Werkstuk over Giraffe

GiraffeGiraffen zijn de hoogste dieren van allemaal: de vrouwtjes drie tot vier meter hoog en de mannetjes wel vier tot vijf meter. Dat komt vooral door de lange nek, die trouwens wel, net als onze nek, zeven halswervels heeft. Die van de giraf zijn dus alleen een heel stuk groter. Op de kop staan twee tot zelfs zeven ‘horentjes’. Dit zijn met huid bedekte uitgroeisels van de schedel. De mannetjes hebben een erg zware schedel. Ze gebruiken dat zware hoofd bij onderlinge gevechten.

De giraffefamilie kent maar één soort, maar giraffen in verschillende gebieden zien er wel wat anders uit. We kennen onder andere de Nubische giraffe, de netgiraffe, de Rothschildgiraffe, Masai-giraffe en de Angola-giraffe. Sommige zijn makkelijk herkenbaar. De netgiraffe heeft hele smalle, lichte lijnen tussen de donkere vlekken. Het lijkt of er een net over een gewoon bruin dier is gegooid. Bij de Masai-giraffe zijn de vlekken bladvormig.
Als bescherming tegen de doorns van bomen en tegen stof, hebben giraffen oogleden met lange wimpers. Ook kunnen ze de ogen apart van elkaar sluiten. Als er zand of stof van één kant in komt, kunnen ze dat oog sluiten en het andere openhouden. Ook hun neusgaten kunnen ze sluiten met behulp van spiertjes.

Als een giraffe loopt, loopt hij in de telgang. Dat wil zeggen dat hij om de beurt zijn twee linkerpoten en zijn twee rechterpoten naar voren zet. In galop verzet hij telkens allebei de voorpoten en achterpoten gelijkertijd. De achterpoten worden dan wijd uit elkaar gezet, zodat ze vóór de voorpoten de grond kunnen raken. Ze kunnen zo ongeveer 50 km per uur hardlopen.

Waar leven Giraffe’s?

Giraffen komen voor in Afrika, vooral ten zuiden van de Sahara. Vroeger kwamen ze in de Sahara ook wel voor, maar daar zijn ze nu bijna verdwenen. Ze leven op de savannen waar genoeg bomen te vinden zijn om van te leven.

Wat eten Giraffes?

Giraffen eten bladeren en twijgen van bomen, vooral van de acacia. Ze hebben een vooruitstekende, beweeglijke bovenlip en een lange smalle ‘pluktong’ van wel 45 cm lang! Ze kunnen daarmee de bladeren tussen de scherpe, lange doorns van de acacia uithalen, maar soms eten
ze die doorns ook gewoon op.

Door hun grote hoogte kunnen ze blaadjes eten die voor andere dieren onbereikbaar zijn. Om hun grote lichaam voldoende voedsel te geven, moeten ze ongeveer 35 kilo bladeren en takjes per dag eten.

Giraffen zijn herkauwers. Ze gaan daarbij niet op de grond liggen zoals koeien vaak doen. Let maar eens op. Als in een dierentuin een giraffe stil staat, is hij vaak aan het herkauwen. In de lange nek is dan goed te zien, hoe de proppen met voedsel naar boven gaan, gekauwd worden en weer naar beneden gaan. Giraffen hebben geen tanden in de bovenkaak.
Giraffes

Wanneer een giraffe wil drinken moet hij zijn voorpoten ver uit elkaar zetten. Zijn benen zijn namelijk langer dan zijn nek dus zou hij dat niet doen, dan kwam hij niet met zijn hoofd bij de grond.

Tegen vijanden (die ze overigens nauwelijks hebben) gebruiken ze hun lange poten als wapen. Jonge giraffen worden wel eens aangevallen door een leeuw. Ook hyena’s proberen het wel eens. Volwassen dieren zijn kwetsbaar als ze, met wijd uitgespreide voorpoten, staan te drinken.

Familie

Giraffen leven meestal in groepen van twee tot tien dieren. Toch kun je niet echt van een kudde spreken. De dieren lopen niet dicht bij elkaar en er is ook geen echte baas. Ook lopen giraffen vaak in groepen samen met struisvogels, zebra’s en antilopen. De dieren helpen elkaar om de vijand op tijd te ontdekken: giraffen en struisvogels vormen de uitkijkposten, de zebra’s en antilopen ruiken de vijand eerder.

Hengsten (mannen) lopen vaak van groep naar groep. Door aan de plas van een vrouwtje te ruiken, weten ze of zij op dat moment in verwachting kan raken. Als een giraffejong geboren wordt blijft de moeder staan. Het jong valt dan ook van een hoogte van ongeveer twee meter op de grond. Al na een kwartier gaat het staan om te drinken bij de moeder. Er is een sterke band tussen een giraffejong en zijn moeder. In de eerste dagen na de geboorte blijft het jong binnen tien meter afstand van zijn moeder.

De giraffe is gelukkig (nog) geen bedreigde diersoort. Wel zijn ze in sommige gebieden erg zeldzaam geworden en zijn de giraffen daar
beschermd (o.a. de Nubische giraffe).

Wist je dat…
… zelfs de vroegere Egyptenaren al giraffen hadden in hun dierenverzamelingen?

… in 1839 de eerste giraffe in gevangenschap werd geboren?
… de melk van een giraffe erg vet is ?
(18 % vet; ter vergelijking: slagroom bevat 25% vet)

… een giraf een hart heeft van wel twaalf kilo?
Het moet een grote sterke spier zijn om het bloed
helemaal omhoog te kunnen pompen.

… een giraf ook zijwaarts kan trappen met zijn
poten, net als wij?

… suikerklontjes voor een giraffe erg ongezond
zijn en Dikkertje Dap dat dus eigenlijk niet
moet voeren!

Print Friendly, PDF & Email

Reageren niet mogelijk