Werkstuk over De Indische Oceaan

De Indische Oceaan is de kleinste van de drie zeeën. Het ligt tussen Afrika in het westen, Azië in het noorden en Australië in het oosten. In het zuiden verandert het in de Zuidelijke Oceaan , die tegenwoordig meestal de Antarctische Oceaan wordt genoemd.

De Indische Oceaan is vernoemd naar het land India. Het steekt als een wig uit het Aziatische continent in de oceaan. Het grootste eiland in de Indische Oceaan is Madagaskar voor de kust van Afrika. In het noordoosten, tussen Azië en Australië, liggen de eilanden Indonesië . Ze scheiden de Indiaan van de Stille Oceaan. Er zijn vooral veel vulkanen en frequente aardbevingen. Een bijzonder zware beving met Kerstmis 2004 veroorzaakte een enorme vloedgolf. Het doodde meer dan 200.000 mensen.

Zelfs vóór de oudheid reisden mensen aan de kust van de Indische Oceaan. Mensen uit Azië vestigden zich in Madagaskar. Zeevarenden van het oude Egypte kwamen tot het zuiden van Afrika en Arabieren zeilden ook naar het zuiden. Daarom zijn veel mensen aan de oostkust van Afrika moslims.

Tegenwoordig varen veel schepen over de Indische Oceaan en verbinden Europa en Afrika met Azië. Belangrijk is het Sues-kanaal, dat 150 jaar geleden werd gebouwd. Hierdoor kunnen schepen van de Middellandse Zee naar de Rode Zee varen, die al tot de Indische Oceaan behoort. Veel eilanden van deze oceaan trekken toeristen aan, zoals de Seychellen en Réunion. De oceaan is echter ook gevaarlijk: vooral aan de kust van Somalië vallen piraten schepen aan en eisen losgeld.