektronica moest kopen, verkoopt het er nu steeds meer van. Geen enkel ander land groeit zoveel tarwe, maïs, rijst, aardappelen en appels. China is ook wereldkampioen in belangrijke metalen zoals zink en lood en in het opwekken van elektriciteit. Veel landen in Europa kopen grote hoeveelheden goederen uit China, waaronder Duitsland.