Werkstuk over De Middellandse Zee

De Middellandse Zee is de zee tussen Europa en Afrika. In het westen kun je een boot nemen naar de Atlantische Oceaan, over een zeestraat, de Straat van Gibraltar. In het oosten gaat het door de Dardanellen en de Bosporus in de Zwarte Zee. In Egypte leidt het Suezkanaal naar de Rode Zee. De Middellandse Zee omvat kleinere zijzeeën zoals de Adriatische Zee tussen Italië en Kroatië. Italië vormt in de Middellandse Zee een groot schiereiland in de vorm van een laars. Het verdeelt de Middellandse Zee in een oostelijk en een westelijk deel. Het hele gebied wordt de Middellandse Zee genoemd.

Er zijn meer dan 3300 eilanden in de Middellandse Zee. De vijf grootste zijn Sicilië en Sardinië, die beide tot Italië behoren. Dan komt Cyprus, een afzonderlijke staat. Volg daarna het Franse Corsica en het Griekse Kreta. Sommige eilanden behoren tot een archipel, zoals in het westen de Balearen met Mallorca en Ibiza en in het oosten de Egeïsche eilanden vóór Griekenland en Turkije

De Middellandse Zee heeft geen uitlaatklep. Veel rivieren brengen hun wateren naar de Middellandse Zee, waaronder de Nijl, de Rhône en vele anderen. Het is echter zo warm dat al dit water verdampt. Bovendien stroomt er zelfs via de Straat van Gibraltar water uit de Atlantische Oceaan naar binnen. Ook dit water verdampt, alleen het zout blijft achter. De Middellandse Zee is daarom zouter dan de andere zeeën.

In de Middellandse Zee voelt men weinig van eb en vloed, omdat het erg klein is voor een zee. Op de meeste plaatsen meet u slechts een verschil van tien centimeter tussen eb en vloed. In Venetië is het één meter. Op een heel speciale plek aan een baai in Tunesië zijn er twee meter.

Het grondgebied van de Middellandse Zee ligt in de subtropen. In de zomer is het daarom erg warm en droog, in de winter regent het vaker, maar het is niet zo koud. Omdat dit zo typisch is, wordt dit het ” mediterrane klimaat ” genoemd. In het oosten zijn de lucht en het water warmer dan in het westen.

Veel dieren leven in het water: de monniksrob, verschillende schelpen, inktvis en vis, waaronder grote haaien en walvissen en dolfijnen. Veel vissen worden echter bedreigd omdat mensen meer vis vangen dan deze jonge dieren krijgen. Dit geldt vooral voor tonijn en zwaardvis. Op planten zijn er vooral zeer grote zeegrasweiden van Neptungras.

De Middellandse Zee is een zeer populaire vakantiebestemming. Dit komt mede door het warme klimaat. Aan de andere kant is de Middellandse Zee ook het dichtst bij veel mensen. Toerisme heeft veel banen gecreëerd in de mediterrane landen.

De vele mensen zijn een grote last voor de Middellandse Zee. Ze brengen niet alleen te veel vissen naar buiten, ze laten ook te veel vuil achter. Heel lang bereikten alle effluenten de Middellandse Zee zonder door een rioolwaterzuiveringsinstallatie te worden geleid. Dit is vooral slecht omdat er zoveel mensen rond de Middellandse Zee wonen. Tegenwoordig is de situatie op veel plaatsen verbeterd.

Er is veel plastic in de Middellandse Zee. Het ergste van alles zijn de kleine deeltjes, de microplastic. Geen zee ter wereld heeft er zoveel van als in de Middellandse Zee. Vis en mosselen kunnen ziek worden. Precies dat weet nog niemand.

Via het Suezkanaal komen veel dier- en plantensoorten de Middellandse Zee binnen, die daar niet thuishoren. Ze verdringen inheemse soorten en verwarren het evenwicht van de natuur. Er is ook een speciaal soort algen die door schepen is binnengebracht en de inheemse zeegrasbedden overwoekert.

De Middellandse Zee wordt zoutiger. Omdat mensen en landbouw zoet water nodig hebben, kunnen ze de Middellandse Zee niet in. Als gevolg hiervan stroomt er meer zout water door de Straat van Gibraltar. Op veel plaatsen neem je ook zeewater en haal je het zoete water eruit om het te gebruiken. Het dikke zoute water dat overblijft wordt geleegd in de zee.