Werkstuk over Frankrijk

vlag van FrankrijkFrankrijk is een populair vakantieland met prachtige natuur, aparte gewoontens een spannende geschiedenis en met een paar uurtjes rijden ben je er al

Land: Frankrijk
Hoe groot? : 674.843 km². Dertien keer zo groot als Nederland.
Aantal inwoners? : 66 miljoen.
Klimaat: In het Noorden ongeveer net als in Nederland. In het Zuiden is het ‘s zomers droger en warmer dan bij ons.
De Franse keuken
Met ‘keuken’ bedoelen we nu niet de ruimte waar het aanrecht en de kookplaat zijn. Nee, met ‘de Franse keuken’ wordt bedoeld: de Franse manier van koken. Ze zijn daar wereldberoemd mee geworden. Niet alleen wat ze eten is speciaal, maar ook de manier waarop ze het klaar maken. Wat dacht je van kikkerbilletjes? En van slakken?
Taal
Tweehonderd jaar geleden kwamen de Fransen naar Nederland. Ze pikten Nederland in en gingen hier de baas spelen. Wij hebben er nog altijd een hoop Franse woorden aan overgehouden: mayonaise, cadeau, salade, jus d’orange (zeg: sjuuderansj), paraplu, portemonnee, hotel…

Louis Napoléon Bonaparte werd door zijn beroemde broer in 1806 benoemd tot “konijn van Olland” (zoals hij het zelf ooit noemde). Hij was trouwens helemaal geen slechte koning…
Frankrijk EiffeltorenZoenen
Fransen zoenen elkaar vaak. Elke dag als ze elkaar tegenkomen: smak-smak-smak-smak. Ja, je telt het goed: sommige Fransen kussen elkaar wel vier keer.
Soms sta je in de supermarkt. Dan komen twee Franse families elkaar tegen: vader, moeder, twee kinderen. Die gaan elkaar dan allemaal staan zoenen: Vier mensen die vier andere mensen vier keer zoenen. Hoeveel zoenen zijn dat? Reken maar uit!
Intussen sta jij met je karretje te wachten tot je door kunt…

In het Musée Rodin in Parijs kun je het beeld ‘De Kus’ van Auguste Rodin bewonderen. Misschien hebben de Fransen daarvan leren zoenen…

Sport in frankrijk
Op een grasveld staat een bordje: ‘Ball trap’. Je denkt: Oh, een trapveldje, daar mag ik wel even voetballen. Maar ‘ball trap’ betekent: kleiduiven schieten. Kleiduiven zijn vliegende schoteltjes. Je krijgt een geweer in je handen en daarmee moet je de schoteltjes die door de lucht vliegen, kapot schieten. Een leuke sport, maar wil jij toch liever voetballen? Goed: volg dan de bordjes ‘stade’. Je denkt misschien dat je dan in een groot stadion terecht komt, maar nee hoor, gewoon: een voetbalveld. Bijna alle Franse steden en dorpen hebben een ‘stade’. In Frankrijk (vooral in Zuid-Frankrijk) houden ze ook veel van rugby. Er zijn bergen waar je ‘s winters kunt skiën en snowboarden. En natuurlijk is er voor wielrenners de Tour de France, maar daar is een aparte spreekbeurt over gemaakt.

De reis naar Frankrijk
Vanuit Nederland (Utrecht) is het drie uur rijden met de auto naar de Franse grens. Dan ben je in Noord-Frankrijk. Moet je naar Zuid-Frankrijk? Dan is het nog een hele dag doorrijden. Op de tolwegen schiet je lekker op maar daar moet je wel voor betalen. Je kunt ook met snelle treinen naar Frankrijk. De Franse hogesnelheidstrein heet: TGV.
Vanuit Amsterdam ben je in ongeveer vier uur met de trein in Parijs.

17000 jaar geleden…
… leefden er al mensen in Frankrijk. In onderaardse grotten tekenden ze herten, paarden, stieren…
In 1940 is in de plaats Lascaux (zeg: Laskoo) zo’n grot ontdekt. Daar kwamen veel toeristen op af. Toeristen willen onder de grond ook gewoon ademhalen en dat was een probleem. In de uitademing van de mens zit namelijk koolzuur en dat spul tastte de tekeningen aan. Om ze te beschermen, is een kopie gemaakt van de grot, met tekeningen en al. Precies hetzelfde dus als de echte grot. Daar gaan de toeristen nu naartoe.
2000 jaar geleden…
… hadden de Romeinen Frankrijk bezet. Frankrijk heette toen Gallië en de Fransen waren Galliërs. De verhalen van de stripfiguren Asterix en Obelix spelen zich af in die tijd.
275 jaar geleden…
… waren koningen de baas in Frankrijk. Het was een bijzondere tijd. De mannen droegen grote pruiken die met poeder bestrooid werden om ze een kleurtje te geven. De vrouwen droegen hoepelrokken: Rokken met een hoepel erin, zodat ze heel breed uitstonden. Er was zo veel ruimte onder zo’n rok, dat er een klein wc-tje onder paste. Handig!
Nu…
… is Frankrijk een republiek met een president aan het hoofd. Het is een van de grootste en belangrijkste landen van Europa. Veel Nederlanders (meer dan 60.000) hebben een huis (of een huisje) in Frankrijk.
Salade met mayonaise
Wij hebben veel woorden van de Fransen overgenomen. Niet alleen salade en mayonaise maar ook: bureau, retour, frites, toilet…

Camping in Frankrijk
Frankrijk is een fijn vakantieland. Je kunt overal kamperen. Er zijn kastelen, museums en kathedralen. Er zijn veel rivieren waar je in kunt zwemmen, en waar je op kunt kanoën. Er zijn pretparken, bijvoorbeeld vlak bij Parijs heb je Disneyland Parijs.
Maar er is ook veel zee, veel strand, veel kust. Bretagne (zeg: Bruttanje) heeft hoge, steile, rotspartijen. Onder Bordeaux (zeg: Bordoo) ligt een enorme uitgestrekte zandvlakte. En dan is er in het zuiden de Middellandse zee.
Stokbrood
Frankrijk is bekend om zijn stokbrood: baguette (zeg: bakèt). Stokbrood moet je niet te lang bewaren. Het moet vers zijn, na een paar uur is het al niet meer zo lekker.
De Franse bakker bakt twee keer per dag stokbrood en ook op zondag is zijn winkel open.
Fransen eten stokbrood niet alleen bij het ontbijt maar ook bij de warme maaltijd. Sommige Fransen gebruiken een stuk stokbrood om het eten mee op hun vork te schuiven. En ze maken hun bord schoon met het brood.
Weet je wat ook heel gewoon is in Frankrijk? Stokbrood gevuld met frites! Moet je eens proberen.
Champagne
Frankrijk is beroemd om zijn wijn. Heel lekkere dure bubbelwijn is champagne. Die wordt gemaakt in de streek Champagne. ‘Champagne mag alleen ‘champagne’ heten als hij uit de streek Champagne komt.
In Amerika hebben ze wel eens champagne nagemaakt. Die noemden ze ‘champagne’. De Fransen waren razend! Ze stapten naar de rechter en die gaf hun gelijk. De Amerikanen kregen een boete en moesten andere etiketten op hun flessen plakken.
14 juli
In Nederland vieren we Koninginnedag. Maar de Fransen hebben ‘Quatorze Juillet’. Dat betekent ’14 juli’ en dat wordt dus op 14 juli gevierd, dat is logisch.
Als je dan in Frankrijk op vakantie bent, moet je vragen of je wat langer op mag blijven. Na zonsondergang wordt overal een prachtig vuurwerk afgestoken.
Met de bus naar school in Frankrijk
Franse dorpen hebben dikwijls geen school. De dichtstbijzijnde school is soms op tientallen kilometers afstand. Veel kinderen worden daarom ‘s ochtends opgehaald met een bus. En ‘s avonds worden ze weer thuisgebracht. Tussen de middag krijgen ze warm eten op school.
De ouders ontvangen iedere week een lijstje met wat hun kinderen die week tussen de middag op school te eten krijgen. Dat is om te voorkomen dat kinderen op één dag twee keer hetzelfde eten. Stel je voor: krijg je ‘s middags spruitjes op school en ‘s avonds thuis wéér!
Kastelen en paleizen
De Franse koningen hadden mooie paleizen. Vlak bij Parijs ligt Versailles, met de beroemde spiegelzaal.
Langs de rivier de Loire (zeg: Lwaare) liggen heel veel bijzondere kastelen.

Château de Chambord…

Er is bijvoorbeeld het kasteel van een Franse koning die er twee vriendinnen op nahield. Daarom had hij een dubbele wenteltrap, twee spiraaltrappen, die in elkaar gevlochten waren. Terwijl de ene vriendin omhoog liep, kwam de andere naar beneden. Ze zagen elkaar niet en konden dus ook geen ruzie krijgen. Die dubbele wenteltrap kun je nu zelf op en af gaan. Het kasteel heet Chambord.

Een ander kasteel is over een rivier heen gebouwd: Chenonceaux. Daar liggen s-c-h-i-t-t-e-r-e-n-d-e mozaïektuinen omheen, met heggen die gesnoeid zijn in de vorm van een haan of een vaas.